Αξιωματούχος του Πενταγώνου αποκάλυψε την λίστα κυρώσεων που θα επιβληθεί στην Τουρκία και η οποία περιλαμβάνει ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους καθώς και τουρκικές αμυντικές εταιρείες που εμπλέκονται στην σύμβαση προμήθειας του Α/Α συστήματος S-400.
Ο κυρώσεις όπως είπε θα επιβληθούν σε δύο “κύματα” και θα προκαλέσουν απώλειες ύψους 10 δισ. δολαρίων στην τουρκική αμυντική βιομηχανία.
Συγκεκριμένα αξιωματούχος των ΗΠΑ ανέφερε:
“Το άμεσο κόστος των αμερικανικών κυρώσεων στην τουρκική αμυντική βιομηχανία θα ανέλθει στα 10 δισ. δολάρια.
Αυτό περιλαμβάνει και τις έμμεσες απώλειες”.
Οπως αναφέρει, “θύμα” των κυρώσεων θα είναι η τουρκική Αεροπορική Βιομηχανία (ΤΑΙ) που κατασκευάζει το τμήμα κεντρικής ατράκτου του F-35, τμήματα της ατράκτου με σύνθετα υλικά, τις θύρες του εσωτερικού διαμερίσματος οπλισμού όπως και τμήματα των αεροεισαγωγών.
Αλλες τουρκικές εταιρείες είναι οι Alp Aviation, Ayesas, Fokker Elmo Turkey, Havelsan, Kale Aerospace, Roketsan, Tubitak Sage και Tusas Engine Industries.
Επιπλέον οι αμερικανικές κυρώσεις θα επιβληθούν σε ανώτερους αξιωματούχους και στις εταιρείες που θα συμμετάσχουν στο συμβόλαιο υλοποίησης του αντιαεροπορικού συστήματος S-400.
“Αυτό θα προκαλέσει ένα δεύτερο “κύμα” κυρώσεων περιορίζοντας και σταματώντας όλα τα διεθνή προγράμματα και τις συμφωνίες όπου συμμετέχουν τουρκικές εταιρείες (μεταφορά τεχνογνωσίας) με μη-αμερικανικές αλλά δυτικές αμυντικές εταιρείες.
Εδώ μιλάμε για μια ακόμη μεγάλη ζημιά εκτός από την αποπομπή της από το πρόγραμμα των F-35″ πρόσθεσε ο αξιωματούχος των ΗΠΑ.
“Επιπλέον οι ΗΠΑ θα διακόψουν το τωρινό και μελλοντικό εξαγωγικό πρόγραμμα της Τουρκίας όπως το πρόγραμμα επιθετικών ελικοπτέρων Τ129 που κατασκευάζονται από την ΤΑΙ με άδεια από την ιταλο-βρετανική εταιρεία AgustaWestland.
Το T129 βασίζεται στο A129 Mangusta, και διαθέτει δύο μηχανές LHTEC T800-4A. Η κάθε μία παράγει 1,014 kilowatts ισχύος.
Η μηχανή T800-4A είναι η εξαγωγική έκδοση της μηχανής CTS800 ένα κοινό αμυντικό πρόγραμμα μεταξύ της αμερικανικής εταιρείας Honeywell και της βρετανικής Rolls-Royce.
Υπεθυμίζουμε πως πέρυσι η Τουρκία υπέγραψε συμβόλαιο με το Πακιστάν για την πώληση 30 Τ129. Συνεπώς η Αγκυρα χρειάζεται άδεια από τις ΗΠΑ για να παραδόσει τα επιθετικά ελικόπτερα στο Πακιστάν ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Αξιωματούχος τουρκικής αεροναυπηγικής εταιρείας παραδέχτηκε πως οι αμερικανικές κυρώσεις θα “πονέσουν” το τουρκικό αμυντικό σύμπλεγμα αλλά η ζημιά θα είναι “ελεγχόμενη”.
“Η ζημιά περί 10 δισ. δολάρια που λένε οι ΗΠΑ είναι υπερβολική.
Προσπαθούν να αυξήσουν την πίεση στην τουρκική κυβέρνηση” πρόσθεσε Τούρκος αξιωματούχος σχολιάζοντας τις πληροφορίες.
Σήμερα όπως αποκάλυψε το pronews.gr, εγινε το πρώτο βήμα καθώς το αμερικανικό ΥΠΕΞ συμπεριέλαβε την Τουρκία στη λίστα με τις χώρες όπου οι Αμερικανοί πολίτες θα μπορούσαν να τύχουν απαγωγής ή να ληφθούν όμηροι και τους ζητάει να μην την επισκέπτονται.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, το Υπουργείο Εξωτερικών έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί έναν νέο δείκτη «Κ» για να επισημάνει τον κίνδυνο απαγωγής στη χώρα που αναφέρεται στις ταξιδιωτικές του συμβουλές. Άλλες χώρες στην ίδια λίστα είναι η Ρωσία και οι Φιλιππίνες.
Η Τουρκία ήταν επίσης εισηγμένη στις 35 χώρες τις οποίες η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί περιοχές υψηλού κινδύνου.
Επίσης, το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποιεί, μέσω της αναθεωρημένου κειμένου, ότι «οι τρομοκράτες έχουν επίσης στοχεύσει στο παρελθόν τουρίστες που προέρχονται από τη Δύση και ομογενείς».
Συμπληρώνεται σχετικά ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας «έχουν κρατήσει δεκάδες χιλιάδες άτομα, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών των ΗΠΑ, για εικαζόμενες σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις, με βάση ελάχιστα ή καθόλου αποδεικτικά στοιχεία και λόγους που φαίνεται να είναι πολιτικά παρακινημένοι.
Οι υπήκοοι των ΗΠΑ έχουν επίσης υποστεί ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, που τους εμποδίζουν να αναχωρήσουν από την Τουρκία. Η συμμετοχή σε εκδηλώσεις που δεν έχουν εγκριθεί ρητά από την κυβέρνηση της Τουρκίας, καθώς και οι επικρίσεις της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, μπορούν να οδηγήσουν σε σύλληψη».