Financial Times και Bloomberg “πυροβολούν” την Τουρκία του Ρ.Τ.Ερντογάν και φτιάχνουν κλίμα οικονομικού πλήγματος λέγοντας πως ο πρόεδρος της Τουρκίας “παίζει” με την φωτιά καθώς τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας του τελειώνουν!

Νευρικότητα προκαλούν στους επενδυτές οι πρόσφατες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, αναφέρει ο δημοσιογράφος Onur Ant του πρακτορείου Bloomberg. Τίτλος του κειμένου: Why Is Everyone Worried About Turkey’s Foreign Reserves.

To άρθρο αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Η λίρα εξασθένησε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο νόμισμα χθες, λόγω της εικασίας ότι η κεντρική τράπεζα χρησιμοποίησε δανεισμό από εμπορικές τράπεζες με βραχυπρόθεσμες συμφωνίες για αύξηση των συναλλαγματικών της αποθεμάτων.

Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει για τους επενδυτές είναι πόσα ακριβώς είναι τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας; Τα καθαρά συναλλαγματικά αποθεματικά, όπως καθορίστηκαν από το ΔΝΤ την εβδομάδα έως τις 12 Απριλίου, ανήλθαν σε 28,4 δισ. δολάρια.

Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα ισχυρίζεται ότι είναι παραπλανητικό να επικεντρωθεί κανείς στα καθαρά ποσά και, αντίθετα, παροτρύνει τους επενδυτές να εξετάσουν τα ακαθάριστα αποθεματικά της, που κυμαίνονται λίγο κάτω από 98 δισ. δολάρια.

Καθώς η Τουρκία έχει περίπου 118 δισ. δολάρια χρέους σε ξένο νόμισμα, που λήγει μέσα στους επόμενους 12 μήνες, θα χρειαστεί τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας για αποπληρωμή αυτών των υποχρεώσεων αν η ροή κεφαλαίων που χρηματοδοτεί την οικονομία επιβραδύνεται.

Εν μέσω πολιτικών και οικονομικών αναταράξεων, οι ξένοι επενδυτές έχουν ήδη αποσύρει φέτος 1,6 δισ. δολάρια από την αγορά ομολόγων σε λίρες. Μια απότομη πτώση των αποθεματικών τον Μάρτιο προκάλεσε τη μεγαλύτερη κατάρρευση της λίρας από την περσινή νομισματική συντριβή.

Η JP Morgan συστήνει στους επενδυτές να πουλήσουν τις λίρες, επικαλούμενη την κατάρρευση. Τον περασμένο μήνα η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ξεκίνησε υπερβολικό δανεισμό σε ξένο νόμισμα από τις εμπορικές τράπεζες, με αποτέλεσμα σταθερή συσσώρευση στα αποθεματικά της.

Ωστόσο, η κίνηση αυτή προκάλεσε εικασίες ότι τα δανειζόμενα κεφάλαια χρησιμοποιήθηκαν από την κεντρική τράπεζα για δημιουργία εντυπώσεων ότι τα αποθέματα σε ξένο νόμισμα αυξάνονταν, όταν ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων προοριζόταν για άλλα χρήσεις. Υπό αυτές τις συνθήκες, τα καθαρά ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν σε περίπου 20 δισ. λίρες (3,5 δισ. δολάρια).

Το πόσο που δανείστηκε η κεντρική τράπεζα ήταν λίγο κάτω από τα 13 δισ. δολάρια. Ωστόσο, τίθεται το ερώτημα τι απέγιναν αυτά τα χρήματα; Ίσως χρησιμοποιήθηκαν για αποπληρωμή χρεών σε ξένο νόμισμα ή μπορεί επίσης να διοχετεύθηκαν στην κρατική εταιρεία ενέργειας, που πληρώνει τις εισαγωγές φυσικού αερίου.

Ωστόσο, στη δεύτερη περίπτωση δεν δικαιολογείται ένα τέτοιο μεγάλο ποσό. Αυτό έχει οδηγήσει σε εικασίες ότι η κεντρική τράπεζα χρησιμοποιεί το οπλοστάσιο FX για να στηρίξει τη λίρα.

Παρόλο που η κεντρική τράπεζα υποχρεούται να ανακοινώνει τις παρεμβάσεις της αγοράς συναλλάγματος, δεν το έχει πράξει. Σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, η τελευταία παρέμβαση πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2014.

Αυτό αφήνει τους επενδυτές να αναρωτιούνται εάν η κεντρική τράπεζα παρεμβαίνει έμμεσα. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα οφείλει στους επενδυτές μια λεπτομερή εξήγηση για την ύπαρξη μιας διαφοράς στα δεδομένα του αποθεματικού σε ξένα νομίσματα.

Η αξιοπιστία της είναι ήδη αμφισβητήσιμη μετά από επανειλημμένες πιέσεις από τον Πρόεδρο Erdogan, ο οποίος ξεκίνησε ιδιαίτερα αυξημένα παρεμβατικές οικονομικές πολιτικές, ξεσπώντας στις τράπεζες με αρνητική καθοδήγηση.

Για τον Win Thin, επικεφαλής νομισματικής στρατηγικής στη Brown Brothers Harriman & Co., δεν πρόκειται απλά για ζήτημα διαφάνειας. «Το πραγματικό συμπέρασμα είναι ότι το θεσμικό πλαίσιο στην Τουρκία φαίνεται να καταρρέει περαιτέρω».

FT: Εξαντλούνται τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας

Το δημοσίευμα των FT ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δανείζεται δολάρια και άλλο συνάλλαγμα από τις εμπορικές τράπεζες της χώρας μέσω swaps και τα ποσά αυτά τα προσμετρά στα συναλλαγματικά αποθέματά της, κάτι που αναλυτές θεωρούν στατιστική αλχημεία.

Η Τουρκία έλαβε με τα swaps αυτά περίπου 13 δισ. δολάρια το τελευταίο διάστημα, τα οποία κατέρρευσαν μετά την προσπάθειά της να στηρίξει την ισοτιμία της λίρας πριν από τις πρόσφατες δημοστικές εκλογές. Οι επενδυτές θεωρούν ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα δύσκολα θα μπορεί πλέον να στηρίξει την ισοτιμία της λίρας χωρίς επαρκή συναλλαγματικά αποθέματα.

Το δημοσίευμα των Financial Times είναι καταλυτικό. Σύμφωνα με αυτό, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει αποδυθεί το τελευταίο διάστημα σε κινήσεις βραχυχρόνιου (εβδομαδιαίας βάσης) δανεισμού, προκειμένου να “φουσκώσει” τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα, τα οποία φέρονται να διαμορφώνονται στο ούτως ή άλλως χαμηλό (για τις ανάγκες αναχρηματοδότησης 177 δισ. εξωτερικού χρέους το προσεχές 12μηνο) επίπεδο των 28,1 δισ. δολαρίων, αλλά χωρίς τα εν λόγω swaps περιορίζονται μόλις στα 16 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, ο βραχυχρόνιος δανεισμός της τουρκικής κεντρικής τράπεζας ανερχόταν στις 8 Απριλίου στα 13 δισ., ενώ ουδέποτε στο διάστημα 1ης Ιανουαρίου-25ης Μαρτίου είχε ξεπεράσει τα 500 εκατ.

Η πηγή του δανεισμού είναι οι τουρκικές τράπεζες, οι οποίες διαθέτουν άφθονο συνάλλαγμα αφότου ιδιώτες και επιχειρήσεις έσπευσαν να δολαριοποιήσουν τις καταθέσεις τους για να προφυλαχθούν από την ραγδαία υποχώρηση της λίρας.

Ήδη από τον περασμένο μήνα, η JPMorgan βρέθηκε στο στόχαστρο της τουρκικής δικαιοσύνης, αφότου συμβούλευσε τους πελάτες της να στραφούν μακριά από την λίρα.

Στην πραγματικότητα, αναφέρουν οι Financial Times τα καθαρά συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας (αφαιρουμένων των υποχρεώσεων) δεν ξεπερνούν καθ’ όλο τον μήνα Απρίλιο τα 11,5 δισ., δολάρια – έναντι 28,7 δισ. στις αρχές Μαρτίου με βάση τους ίδιους υπολογισμούς.

Το ότι ο όγκος των διαθεσίμων δεν συμβαδίζει με την έκταση του βραχυχρόνιου δανεισμού ενισχύει επιπλέον την υποψία ότι ένα μέρος των ποσών έχει διοχετευθεί στη στήριξη του νομίσματος.



Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!