Eυθείες απειλές πολέµου, πειρατικές κινήσεις στη θάλασσα, στρατιωτικές ασκήσεις µε πραγµατικά πυρά και αεροµαχίες στο Αιγαίο. Ο Ρ.Τ.Ερντογάν χρησιμοποιώντας το «οπλοστάσιο» του ανεβάζει κατακόρυφα την ένταση στην Αν. Μεσόγειο στέλνοντας και δεύτερο γεωτρύπανο στην περιοχή.
Ταυτόχρονα από σήμερα η Αγκυρα κλειδώνει Αιγαίο-Αν. Μεσόγειο με το πρόσχημα έναρξης της μεγαλύτερης αεροναυτικής άσκησςη των τελευταίων ετών, την “DENİZKURDU-2019”.
Η άσκηση ξεκίνησε με την έξοδο των τουρκικών πολεμικών πλοίων από τους ναυστάθμους Kdz.Ereğli, Umuryeri, Gölcük, Erdek, Foça, Aksaz, Mersin, İskenderun με το μήνυμα να στέλνει ο γαμπρός του Ρ.Τ.Ερντογάν λέγοντας “θα δώσουμε τον αγώνα μας μέχρι τέλους”.
https://twitter.com/milliyet/status/1127833353279795200
Πριν λίγο, ο πρώην υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας και αρχιτέκτονας της πολιτικής στην ανατολική Μεσόγειο, σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι CNN Türk δήλωσε ότι «στη γεωγραφική μας περιοχή όπου και να κοιτάξουμε το τελευταίο διάστημα γίνονται συνεχώς νέες ανακαλύψεις. Η Τουρκία ακολουθώντας έναν διαφορετικό δρόμο θα πρέπει να συμμετάσχει στη διαδικασία.
Δημιουργώντας μία ομάδα με δικά μας πλοία, με δικούς μας μηχανικούς, ειδικούς και ανθρώπους ξεκινήσαμε μόνοι μας μέσα στα δικά μας χωρικά ύδατα δικές μας εξορύξεις. Η Μεσόγειος δεν είναι η λίμνη του μπαμπά κανενός.
Έχουμε κι εμείς χωρικά ύδατα και πρέπει να δώσουμε τον αγώνα μας μέχρι τέλους», τόνισε ο γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επί ημερών του αγοράστηκε το πρώτο γεωτρύπανο της Τουρκίας ο «Πορθητής» και τώρα προαναγγέλλει κι αυτός με τη σειρά του τον ερχομό και του δεύτερου γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στην ανατολική Μεσόγειο.
«Το γεωτρύπανο μας ο “Πορθητής” ξεκίνησε ήδη δουλειά, σύντομα ξεκινά και το άλλο γεωτρύπανο με την ονομασία “Γιαβούζ”.
Το λέω ξεκάθαρα ότι με βάση επιστημονικά στοιχεία το 2020 στο θέμα των ενεργειακών ερευνών στη θάλασσα και την ξηρά, στο θέμα του πετρελαίου και του αερίου στην Τουρκία θα ακούσουμε πολύ ευχάριστα νέα.
Αυτό θέλω να το ξέρουν τα 82 εκατομμύρια των συμπολιτών μας. Η Τουρκία έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα, γιατί ανησυχείτε;
Η εμπειρία της τουρκικής κοινωνίας την οδήγησε σε πολύ καλύτερο επίπεδο αντίληψης. Είναι πολύ σημαντικό για την Τουρκία να κερδίσει τη φιλία. Η ανατολική Μεσόγειος για την Τουρκία είναι πολύ σημαντική.
Δεν θα δεχτούμε να μας υπαγορεύουν τι να κάνουμε», δήλωσε.
Σε ερώτηση εάν η Τουρκία θα έρθει σε επαφή με το Ισραήλ και την Αίγυπτο για την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι τα τελευταία 17 χρόνια η Τουρκία ακολούθησε πολύ ανεξάρτητη πολιτική και είχε αυτή την επικοινωνία.
«Σήμερα στην διαδικασία της Μέσης Ανατολής εμείς έχουμε πει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην βρισκόμαστε σε μια κατάσταση win-win με όλους τους ενδιαφερόμενους. Καμιά ενεργειακή επένδυση στην οποία δεν συμμετέχει η Τουρκία δεν είναι λειτουργική», ανέφερε.
Ταυτόχρονα, οι Τούρκοι στρατηγοί εισηγούνται στον Ερντογάν “ριζική λύση” στο Κυπριακό με σενάριο προσάρτησης των κατεχομένων.
Αυτό εισηγούνται «θερμοκέφαλοι» Τούρκοι στρατηγοί στον Ερντογάν, ώστε να αποτραπούν τα αρνητικά για την Τουρκία δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο,.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα σενάρια προσάρτησης των κατεχομένων εξετάζονται ως ύστατη λύση από τον Ρ.Τ.Ερντογάν σε περίπτωση που αποτύχουν οι ακολουθούμενοι σχεδιασμοί, μέσω των οποίων η Τουρκία έχει σκοπό να οδηγήσει ΕΕ, Ελλάδα και Κύπρο αλλά και άλλες χώρες της περιοχής όπως η Αίγυπτος σε συνολική διαπραγμάτευση για τους υδρογονάνθρακες.
O Ερντογάν γνωρίζει ότι, η προσάρτηση είναι μία διοικητικά εύκολη υπόθεση αλλά σε διπλωματικό επίπεδο αυτό δεν ισχύει, μίας και θα χρειαστούν δεκαετίες για να γίνει αποδεκτή (αν γίνει) μία τέτοια πράξη από τη διεθνή κοινότητα.
Επί του παρόντος η Άγκυρα ακολουθεί την τακτική, που έχει χαράξει και αυτή έχει στο επίκεντρο τη γεωπολιτική παρουσία της στην ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές χώρας, της οποίας οι εταιρείες συνεργάζονται με την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου ΤΡΑΟ, οι Τούρκοι δεν βιάζονται.Το πλοίο – γεωτρύπανο «Fatih» θα παραμείνει προς το παρόν στο σημείο που βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ο σχεδιασμός είναι όμως, να κινηθεί προς τα βορειοδυτικά οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ (5,6 και 7) τις επόμενες εβδομάδες και να πραγματοποιήσει εκεί τη γεώτρηση.
Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η κίνηση αυτή θα είναι είτε η απάντηση σε επίσημες ανακοινώσεις για την αδειοδότηση των ερευνών στο οικόπεδο 7 (στις εταιρίες ΕΝΙ και TOTAL), είτε θα πραγματοποιηθεί ως αποτέλεσμα μίας επίσημης πρόσκλησης για έρευνες στην ΤΡΑΟ που θα απευθύνει η νέα κεντροδεξιά «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους.
Παράλληλα μέσα στον Ιούνιο 2019, η Τουρκία θα στείλει και το δεύτερο πλοίο – γεωτρύπανο που έχει αγοράζει το «Yavuz» στην κυπριακή ΑΟΖ.Απώτερος σκοπός της Άγκυρας είναι να δηλώσει την παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ και να αμφισβητήσει τις υφιστάμενες οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες.
Aνοίγει η “βεντάλια” των τουρκικών προκλήσεων
Μέσα στο Σαββατοκύριακο που πέρασε η τουρκική διπλωµατία φρόντισε να ανοίξει διάπλατα τη βεντάλια των «γκρίζων» διεκδικήσεών σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο.
Μήνυμα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση πως η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει στις διεκδικήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο έστειλε ανώτερος αξιωματούχος της τουρκικής διπλωματίας, επαναφέροντας την γραμμή της Άγκυρας ότι δεν είναι δυνατόν τα ελληνικά νησιά να έχουν πλήρη επήρεια στον καθορισμό των δικαιωμάτων στην θάλασσα.
Σε αναρτήσεις του στο Twitter ο γενικός γραμματέας του τουρκικού ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει «μαξιμαλιστικές» τις θέσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας, υποστηρίζοντας ότι η κυριότητα επί νήσων δεν προσδίδει πλήρη δικαιώματα στην οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.
«Νησιά μπορεί να λάβουν μηδενική ή μειωμένη ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα εάν η παρουσία τους στρεβλώνει την ισότιμη οροθεσία», τονίζει ο Τσαγατάι Έρτζιγες, προσθέτοντας πως πρόκειται για θεμελιώδες αρχή στο διεθνές δίκαιο.
Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, κάλεσε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να θυμάται το 1974 και να το κρατά φρέσκο στη μνήμη του.
Ο κ. Έρτζιγες υποστηρίζει πως τα τελικά θαλάσσια όρια καθορίζονται μόνον μέσω συμφωνιών ή δικαστικών αποφάσεων, αφήνοντας υπονοούμενα πως η Ελλάδα και η Κύπρος παραβιάζουν τα «πιθανά όρια» των τουρκικών ζωνών.
«Απουσία διευθέτησης, οι αλληλεπικαλυπτόμενες διεκδικήσεις υπερέχουν», προσθέτει, ουσιαστικά δικαιολογώντας πλήρως την συμπεριφορά της Άγκυρας στην Μεσόγειο και στο Αιγαίο.
Στο πλαίσιο αυτό ο τούρκος αξιωματούχος απορρίπτει την προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η Άγκυρα κινδυνεύει να υποστεί κυρώσεις εάν επιμείνει στην γεώτρηση εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να εξισώνονται τα σύνορα της ΕΕ με τα κυπριακά σύνορα όταν αυτά προκύπτουν από παραβίαση των συμφερόντων τρίτων χωρών.
«Αυτό είναι πράγματι χονδροειδής παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να προστατεύει τα δικά της δικαιώματα και των τουρκοκυπρίων για υφαλοκρηπίδα / ΑΟΖ», καταλήγει ο κ. Έρτζιγες.
Ξεκινά ο τουρκικός «Θαλασσόλυκος» στο Αιγαίο
Ξεκινά σήμερα θα ολοκληρωθεί στις 25 Μαΐου η νέα μεγάλη ναυτική άσκηση της Τουρκίας με την κωδική ονομασία «Θαλασσόλυκος». Η πρόβα πολέμουθα διεξαχθεί παράλληλα σε τρεις θάλασσες: Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα.
Ο «Θαλασσόλυκος» πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια με τη συμμετοχή και των τριών όπλων της Τουρκίας. Φέτος θα λάβουν μέρος συνολικά 131 πλοία, 57 μαχητικά και 33 ελικόπτερα, μαζί με 25.900 στρατιώτες που θα βρίσκονται επί ποδός.
Κατά τη διάρκεια της άσκησης θα εκτελεστούν σενάρια έντασης αλλά και πολέμου με τη χρήση για άλλη μια φορά όλων των νέων εγχώριων οπλικών συστημάτων. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, «πολύ λίγα κράτη μπορούν μέσα σε δύο μήνες να πραγματοποιήσουν δεύτερη άσκηση, όπως εκείνη της Γαλάζιας Πατρίδας. Στόχος και της νέας άσκησης είναι η επίδειξη ισχύος και κυριαρχίας της Τουρκίας στις θάλασσες ενώ αποτελεί απάντηση στις πολιτικές εξοστρακισμού της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολικής Μεσόγειο».
https://twitter.com/Bahriye1773/status/1127503360473608192