Σε διπλωματικό-οικονομικό ελιγμό-προειδοποίηση προχώρησε η Αγκυρα απέναντι στις ΗΠΑ, προχωρώντας σε μία κίνηση «καλής θέλησης» προς την Ουάσιγκτον για την κρίση που έχει προκληθεί με την προμήθεια των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 από τη Τουρκία:
Μετά την απόρριψη του αμερικανικού τελεσίγραφου («Διαλέξτε S-400 ή F-35»), η τουρκική κυβέρνηση δείχνοντας ότι δεν θέλει «να τραβήξει στα άκρα» την αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι θα πειθαρχήσει στις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν και θα σταματήσει να αγοράσει πετρέλαιο από την Τεχεράνη!
Με μία υποσημείωση: Οτι «Η απόφασή της θα επανακριθεί σε δύο μήνες»!
Πρόκειται για κίνηση μείζονος σημασίας, καθώς το νέο διυλιστήριο της SOCAR Turkey στις ακτές του Αιγαίου, που εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2018 και βρίσκεται στη Σμύρνη (ετήσια παραγωγική δυναμικότητα επεξεργασίας ακατέργαστων προϊόντων 10 εκατομμυρίων τόνων και 214 χιλιάδες βαρελιών ημερησίως), βασιζόταν σε εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου.
Μάλιστα το νέο διυλιστήριο θα προμηθεύει με 700 χιλιάδες τόνους καυσίμου αεριωθουμένων το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου, στην Κωνσταντινούπολη, σε ετήσια βάση,
Αλλά γιατί οι σχέσεις Τουρκίας-Ιράν, διάγουν «μήνα μέλιτος» καθώς οι δύο χώρες πλέον συνεργάζονται στην επίλυση του συριακού, αλλά και στην εξόντωση των Κούρδων που βρίσκονται στα εδάφη τους.
Και το κυριότερο: Πρόκειται για στροφή 180ο καθώς η Τουρκία είχε δηλώσει ότι δεν θα σεβαστεί τυχόν νέες κυρώσεις κατά του Ιράν και όταν αυτές ανακοινώθηκαν, αρχικά δεν τις δέχθηκε, πήρε «εξαίρεση», όπως και η Ελλάδα, αλλά η εξαίρεση έληξε στις 2 Μαΐου.
Τώρα έπρεπε να συναφθούν νέα συμβόλαια, με το Ιράν, για τις παραλαβές του διυλιστηρίου της Σμύρνης, αλλά αυτό δεν συνέβη.
Αντ’αυτού η Αγκυρα επέλεξε να συνεργαστεί και να στείλει το μήνυμα στις ΗΠΑ ότι «Συναινεί αλλά η απόφασή της θα επανακριθεί σε δύο μήνες»!
Δηλαδή με απλά λόγια «Αν επιμείνετε σε κυρώσεις για τα S-400, τότε θα σπάσουμε κι εμείς το εμπάργκο κατά του Ιράν»!
Και η Τουρκία είναι εξαιρετικά κρίσιμος «παίκτης» στο θέμα του ιρανικού πετρελαίου: Είναι η μοναδική χώρα εξαγωγός εκτός Κόλπου.
Βέβαια, Αμερικανοί παρατηρητές είναι δύσπιστοι στην ανακοίνωση αυτή: Ο διευθύνων σύμβουλος της SOCAR Turkey Ζαούρ Γκαχραμάν, δήλωσε μεν ότι «Το διυλιστήριο που μέχρι σήμερα επεξεργάζονταν αργό πετρέλαιο του Ιράν, λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ προς το Ιράν, η εταιρεία δεν επιθυμεί να παραβιάσει τις κυρώσεις με την εισαγωγή πετρελαίου ή εξαγωγή καυσίμων στην Τεχεράνη» αλλά έσπευσε να; δηλώσει ότι «Θα προμηθεύεται μέσω του Κόλπου ιρακινό πετρέλαιο».
Οσοι γνωρίζουν την αγορά του πετρελαίου ξέρουν ότι το Ιράκ παίρνει πετρέλαιο από το Ιράν και το μεταπουλά, κάτι που γινόταν συστηματικά τα χρόνια των προηγούμενων κυρώσεων.
Αρα οι ΗΠΑ αμφιβάλουν για την πιστότητα των τουρκικών διαβεβαιώσεων, αλλά δεν μπορούν να κάνουν πολλά: Αν η Τουρκία «σπάσει» ανοικτά το εμπάργκο, τότε η Μεσόγειος και οι οδοί μεταφοράς πετρελαίου της Μεσογείου θα πλημμυρίσουν από ιρανικό πετρέλαιο.
Φαντάζει λοιπόν πολύ ισχυρό το «χαρτί» στα χέρια της Τουρκίας για την άμβλυνση των αμερικανικών κυρώσεων. Η Τουρκία, όπως αποκάλυψε χθες το pronews.gr, έδωσε την απάντησή της στο αμερικανικό τελεσίγραφο και ήταν απορριπτική, καθώς ήδη τα ρωσικά συστήματα φορτώνονται στα οχήματα μεταφοράς.
Και έστειλε παράλληλα και το μήνυμα: Αν επιμείνετε στο εμπάργκο των F-35, θα σπάσουμε το εμπάργκο του ιρανικού πετρελαίου…