Μεγάλη έκταση στον τουρκικό Τύπο πήρε το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του pronews για τη μεταφορά ενισχύσεων από τον ΕΣ στα νησιά του Αιγαίου, την ώρα που ένας ιερέας ευλογεί τα τεθωρακισμένα οχήματα.
Όπως αναφέρεται από τους Τούρκους, η απόφαση της Τουρκίας να αποκτήσει τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400 σε συνδυασμό με την κρίση, έτσι όπως εκτυλίσσεται, στην Α.Μεσόγειο για τις γεωτρήσεις και το φ/α έχει ωθήσει την Ελλάδα στην κρυφή και «εν τω μέσω της νυκτός» αποστολής ενισχύσεων των δυνάμεων που διατηρεί στα νησιά του Α.Αιγαίου.
Φυσικά δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός ότι ένας ιερέας ευλογεί το πολεμικό υλικό, πριν αυτό μεταφερθεί με πλοία στον τελικό του προορισμό.
Δείτε μερικά από τα τουρκικά δημοσιεύματα αναφορικά με το δημοσίευμα του pronews.gr
Yunanistan savaşa hazırlanıyor! Papaz eşliğinde silah ve asker sevkiyatı #Türkiye #DoğuAkdeniz #Yunanistanhttps://t.co/XA26IROS3a
— Yeni Akit Gazetesi (@yeniakit) June 15, 2019
Το κλίμα έντασης όμως με την Τουρκία δεν λέει να υποχωρήσει. Πριν από λίγη ώρα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και αναφερόμενο στην ανακοίνωση της συνόδου των «7» της ΕΕ του νότου εξέδωσε οργίλη ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η Άγκυρα απορρίπτει την ανακοίνωση αυτή, λέγοντας πως δεν έχει καμία αξία:
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, η Τουρκία απέρριψε την κοινή δήλωση για τα θέματα του Αιγαίου, της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου, αποκαλώντας τα «κατά του διεθνούς δικαίου».
«Η κοινή δήλωση της συνόδου κορυφής της Νότιας Ε.Ε στη Μάλτα, αντικατοπτρίζει τις εθνικές θέσεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης που δεν συμμορφώνονται με τις αρχές του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού ή τους κανόνες του διεθνούς δικαίου», σημειώνει το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. «Για μας, δεν έχει αξία, δύναμη ή αποτέλεσμα» ανέφερε το υπουργείο.
Είπε ότι η δήλωση είναι ένα ακόμη παράδειγμα για το πώς η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι κάνουν κατάχρηση της ένταξής τους στην ΕΕ, ενώ κάποιες χώρες της ΕΕ έχουν γίνει μέσα γι ‘αυτό.
Το υπουργείο πρόσθεσε ότι δείχνει και πάλι ότι η ΕΕ και οι χώρες της ΕΕ δεν μπορούν να είναι αμερόληπτοι, αξιόπιστοι παράγοντες στην επίλυση του Κυπριακού.
Η 6η Διάσκεψη Κορυφής της Νότιας Ε.Ε διεξήχθη στη Μάλτα την Παρασκευή με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης.