Σε εξέλιξη βρίσκεται κρίσιμη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου στην Τουρκία υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας να μιλούν για συμφωνία με ΗΠΑ όσο αφορά την εγκατάσταση των S-400.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Χουριέτ, επί τάπητος βρίσκεται η “βαριά” ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, με κύριο θέμα την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

Ο Τούρκος πρόεδρος ενημέρωσε τους υπουργούς του για όσα διαμείφθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Αμερικανό Πρόεδρο στη Σύνοδο των G-20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Όπως αναφέρει η Χουριέτ συζητήθηκαν και οι πιθανές επιπτώσεις που θα έχει η Τουρκία σε περίπτωση που ενεργοποιηθούν οι S-400.

Παράλληλα ο Υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν Μπεράτ Αλμπαϊρακ ενημερώνει αυτή τη στιγμή για την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας και το πλάνο που έχει για την ανάκαμψη της.

Σύμφωνα με το τούρκικο τηλεοπτικό δίκτυο NTV έχει επιτευχθεί συμφωνία με ΗΠΑ για τους S-400.

Σύμφωνα με το “μοντέλο συμφωνίας”, «σχεδιάζεται η εγκατάσταση των S-400 με την φόρμουλα της «ειρηνικής εγκατάστασης».

Στην περίπτωση αυτή το σύστημα αν και θα είναι σε ετοιμότητα θα λειτουργεί μόνο σε περίπτωση περιφερειακών απειλών ή πολέμου».

«Η φόρμουλα, η οποία ονομάζεται “ειρηνική εγκατάσταση”, έχει στόχο να βρεθεί η μέση λύση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία.

Με τον τρόπο αυτό οι S-400 θα είναι σε ετοιμότητα, όπως τα πυραυλικά συστήματα τα ραντάρ.

Όμως δεν θα λειτουργούν εκτός από κάποιες ασκήσεις και την συντήρηση τους» αναφέρουν οι Τούρκοι επιβεβαιώνοντας τις χτεσινές πληροφορίες περί “μη- ενεργοποίησης τους άμεσα”…

Πάντως πριν λίγο η τουρκική “Χουριέτ” ανακοίνωσε πως “ολοκληρώθηκε η παράδοση των ρωσικών ελικοπτέρων Ka-32 στην Τουρκία”!

“Ο CEO της εταιρείας “JSC”, Andrey Boginsky, ανέφερε πως “Μόσχα και Αγκυρα έχουν ξεκινήσει συζητήσεις και για άλλα εξοπλιστικά προγράμματα”

Τα «Ka-32» χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη αναζήτησης και διάσωσης, εργασίες εγκατάστασης σε μεγάλο υψόμετρο, πυρόσβεση, χειρισμού φορτίου, μεταφορά ασθενών, περιπολίες και δραστηριότητες πληροφοριών.

Τα «Ka-32» έχουν τριμελές πλήρωμα, (δύο πιλότοι και μηχανικός πτήσης). Σε αποστολές αεροπυρόσβεσης ο κάδος που μεταφέρουν έχει συνολική χωρητικότητα τεσσάρων τόνων.

Το ελικόπτερο με μέγιστο βάρος απογείωσης 12 τόνων φθάνει τα 270 χιλιόμετρα την ώρα, ανεβαίνει στα 5 χιλιόμετρα και διανύει 980 χιλιόμετρα.





Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!