Τις πρώτες απτές προτάσεις για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, ως τιμωρία για την συμπεριφορά της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, θα συζητήσουν αύριο οι μόνιμοι εκπρόσωποι των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg στα μέτρα που θα τεθούν επί τάπητος περιλαμβάνονται οικονομικές ποινές, όπως η περικοπή προενταξιακής χρηματοδότησης και δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Θα συζητηθούν επίσης η αναστολή όλων των επαφών σε υπουργικό επίπεδο και το «πάγωμα» των τετραετών διαπραγματεύσεων για συμφωνία στις αερομεταφορές.
Για την περίοδο 2014-2020 η ΕΕ έχει δεσμεύσει 4,45 δισεκατομμύρια ευρώ ως προενταξιακή στήριξη στην Άγκυρα – δίχως να είναι σαφές πόσα κεφάλαια έχουν ήδη εκταμιευτεί. Το περασμένο έτος η ΕΤΕπ προσέφερε δάνεια ύψους 385,8 εκατομμυρίων ευρώ για έργα στην Τουρκία.
Η επιβολή κυρώσεων συνήθως απαιτεί την τελική έγκριση των αρχηγών κρατών, όμως η Αθήνα ευελπιστεί πως η συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις θα επιτρέψουν την υιοθέτηση πρώτης δέσμης μέτρων στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδριάζει στις 15 Ιουλίου.
Η ελληνική πλευρά προτιμά την επιβολή στοχευμένων μέτρων δίχως να επηρεαστεί με οιονδήποτε τρόπο η συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.
Πάντως, τυχόν απόφαση πρέπει να ληφθεί ομόφωνα και εάν περιλαμβάνει οικονομικές κυρώσεις απαιτείται η έκδοση δεσμευτικού κανονισμού από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Χθες η Τουρκία ανακοίνωσε πως αρχίζει δεύτερη υποθαλάσσια γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, με το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», που βρίσκεται ανοιχτά της κατεχόμενης Χερσονήσου της Καρπασίας.
Η Λευκωσία κατήγγειλε την ενέργεια ως κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, παραπέμποντας σε ευρωπαϊκή αντίδραση. Για «απαράδεκτη κλιμάκωση» που προκαλεί «σοβαρή ανησυχία» έκανε λόγο η υπεύθυνη κοινοτικής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι.