Ρωγμές παρουσιάστηκαν στη βάση όπου θα εγκατασταθεί τον Μάιο ο πυρηνικός αντιδραστήρας στο Άκκουγιου σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Μπιργκιούν. Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει ότι το πρόγραμμα που σχεδίασαν οι Ρώσοι για ψυχρό κλίμα, δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς μετατροπές σε θερμό κλίμα όπως η Μερσίνα.
Ωστόσο ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας που επισκέφθηκε σήμερα το χώρο, δήλωσε ότι το πρόγραμμα συνεχίζεται με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές ασφάλειας και μέχρι το 2023 θα τεθεί σε λειτουργία ο πρώτος αντιδραστήρας.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με το δημοσίευμα της Μπιργκιούν, υπήρξαν δύο φορές ρωγμές σε διάφορα σημεία της βάσης που θα εγκατασταθεί ο πυρηνικός αντιδραστήρας τον Μάιο και έγινε παρέμβαση του Ιδρύματος Τουρκικής Ατομικής Ενέργειας (ΤΑΕΚ) για να επιδιορθωθούν.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα τμήματα με τις ρωγμές αφαιρέθηκαν εντελώς και ανανεώθηκαν ωστόσο και πάλι προκλήθηκαν ρωγμές. Στη συνέχεια ειδικοί έσπασαν ξανά το μπετόν και έγιναν ξανά θεμέλια στα προβληματικά σημεία. Οι εργαζόμενοι για το πρόγραμμα Άκκουγιου φέρονται να είπαν στην εφημερίδα ότι ακόμη και αν διορθώθηκαν οι ρωγμές, ο κίνδυνος για επανάληψή τους εξακολουθεί να υπάρχει.
“Ένα τόσο σοβαρό πρόγραμμα πρέπει να διεξάγεται υπό τον έλεγχο μιας ομάδας μηχανικών, αλλά επειδή δεν υπάρχει επαρκής αριθμός μηχανικών στη δομή του προγράμματος, αυτοί που συμμετέχουν δεν έχουν τον έλεγχο”, φέρεται να δήλωσαν.
Οι ίδιοι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι το πρόγραμμα είχε σχεδιαστεί για τη Ρωσία και η ρωσική εταιρεία Rosatom το αντέγραψε για την Τουρκία.
“Το πρόγραμμα εκείνο είχε σχεδιαστεί για να μην επηρεάζεται από το πολύ ψυχρό κλίμα στη Ρωσία αλλά εδώ, θέλουν να το εφαρμόσουν σε ένα μέρος όπως η Μερσίνα που είναι θερμό το κλίμα”, ανέφεραν οι ίδιοι εργαζόμενοι στην εφημερίδα.
Υποστήριξαν ακόμη ότι θα έπρεπε το σχέδιο να προσαρμοστεί ανάλογα με τα δεδομένα της περιοχής, ωστόσο κάτι τέτοιο σημαίνει κόστος και χρόνο, γι’ αυτό και τίποτα από αυτά δεν γίνεται.
Γεωλόγος μηχανικός είπε στην τουρκική εφημερίδα ότι το έδαφος δεν είναι κατάλληλο γι’ αυτό το πρόγραμμα και πως από τα δείγματα που έχουν ληφθεί, φαίνεται ότι το έδαφος είναι χαλαρό, προσθέτοντας ότι δεν έχουν καν ληφθεί μέτρα.
Πάντως ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ επισκέφθηκε σήμερα το πρόγραμμα Άκκουγιου μαζί με τον γενικό διευθυντή της ρωσικής εταιρείας Rosatom Αλεξέι Λιχάτζεφ. Σε δηλώσεις του είπε ότι από τις 3 Απριλίου του 2018 που τέθηκαν τα θεμέλια μέχρι σήμερα, έχει καταγραφεί μεγάλη πρόοδος.
“Το πρόγραμμα ‘Ακκουγιου συνεχίζεται με βάση το σχέδιο. Όπως γνωρίζεται το 2023 στα 100 χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας μας, πρώτα ο Αλλάχ, σχεδιάζουμε να θέσουμε σε λειτουργία τον πρώτο αντιδραστήρα”, ανέφερε.
Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι οι εργασίες έχουν προγραμματιστεί με βάση τα κριτήρια και τις προδιαγραφές που καθόρισε το Διεθνές Πρακτορείο Διεθνούς Ενέργειας για την ασφάλεια και ότι έχουν γίνει οι αναγκαίοι έλεγχοι και δόθηκαν οι σχετικές άδειες.
Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι αυτή τη στιγμή για τον πυρηνικό σταθμό εργάζονται κοντά στα 500 άτομα και μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στις 4 χιλιάδες 500, ενώ αργότερα θα φτάσει στις 10 χιλιάδες.
Ανέφερε ότι για το πρόγραμμα εργάζονται και Τούρκοι μηχανικοί και ειδικοί που έφτασαν από τη Ρωσία.