Το κυβερνών κόμμα του Ρ.Τ.Ερντογάν μπορεί να απωλέσει μέχρι και 40 βουλευτές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα εφ’όσον ιδρυθεί το νέο κόμμα του πρώην στελέχους του ΑΚΡ Αλί Μπαμπατζάν, ο οποίος φέρεται να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς της Τουρκίας, τον Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αχμέτ Νταβούγολου έχει ενοικιάσει ένα μεγάλο τετραώροφο γραφείο στην Άγκυρα όπου θα πραγματοποιηθούν όλες οι προεργασίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πριν από την ίδρυση του κόμματος και θα ολοκληρωθεί η σύνταξη του καταστατικού του νέου κόμματος.

Στόχος είναι το καταστατικό να είναι έτοιμο μέχρι το φθινόπωρο. Ήδη έχουν ξεκινήσει επαφές και πραγματοποιούνται ομιλίες σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, από τo Iκόνιο, το Ντιγιάρμπακιρ μέχρι το το Ελαζίγ, ενώ τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο προγραμματίζονται παρόμοιες συνάξεις στη Σακάρια, τη Μανίσα και αλλού.

Το γεγονός αυτό ώθησε τον Ρ.Τ.Ερντογάν να πει πριν λίγο ότι “οι αποστάτες θα πληρώσουν βαρύ τίμημα.

Μην ανησυχείτε. Αυτοί που έχουν αναμιχθεί με προδότες θα πληρώσουν βαρύ τίμημα”!

Πολιτικοί αναλυτές της Τουρκίας εκτιμούν ότι είναι πιο πιθανό από ποτέ να δούμε στο άμεσο μέλλον την ίδρυση ενός νέου κόμματος υπό την ηγεσία του πάλαι ποτέ συνεργάτη του Ερντογάν και ιδρυτικού στελέχους του κυβερνώντος AKP, Αλί Μπαμπατζάν. Μάλιστα, υπογραμμίζουν ότι στο πλάι του τάσσονται και δύο πρώην πρωθυπουργοί της Τουρκίας, οι Αχμέτ Νταβούτογλου και Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Κάτι τέτοιο θα συνιστούσε τρομερή απειλή για τον πρόεδρο Ερντογάν, ιδίως μετά τις σκληρές ήττες που υπέστη στις φετινές τοπικές εκλογές, στη πρωτεύουσα Άγκυρα και το οικονομικό κέντρο της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη

Αν και δεν υπάρχουν επίσημες δημοσκοπήσεις που να το αποδεικνύουν, είναι πλέον καταφανές ότι οι Τούρκοι πολίτες επιθυμούν μια πολιτική αλλαγή, μέσω της δημιουργίας ενός νέου κεντροδεξιού κόμματος. Κάποιες αναφορές μάλιστα λένε ότι το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 50%.

Από την άλλη, δημοσκόποι οι οποίοι πρόσκεινται στο κυβερνητικό στρατόπεδο προβλέπουν, χωρίς να έχουν δημοσιοποιήσει οποιαδήποτε έρευνα, ότι το νέο κόμμα δεν θα καταφέρει να πάρει πάνω από 3%. Ο Μπαμπατζάν έχει τονίσει ότι η Τουρκία χρειάζεται ένα νέο όραμα που να βασίζεται στη συνεργασία και συνεννόηση με διαφορετικές πολιτικές ομάδες.

Επιπλέον, αρκετά στελέχη του AKP υποστηρίζουν ότι το κόμμα πρέπει να επιστρέψει στις αρχικές του πολιτικές που προωθούν τη δημοκρατική μεταρρύθμιση και το κράτος δικαίου. Περισσότερο κατηγορούν τον στενό κύκλο του προέδρου, παρά τον ίδιο τον Ερντογάν, για τη μετατόπιση του κόμματος.

Ο αρθρογράφος της Χουριέτ, Αμπντουλκαντίβ Σελβί, σχολιάζει επ’ αυτού ότι «στο IYI Parti (Καλό Κόμμα) της Μεράλ Ακσενέρ πέρασαν εκλογείς, από το Κόμμα Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, στο ΜΗΡ πήγε ένα κομμάτι από το ΑΚΡ. Αυτοί οι εκλογείς εγκατέλειψαν την αφοσίωσή τους στο κόμμα τους και πέρασαν το κατώφλι της αλλαγής. Αλλά είναι φανερό ότι δεν ικανοποιήθηκαν και συνεχίζουν τις αναζητήσεις. Είναι ενδιαφέρον, αυτή τη φορά οι συντηρητικοί εκλογείς βρίσκονται σε αναζήτηση. Από την άλλη οι εκλογείς του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και του φιλοκουρδικού HDP είναι ικανοποιημένοι. Προφανώς τους επηρέασε τη επιτυχία στις δημοτικές εκλογές και η επιτυχία στην Κωνσταντινούπολη».

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Καράρ, Αλί Μπαϊράμογλου, σχολιάζει ότι το πιο σημαντικό είναι η πρόθεση που εκφράζεται από τα ιδρυτικά στελέχη του νέου κόμματος να απαντήσουν στα σύγχρονα προβλήματα της Τουρκίας, να λάβουν υπόψη τις δυναμικές της και να χρησιμοποιήσουν μια καινούρια γλώσσα.

«Υπό τις συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε η Τουρκία χρειάζεται ένα καινούριο όραμα για το μέλλον», είχε πει ο Αλί Μπαμπατζάν τον περασμένο μήνα όταν παραιτήθηκε επισήμως από το ΑΚΡ του οποίου ήταν ιδρυτικό στέλεχος.

Η ισλαμική εφημερίδα Γενί Τσαγ αναφέρει ότι στο κυβερνών κόμμα ΑΚΡ επικρατεί πανικός, καθώς αναμένεται ότι τουλάχιστον 40 βουλευτές του κόμματος – δυσαρεστημένοι από τον Ταγίπ Ερντογάν – είναι έτοιμοι να περάσουν στο νέο κόμμα, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κινήσεις των βουλευτών του κόμματος, ακόμη και των συγγενών τους, παρακολουθούνται στενά.

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στο ΜΗΡ από το οποίο εκτιμάται ότι περίπου 17 βουλευτές του κόμματος είναι έτοιμοι να περάσουν στο νέο κόμμα.

Μέχρι στιγμής οι τρεις πρωταγωνιστές δεν δίνουν ημερομηνία ίδρυσης του νέου κόμματος ωστόσο αφήνουν να διαρρεύσει ότι πρέπει να κινηθούν με ταχύτητα. Άλλωστε για να συμμετάσχει ένα κόμμα σε εκλογές χρειάζεται να έχει μια δομή οργάνωσης 1-1,5 χρόνο και θέλουν να είναι έτοιμοι στην περίπτωση πρόωρων εκλογών.


Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!