ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Ιστορικό σημείο στις σχέσεις Αγκυρας-Πεκίνου: Ο Ερντογάν ξεκίνησε απελάσεις Ουιγούρων με αντάλλαγμα όπλα από Κίνα!

Ιστορικό σημείο στις σχέσεις Αγκυρας-Πεκίνου: Ο Ερντογάν ξεκίνησε απελάσεις Ουιγούρων με αντάλλαγμα όπλα από Κίνα!

Σε μια θεαματική μεταστροφή, ο Ρ.Τ.Ερντογάν ακύρωσε την στρατηγική απέναντι στο Πεκίνο που κρατούσε από το 1960 και ξεκίνησε απελάσεις Ουιγούρων προς την Κίνα, μια κίνηση που έχει προκαλέσει εύλογες απορίες, προβληματισμό μέχρι και οργή στους κύκλους των ισλαμιστών!

Με τον τρόπο αυτό ο Ρ.Τ.Ερντογάν ξεκίνησε και συνεχίζει την ομαλοποίση των σχέσεων του με το Πεκίνο εξαλείφοντας και το μοναδικό σημείο τριβής, με στόχο φυσικά την αγορά οπλικών συστημάτων και την περαιτέρω αποδέσμευση του από την Δύση.

“Δεν γνωρίζω που να πάω, δεν γνωρίζω τι θα μου συμβεί” αναφέρουν σε ντοκουμέντα Ουιγούροι πρώην πλέον πρόσφυγες που αντιμετωπίζουν διώξεις στην Κίνα.

“Οταν το γράμμα έφτασε, σοκαρίστηκα. Δεν πίστευα ότι συνέβη κάτι τέτοιο” είπε ένας άλλος Ουιγούρος.

“Απορρίπτουν πλέον τα αιτήματα ασύλου και δεν μας δίνουν άδειες διαμονής” τόνισε ένας ακόμη.

“Μας δίνουν άδεια 10 ημερών για να φύγουμε από την χώρα” αποκάλυψε ένας άλλος.

Οι τοπικές αρχές της Τουρκίας παρέδωσαν τις διαταγές απελάσεων σε πρόσφυγες Ουιγούρους κυρίως στην Κωνσταντινούπολη. Το γεγονός αυτό αποτελεί ιστορικό σημείο καμπής στις σχέσεις Αγκυρας-Πεκίνου καθώς η Τουρκία ήταν ένας “παράδεισος” για τους Ουιγούρους από το 1960!

Εκεί έβρισκαν διαμονή και διαφυγή όσοι Ουιγούροι αντιμετώπιζαν θρησκευτικές ή άλλου είδους διώξεις στην Κίνα.

Ο Abuduaini Abulaiti, ζούσε στην Τουρκία από το 2012. Το αίτημα του απορρίφθηκε πριν μια εβδομάδα και πλέον πρέπει να φύγει.

“Εφτασα στην Τουρκία μέσω Μαλαισίας για να γλιτώσω την εκτέλεση στην Κίνα. Τα 3 αδέρφια μου εξαφανίστηκαν.. Οι δύο είναι σε στρατόπεδα επανεκπαίδευσης στην Κίνα αλλά ο τρίτος έχει εξαφανιστεί και δεν ξέρω αν ζει ή αν πέθανε.

Δεν ξέρω τι θα μου συμβεί τώρα που αναγκάζομαι να φύγω. Ισως έχω την ίδια μοίρα με τα αδέρφια μου”.

Ενας ακόμη Ουιγούρος που ζει στην Βρετανία θέλει απεγνωσμένα να πάρει την γυναίκα και τα πέντε του παιδιά από την Κωνσταντινούπολη.

“Η οικογένεια μου ζει εκεί. Οι τουρκικές αρχές απέρριψαν το αίτημα μας για διαμονή τον Μάιο του 2018 γεγονός που μας προκάλεσε μεγάλη έκπληξη.

Η γυναίκα μου έλαβε ένα χαρτί το οποίο έλεγε πως πρέπει να φύγει από την χώρα σε 10 μέρες και πλέον ζει με τα παιδιά μου κρυμμένη σαν “σκιά”. Κρύβεται από την τουρκική αστυνομία”.

Πρόσφατα όπως ανέφερε ήδη το pronews.gr, η Τουρκία αναγνώρισε το γεγονός ότι οι Ουιγούροι ζουν ευτυχισμένα στην επαρχία Xinjiang.

Αυτό δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν προ μηνών κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping στο Πεκίνο όπου ο Τούρκος βρέθηκε για επίσημη επίσκεψη.

«Είναι πραγματικότητα ότι οι άνθρωποι στην επαρχία Xinjiang ζουν ευτυχισμένα μέσα στο γενικότερο κλίμα της ευημερίας και της ανάπτυξης που επικρατεί στην Κίνα», ανέφερε η κινεζική τηλεόραση αποδίδοντας την παραπάνω φράση στον Τούρκο πρόεδρο.

«Υποστηρίζω την πολιτική της “μίας-Κίνας”. Η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κανένα άτομο, να επιφέρει δυσαρμονία στις σχέσεις Τουρκίας και Κίνας. Η Τουρκία είναι βασικά αντίθετη σε κάθε μορφή εξτρεμισμού και είναι αποφασισμένη να ενισχύσει τις σχέσεις εμπιστοσύνης της με την Κίνα και να αυξήσει τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας», φέρεται να δήλωσε επιπρόσθετα ο Τούρκος πρόεδρος, κάνοντας στροφή 180 μοιρών σε σχέση με τις “πύρινες” δηλώσεις κατά της Κίνας για παραβίαση των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων Ουιγούρων στην επαρχία αυτή της Κίνας, φτάνοντας μέχρι του σημείου να αποκαλέσει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την Κίνα ότι διατηρεί στρατόπεδα συγκέντρωσης στην επαρχία Xinjiang.

Να σημειωθεί πως σχετικά πρόσφατα τουρκικά δημοσιεύματα ανέφεραν πως η Τουρκία ενδιαφέρεται μεταξύ άλλων για την προμήθεια του μαχητικού J-31 από την Κίνα σε περίπτωση που οι ΗΠΑ δεν έδιναν τα F-35.

Φυσικά είναι νωρίς ακόμη για να γνωρίζουμε τι ακριβώς όπλα θέλει να αγοράσει η Τουρκία από την Κίνα, αλλά το σίγουρο είναι πως στόχος της Τουρκίας είναι η απορρόφηση του μεγαλύτερου ποσοστού τεχνογνωσίας όπλων από άλλες χώρες, για τη δική της αμυντική βιομηχανία και αυτό το στόχο υπηρετεί με συνέπεια.





Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.