Οι Τούρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TSK) την Τετάρτη παρέλαβαν τέσσερα ελικόπτερα Boeing CH-47F Chinook στο λιμάνι της δυτικής επαρχίας της Τουρκίας, ανέφερε η αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία.
Με τις τελευταίες προσθήκες, η Τουρκία έχει πλέον λάβει και τα 11 CH-47F που είχε παραγγείλει , δήλωσε η πρεσβεία στο Twitter.
Πάντως τα ελικόπτερα αυτά δεν θα πρέπει να συγχέονται με τα F-35 αφενός διότι η τεχνολογία τους δεν έχει καμία σχέση κι αφετέρου διότι η Τουρκία είχε παραλάβει ήδη το πρώτο ελικόπτερο από το 2016.
Παρ’ όλα αυτά και ο τρόπος που διαφημίστηκε αυτή η παραλαβή από την αμερικανική πρεσβεία δείχνει μία απόπειρα των ΗΠΑ να υπάρξει μία κανονικότητα στα υπόλοιπα θέματα των εξοπλισμών εκτός των F-35, έτσι ώστε να εξευμενιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο Ερντογάν.
Ταυτόχρονα φαίνεται πως οι ΗΠΑ παραμένουν απρόθυμες να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία εκτός των F-35.
https://twitter.com/USEmbassyTurkey/status/1156571193526407170?s=20
Η παράδοση των ελικοπτέρων φτάνει εν μέσω των αυξημένων ανησυχιών της Ουάσιγκτον για την πώληση στρατιωτικής τεχνολογίας υψηλής τεχνολογίας στην Τουρκία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έβγαλαν την Τουρκία από το πρόγραμμα μαχητών F-35 , αφού η Άγκυρα προμηθεύτηκε το ρωσικό σύστημα πυραυλικής άμυνας S-400.
Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι το S-400 αποτελεί απειλή για την ασφάλεια των μαχητικών αεροσκαφών F-35 και έχει απειλήσει περαιτέρω την Άγκυρα με οικονομικές κυρώσεις.
Η Μόσχα θα μπορούσε να λάβει δεδομένα F-35 για να βελτιώσει την ακρίβεια του S-400 εναντίον δυτικών αεροσκαφών, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ.
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τρούμπ έχει υποβαθμίσει την αγορά του ρωσικού συστήματος πυραύλων από την Τουρκία, λέγοντας ότι δεν κατηγορεί την Τουρκία για “προβλήματα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Ομπάμα”.
Αυτή τη στιγμή συμβαίνει ένας εμφύλιο στην Ουάσινγκτον με το μισό State Department να υποστηρίζει την τιμωρητική στάση απέναντι της Τουρκίας, με κάποιους μάλιστα να κάνουν λόγο μέχρι και για αποπομπή από το ΝΑΤΟ και το άλλο μισό μαζί με τον πρόεδρο Τραμπ να υποστηρίζει μία πιο ήπια τάση που περιλαμβάνει την παράδοση των F-35 με κάποιες εγγυήσεις.
Αυτός είναι και ο λόγος που τα μηνύματά που βγάινουν από τις ΗΠΑ είναι τόσο αλληλοσυγκρουώμενα. Αυτό αν αναλογιστούμε πως οι ΗΠΑ είναι μία χώρα που δεν συζήτησε πολύ την απόφαση για τον πόλεμο στο Βιετνάμ αλλά ούτε και την εισβολή στο Ιράκ, δείχνει μια πρωτοφανή αμηχανία.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.