ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου διηπειρωτικού βλήματος της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Αποκαλυπτικός διάλογος στη MAKS – Ρ.Τ.Ερντογάν: «Μπορούμε να πάρουμε το Su-57;»- Β.Πούτιν: «Ναι, μπορείτε» (upd)

Αποκαλυπτικός διάλογος στη MAKS – Ρ.Τ.Ερντογάν: «Μπορούμε να πάρουμε το Su-57;»- Β.Πούτιν: «Ναι, μπορείτε» (upd)

(Ανανέωση 19:05) Τη συνεργασία Ρωσίας και Τουρκίας και στα δύο μαχητικά Su-35 και Su-57 προανήγγειλε ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν.

Πιο συγκεκριμένα είπε ο Πούτιν:

«Είμαστε περήφανοι για την συνεργασία στυον χώρο της πολιτικής Αεροπορίας, ιδιαίτερα σε αυτόν των ελαφρών ελικοπτέρων τα οποία μπορεί να είναι χρήσιμα στις αεροδιακομιδές.

Η συνεργασία στα Su-35 μπορεί να ξεκινήσει ενώ επίσης θα συνεργαστούμε και στο Su-57».


Ένας ενδιαφέρον διάλογος μεταξύ σοβαρού και αστείου, πλην όμως αποκαλυπτικός διημείφθη ανάμεσα στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, όταν ο πρώτος αντίκρισε τα Su-57.

Ακολουθεί αυτούσια η στιχομυθία Πούτιν – Ερντογάν:

Ερντογάν: Αυτό είναι το SU-57; Τώρα πετάει;

Πούτιν: Σήμερα θα το δείξουμε

Ερντογάν: Από αυτά θα πάρουμε;

Πούτιν: Ναι μπορείτε να πάρετε

(Με τον Ερντογάν να χαμογελά)


Το 2020 επιχειρησιακοί οι τουρκικοί S-400

Ξεκίνησε η παράδοση της δεύτερης συστοιχίας των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400, με την εκπαίδευση των Τούρκων στρατιωτικών στον χειρισμό τους να ορίζεται από 1ης Σεπτεμβρίου μέχρι τις 2 Ιανουαρίου του 2020, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της αμυντικής βιομηχανίας Almaz-Antey (που κατασκευάζει τα συστήματα αυτά), Γιαν Νοβίκοφ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Almaz-Antey προέβη στη συγκεκριμένη δήλωση με αφορμή την επίσκεψη στην αεροδιαστημική έκθεση MAKS του Ρώσου προέδρου με τον Τούρκο ομόλογό του.

«Από 1ης Σεπτεμβρίου θα αρχίσει η εκπαίδευση των Τούρκων στρατιωτικών ειδικών με την ολοκλήρωσή της (να αναμένεται) στα τέλη του έτους. Στις 2 Ιανουαρίου είναι το προγραμματισμένο τέλος της εκπαίδευσης. Ύστερα από αυτό, η Τουρκική Δημοκρατία θα μπορεί να χρησιμοποιεί το σύστημα S-400 υπό τον άμεσο χαρακτηρισμό της», είπε ο διευθύνων σύμβουλος.

«Είμαστε ανοικτοί για περαιτέρω συνομιλίες σχετικά με περαιτέρω παραδόσεις», πρόσθεσε.

Ο πρώτος γύρος παράδοσης των S-400 ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο, ενώ ο δεύτερος θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Τον Δεκέμβριο του 2017, Ρωσία και Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για την προμήθεια του ρωσικού συστήματος S-400, προκαλώντας την αντίδραση των ΗΠΑ.

Οι τελευταίες δεσμεύτηκαν να αναστείλουν τη συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35, ενώ έχουν απειλήσει τη γειτονική χώρα, με την επιβολή κυρώσεων.

Εμπορική και οικονομική συνεργασία, πυραυλικά συστήματα S-400, μαχητικά αεροσκάφη τελευταία γενιάς και… πλέον συνεργασία για την κατάκτηση και του διαστήματος. Ρωσία και Τούρκια διένυσαν μέσα σε λίγα χρόνια μία τεράστια απόσταση, από τα πρόθυρα του πολέμου μεταξύ τους, μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, έως την επέκταση της συνεργασίας τους σχεδόν σε όλα τα επίπεδα.

Ενώ ξεκίνησε η παραλαβή των S-400 από την Άγκυρα, η συνεργασία των δύο κρατών θα επεκταθεί και εκτός… πλανήτη, καθώς η Ρωσία θα αναλάβει να στείλει στο διάστημα τον πρώτο Τούρκο αστροναύτη, για την επέτειο των 100 χρόνων της Τουρκικής Δημοκρατίας, το 2023.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας, Dmitry Rogozin, έκανε την πρόταση στην Τουρκία και ο Ρετζέπ Ταγβίπ Ερντογάν δεν την άφησε να πάει χαμένη. «Έχουμε να κάνουμε μία πρόταση σε σας. Να στείλουμε Τούρκο αστροναύτη στο διάστημα, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων της Τουρκικής Δημοκρατίας. Το Ρωσικό Κέντρο Κοσμοναυτών είναι έτοιμο να δουλέψει στο συγκεκριμένο πρότζεκτ», είπε ο επικεφαλής της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας στον Τούρκο πρόεδρο.

«Θα συμμετάσχουμε στο πρόγραμμά σας. Θέλω να σας ευχαριστήσω εκ μέρους όλης της χώρας μου για το εξαιρετικό έργο σας», ήταν η απάντηση του Ερντογάν, στο περιθώριο της συνάντησης που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Τουρκία έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αποστολής Τούρκου αστροναύτη στο διάστημα τα τελευταία δύο χρόνια, ωστόσο οι εξελίξεις είναι πολύ αργές, καθώς δεν υπάρχει η υλικοτεχνική υποδομή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.