(Ανανέωση από αρχικό κείμενο 08.00) Βίντεο της Τουρκικής Αεροπορίας παρουσιάζει μαχητικό αεροσκάφος F-16C Block 40, που χρησιμοποιείται από την 401 Filo, να πραγματοποιεί άφεση όπλου μακρού πλήγματος SOM-J εμβέλειας 278 χλμ.

Ο πύραυλος SOM αναπτύσσεται από την τουρκική πολεμική βιομηχανία την τελευταία δεκαετία και η έκδοση SOM-J προορίζεται για εσωτερική μεταφορά από το μαχητικό F-35 και το μαχητικό που θα προκύψει από το πρόγραμμα TF-X.

Ο SOM-J είναι προϊόν συνεργασίας της Roketsan και της Lockheed Martin και εμφανίζει ενδεικτική εμβέλεια 278km.

Η τουρκική αμυντική βιομηχανία TUBITAK σε ανακοίνωση της ανέφερε πως συνεχίζονται οι δοκιμές πυραύλων κρουζ SOM-B2. Μάλιστα σε φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα, ισχυρίζεται ότι ο πύραυλος έπληξε με ακρίβεια τον στόχο του.

Πέρα από τον SOM-J, έχουν αναπτυχθεί οι SOM-A, SOM-B1 και SOM-B2.

Ο SOM-B2 έχει διπλή διατρητική κεφαλή για «δύσκολους» στόχους ενώ υπό ανάπτυξη είναι οι εκδόσεις SOM-C1/C2 για την προσβολή πλοίων. Αντίθετα, ο SOM-A διαθέτει καθοδήγηση από αδρανειακό σύστημα πλοήγησης, ραντάρ παρακολούθησης ανάγλυφου και GPS ενώ ο SOM-B1 προσθέτει και αισθητήρα υπερύθρων, για την τελική προσέγγιση του στόχου.



Παράλληλα, η τουρκική κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να… “επιμορφώσει” εκατoμμύρια Τούρκων με την θεωρία της “Γαλάζιας Πατρίδας” καθώς το τουρκικό Ναυτικό έκανε βιβλίο τις διεκδικήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο σε μια προσπάθεια εδραίωσης και διάδοσης της τουρκικής προπαγάνδας.

Το βιβλίο έχει τίτλο «Η έννοια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης – ερωτήσεις και απαντήσεις». Συγγραφέας του είναι ο υποναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί , ο θεωρητικός των περισσότερων τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο ίδιος στο βιβλίο αυτό αποτυπώνει μια σειρά από θεωρίες και χάρτες που δείχνουν τις τουρκικές θέσεις αλλά και προθέσεις. Ουσιαστικά, όλο το βιβλίο έχει στόχο να κατευθύνει τον αναγνώστη στις θεωρίες που ο Γιαϊτζί έχει αποτυπώσει στις μελέτες του.

Οπως, ότι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ( ΑΟΖ) της Τουρκίας, η οποία θα πρέπει κατά την άποψή του να κηρυχθεί άμεσα, τέμνεται με αυτή της Λιβύης. Παράλληλα δημοσιεύει χάρτη με τον οποίο αποκλείει το Καστελλόριζο και θεωρεί πως η περιοχή ανάμεσα σε Κύπρο και Κρήτη ανήκει στην τουρκική ΑΟΖ.

Ο ίδιος σε πολλά σημεία προτρέπει την τουρκική κυβέρνηση να «κηρύξει άμεσα ΑΟΖ με τη Λιβύη» και τονίζει:

«Αντί να περιέλθουμε στη θέση της χώρας η οποία θα εκφράζει αντιρρήσεις στις συμφωνίες ΑΟΖ που έχουν υπογράψει οι παράκτιες χώρες, πρέπει εμείς να κηρύξουμε ΑΟΖ και να δηλώσουμε πως είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε συμφωνίες».

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου, όπου δημοσιεύεται ο χάρτης της «γαλάζιας πατρίδας», δείχνει το Αιγαίο να διχοτομείται, καθώς η ανατολική πλευρά παρουσιάζεται ως θαλάσσια περιοχή της Τουρκίας.

Το ίδιο συμβαίνει με την Ανατολική Μεσόγειο ανάμεσα στην Κρήτη και την Κύπρο.

Αυτός ο χάρτης είναι ίδιος με αυτόν που εμφανίστηκε στη φωτογραφία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Ναυτική Ακαδημία του Πανεπιστημίου Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας. Στη φωτογραφία που δημοσιεύτηκε από την ιστοσελίδα της τουρκικής προεδρίας ο Ερντογάν υπέγραφε το βιβλίο επισκεπτών και πίσω του υπήρχε ο χάρτης της «γαλάζιας πατρίδας».

Το βιβλίο του Γιαϊτζί, το οποίο προβλήθηκε πρόσφατα και από την εφημερίδα Hurriyet, φαίνεται πως θεωρείται ένα το σημαντικότερα έργα των εκδόσεων του τουρκικού Ναυτικού καθώς διαφημίζεται στην είσοδο του Ναυτικού Μουσείου!

Στις πύλες εισόδου υπάρχει η φωτογραφία του βιβλίου έτσι ώστε οι επισκέπτες να το αγοράσουν. Είναι το μόνο βιβλίο το οποίο διαφημίζεται ανάμεσα σε πολλά βιβλία των συγκεκριμένων εκδόσεων.



Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!