Σε μια πρωτοφανή κίνηση προχώρησε ο Ρ.Τ.Ερντογάν ο οποίος εμφανίστηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ απαιτώντας να πάρει πράσινο φως για την εισβολή που θέλει να κάνει στη βόρεια Συρία παρουσιάζοντας μάλιστα χάρτες για την συμφωνημένη με τις ΗΠΑ, ζώνη ασφαλείας.
Πλέον ο Ρ.Τ.Ερντογάν έχει κατανοήσει ότι έχει το «πάνω» χέρι από την στιγμή που συνειδητοποίησε (μάλλον από την αρχή το γνώριζε) πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αντιδράσουν στις πολιτικές του λόγω του γεγονότος ότι η Τουρκία είναι απαραίτητη για τους γεωπολιτική ηγεμονία των Αμερικανών.
Μαζί με την Σαουδική Αραβία η Τουρκία παίζει μείζονα ρόλο. Η πρώτη στηρίζει το δολάριο και η δεύτερη ελέγχει τα Στενά και την Μέση Ανατολή.
Παρουσίασε χάρτες για τη ζώνη ασφαλείας που θέλει να επιβάλλει στη Συρία , λέγοντας μάλιστα ότι έτσι θα επιστρέψουν οι πρόσφυγες από την Συρία.
Αμέσως μετά έδειξε χάρτες που είχαν να κάνουν με την Παλαιστίνη και το Ισραήλ, λέγοντας πως το Ισραήλ έχει υφαρπάξει τα εδάφη των Παλαιστινίων.
Πρώτη φορά ο Ρ.Τ.Ερντογάν γνωστοποιεί τα σχέδια τού με τόση σαφήνεια σε όλο τον πλανήτη. Στην ουσία μετά την αποδοχή των Αμερικανών της αγοράς των S-400 από την Άγκυρα και τη νέα αμερικανική πρόταση για συμφωνία πακέτο F-35 και S-400 η Άγκυρα πιέζει τώρα και για την πραγματοποίηση του αιτήματός της για μετακίνηση των κουρδικών πληθυσμών σε απόσταση 40 χλμ από τα σύνορά της.
Επιδιώκει όπως φαίνεται να μετακινήσει εκεί πέρα τους Σύρους πρόσφυγες που έχει στο έδαφός της. Έτσι θα αλλάξει την πληθυσμιακή σύσταση της περιοχής και αποφύγει στο μέλλον την δημιουργία ενός κουρδικού κράτους.
Ο Τούρκος πρόεδρος προσέθεσε ότι «η Μεσόγειος, εκτός από τις τραγωδίες που προκάλεσε η συριακή κρίση και η παράνομη μετανάστευση, αντιμετωπίζει περαιτέρω προβλήματα εξαιτίας των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρά τις διαπραγματεύσεις για περισσότερα από 50 χρόνια, το Κυπριακό δεν έχει λυθεί λόγω της αδιάλλακτης θέσης της ελληνοκυπριακής πλευράς. Η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη, βάσει διεθνούς συνθήκης, για τον τουρκοκυπριακό λαό, με τον οποίο διατηρεί βαθείς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς. Και παρομοίως, η Ελλάδα, όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εγγυητές», προσέθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας στη συνέχεια υποστήριξε ότι «είναι φανερό πως αυτοί που διεκδικούν να λύσουν το κυπριακό πρόβλημα υπό την προϋπόθεση των μηδενικών εγγυήσεων ασφάλειας έχουν κακές προθέσεις από την αρχή και η Τουρκία από την άλλη πλευρά, θα συνεχίσει τις προσπάθειές της μέχρι να βρεθεί λύση που να εγγυάται την ασφάλεια και τη διατήρηση των δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού».
Αναφορικά με το ενεργειακό ζήτημα της Κύπρου και, ευρύτερα, της Ανατολικής Μεσογείου ο Ερντογάν παρουσίασε για μια ακόμη φορά τις γνωστές τουρκικές θέσεις, προκρίνοντας μια -κατά τον ίδιο- λύση win-win.
«Ατυχώς, παρά τη λογική μας προσέγγιση, μερικές χώρες στην περιοχή προβαίνουν σε μονομερή βήματα, επιχειρώντας να μετατρέψουν το ζήτημα των ενεργειακών πόρων σε πεδίο σύγκρουσης. Στην Ανατολική Μεσόγειο θα προστατεύσουμε τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα και της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων μέχρι τέλους».