Όταν πριν από ένα χρόνο περίπου ο Τούρκος ναύαρχος Cihat Yaycı’nın ανέφερε ότι η Τουρκία και η Λιβύη έχουν «αντικριστές ακτές» και ότι τα προς εκμετάλλευση Οικόπεδα νότια της Κρήτης 15 , 20 και 19 συμπίπτουν με την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας(!) και της Λιβύης αντίστοιχα, ουδείς από την ελληνική πολιτική ηγεσία, κυβέρνηση και αντιπολίτευση «καταδέχθηκε» να ασχοληθεί με το ζήτημα,
Τι και αν το pronews.gr κτύπησε τον κώδωνα του κινδύνου και μάλιστα επιτακτικά, κανείς από το ΥΠΕΞ, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και την τότε αξιωματική αντιπολίτευση (ΝΔ) δεν αισθανόταν την ανάγκη να ασχοληθεί με το θέμα.
Μέχρι που ήρθε η εκατέρωθεν αναγνώριση «ΑΟΖ» μεταξύ της Άγκυρας και της Τρίπολης για να αιφνιδιαστεί, ακόμη μια φορά το ελληνικό πολιτικό σύστημα και τώρα «να τρέχει» για να προλάβει τις εξελίξεις.
Μόνο που δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα τις προλάβει.
Όπως ανέφερε ο Τούρκος ναύαρχος ο οποίος είναι ο θεωρητικός της εξάπλωσης της τουρκικής ΑΟΖ νότια της Κρήτης, η Ελλάδα “υφάρπαξε” από τη Λιβύη θαλάσσια περιοχή 39.000 τ.χλμ. από την Λιβύη, ενώ το ίδιο προσπάθησε να κάνει και με την Αλβανία αλλά η Άγκυρα προειδοποίησε εγκαίρως τα Τίρανα με αποτέλεσμα να γλιτώσουν οι Αλβανοί την… κλοπή θαλάσσιων περιοχών από την Ελλάδα!
«Η Ελλάδα επιδιώκει να αφήσει την Τουρκία εκτός των ενεργειακών κοιτασμάτων στην Μεσόγειο, ετοιμάζεται με στήριξη από το κράτος-τρομοκράτης Ισραήλ και από την Αίγυπτο να προβεί σε ανακήρυξη ΑΟΖ.
Η Αθήνα με την ίδια μέθοδο άρπαξε 39.000 τ.χλμ. από την Λιβύη.
Η Ελλάδα που το 2011 κήρυξε περιοχές στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης ως περιοχές σεισμικών ερευνών, καθώς η Λιβύη λόγω των εσωτερικών ταραχών δεν έφερε αντίρρηση, προχώρησε σε ένα ακόμη βήμα και το 2014 άνοιξε διαγωνισμό για έρευνες υδρογονανθράκων στις περιοχές αυτές.
Οι ειδικοί τονίζουν πως η Ελλάδα με αυτές τις προσπάθειες, στην ουσία κάνει βήματα ώστε να κατοχυρώσει στον εαυτό της, θαλάσσιες εκτάσεις που ανήκουν στην Λιβύη. Αναφέρεται πως η Ελλάδα με τα τετελεσμένα αυτά, απέκτησε 39.000 τ.χ. θαλάσσης που κανονικά ανήκουν στην Λιβύη και ότι αυτή η περιοχή εκεί, αποτελεί το 1/3 της ΑΟΖ της Λιβύης στην περιοχή.
Κατά παράβαση του δικαίου
Στον καθορισμό των συνόρων δεν έχει καμία νομική εγκυρότητα μία μέθοδος καθορισμού των συνόρων που αποτελεί παραβίαση της αρχής της ισότητας. Στις αποφάσεις τους διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ, υπάρχουν πολλές αποφάσεις κατά τις οποίες ο καθορισμός των συνόρων γίνεται με βάση την ηπειρωτική χώρα. Από την άλλη κατά τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, στα νησιά (όπως η Κρήτη) ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και την θέση τους, τους αναγνωρίζεται μικρή ή και καθόλου επίδραση.
Αυτό είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί υποστηρίζουν πως σύμφωνα με το δίκαιο, ο καθορισμό των συνόρων πρέπει να γίνει ανάμεσα στην Λιβύη και την Τουρκία. Στο παρελθόν Τουρκία και Λιβύη είχαν αρχίσει συνομιλίες για αυτό το θέμα, αλλά λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Λιβύη, δεν έγινε δυνατόν να υπογραφεί συμφωνία.
Τα ίδια και στην Αλβανία
Οι ειδικοί αναφέρουν πως η Ελλάδα με παρόμοια μέθοδο προσπάθησε να αρπάξει θαλάσσιες περιοχές της Αλβανίας.
Αναφέρεται πως η κίνηση αυτή έμεινε χωρίς αποτέλεσμα, καθώς η Τουρκία ενημέρωσε σχετικά τις αλβανικές αρχές…
Η Ελλάδα μετά από τις αντιρρήσεις της Αλβανίας για τις θαλάσσιες περιοχές στην Αδριατική, ανέστειλε τις προσπάθειες της εκεί, έβγαλε στο προσκήνιο τις περιοχές νότια της Κρήτης και κάνει δηλώσεις για τα πλούσια κοιτάσματα που υπάρχουν εκεί.
Το βιβλίο του Τούρκου ναυάρχου όπου αναφέρει πως η Τουρκία μπορεί να κλέψει μεγάλες εκτάσεις της ελληνικής (εν δυνάμει) ΑΟΖ απο την Ελλάδα
https://twitter.com/Bahriye1773/status/1200504543462805504
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.