Το τουρκικό ΥΠΕΞ έδωσε στην δημοσιότητα τον χάρτη με τα όρια της Υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ που συμφώνησαν Τουρκία και Λιβύη και έτσι η ελληνική κυβέρνηση δεν χρειάζεται να περιμένει τον Λίβυο πρέσβη για να δει την συμφωνία, οι Τούρκοι την αποκάλυψαν μόνοι τους.
Τον δημοσιοποιεί υψηλόβαθμος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών όπως αναφέρει το sigmalive μέσω του λογαριασμού του στο twitter.
O Τσαγατάι Ερτζίγες, αναπληρωτής διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Διμερών Πολιτικών Υποθέσεων και Ναυτιλίας-Αεροπορίας-Συνόρων του τουρκικού ΥΠΕΞ, δίνει χάρτη στον οποίο απεικονίζεται το σημείο που συμφώνησαν να κηρύξουν ΑΟΖ Τουρκία και Λιβύη, δίπλα ακριβώς από την Κρήτη.
Τα σημεία που αναφέρονται στον χάρτη του tweet ως «εξωτερικά όρια στην Ανατολική Μεσόγειο» είναι τα εξής:
A-Β: «Συμφωνία Τουρκίας-ΤΔΒΚ 2011»
C-D-E: «Μέση γραμμή μεταξύ ενδοχώρας Αιγύπτου-Τουρκίας»
E-F: «Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης».
Από το σημείο Α έως Β είναι τα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους, με βάση την παράνομη συμφωνία που υπογράφηκε το 2011.
Tο σημείο C-D-E αποτελεί την διάμεση γραμμή μεταξύ των δύο ηπειρωτικών χωρών της Τουρκίας με την Αίγυπτο.
Φυσικά δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, θα υπήρχε όμως εάν παρέμενε πρόεδρος της Αιγύπτου ο ισλαμιστής Μοχάμεντ Μόρσι.
Και το σημείο E-F είναι τα όρια στα οποία συμφώνησαν Τουρκία και Λιβύη το 2019, δεξιά και νότια της Κρήτης.
Ο υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος, Τσαγατάι Ερτζίγες, ερωτάται μάλιστα από ακόλουθό του στο twitter αν η συμφωνία περιλαμβάνει μόνο αυτό το σημείο και πώς η οριο-γραμμή δεν κατεβαίνει νότια της Κρήτης, όπως έδειχναν άλλοι χάρτες.
Δηλαδή μας κάνει την χάρη η Άγκυρα να έχει ΑΟΖ η Κρήτη στα νότια…
Ο Τούρκος αξιωματούχος έγραψε:
«Τα νησιά, τα οποία έχουν ασύγκριτα μικρότερη ακτογραμμή σε σχέση με την ηπειρωτική ακτογραμμή της Τουρκίας, εμποδίζουν την προέκταση της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας και βρίσκονται στο λάθος σημείο της διάμεσης γραμμής των ηπειρωτικών περιοχών δεν θα πρέπει να δημιουργούν υφαλοκρηπίδα αλλά και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Συμφωνία Καθορισμού θαλάσσιων συνόρων Τουρκίας- Λιβύης».
Αξίζει να σημειωθεί ότι «Τα νησιά που βρίσκονται στη λάθος πλευρά της μέσης γραμμής (!) μεταξύ δύο ηπειρωτικών χώρων δεν μπορούν να δημιουργούν ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέραν των χωρικών τους υδάτων» όπως ισχυρίζεται η Τουρκία σε χθεσινή ανακοίνωσή της (1ης Δεκεμβρίου 2019), όπου αναφέρεται ότι το μήκος των ακτών μιας χώρας πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν όταν οριοθετούνται οι θαλάσσιες ζώνες.
%20https://twitter.com/CErciyes/status/1201423920936734720