Μία θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ φαίνεται πως «καλοβλέπει» ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την αλλαγή της σύνθεσης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της ενίσχυση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, ζήτησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την ομιλία του στη Σύνδο Κορυφής της Κουάλα Λουμπούρ όπου μεταξύ των 650 εκπροσώπων μουσουλαμικών χωρών συμμετείχαν ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί και ο Εμίρης του Κατάρ Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι.

Στην ομιλία που εκφώνησε ο Ερντογάν ανέφερε: «Ο οργανισμός το οποίο ιδρύθηκε από τους νικητές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου προκειμένου να προστατεύσουν τα δικά τους συμφέροντα και ο οποίος αφήνει την τύχη των 1,7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων στη διάθεση πέντε χωρών, έχει συμπληρώσει τον κύκλο ζωής του». Ο Ερντογάν τόνισε πως πρέπει να ανανεωθεί και να αλλάξει όχι μονάχα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας και ανέφερε:

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα των οργανισμών που φέρνουν κοντά τον ισλαμικό κόσμο είναι η έλλειψη της εφαρμογής των αποφάσεων. Αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο στην Παλαιστίνη, που δεν μπορούμε να σταματήσουμε το να κατακερματίζουν την γεωγραφία μας μέσω του δογματισμού. Ομως ο ισλαμικός κόσμος δεν είναι ανίσχυρος, αδύναμος και ανήμπορος».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας άσκησε κριτική και στον ισλαμικό κόσμο λέγοντας: «Αν παρά τις τόσες πολλές δυνατότητες, το πετρέλαιο, τον μεγάλο πληθυσμό και τους φυσικούς πόρους, ένα μέρος των Μουσουλμάνων συνεχίζουν να δίνουν μάχη κατά της φτώχειας και της αμάθειας πρέπει να βρούμε που έχουμε κάνει λάθος».

Εφιστώντας την προσοχή στο γεγονός ότι παρόλο που ο ισλαμικός κόσμος διαθέτει μεγάλους ενεργειακούς πόρους, 350 εκατομμύρια Μουσουλμάνοι υποφέρουν από τον λοιμό και δίνουν μάχη για τη ζωή ο Ερντογάν είπε:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η διαφορά μεταξύ της πλουσιότερης ισλαμικής χώρας και της φτωχότερης είναι 200 φορές μεγαλύτερη. Ενώ το ποσοστό αλφαβητισμού στον κόσμο είναι περίπου 82,5% το ποσοστό αυτό στον ισλαμικό κόσμο κυμαίνεται στον περίπου στο 70%».