Κριτική στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, άσκησε απόψε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, για το ταξίδι του στη Λιβύη.
Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, ο Ομέρ Τσελίκ είπε ότι ο Νίκος Δένδιας πήγε στη Λιβύη για να συναντήσει το Χαφτάρ, ο οποίος δεν είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος της χώρας για να πάει κόντρα στην Τουρκία.
«Γιατί πηγαίνει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αμέσως μετά την υπογραφή του μνημονίου μεταξύ μας και συναντιέται με τον Χαφτάρ;
Ο Χαφτάρ δεν είναι επίσημος συνομιλητής, τα ΗΕ δεν τον δέχονται. Γ
ιατί ο υπουργός Εξωτερικών μίας χώρας πηγαίνει να συναντήσει μόνο εκείνον; Γιατί όσοι θέλουν να ασκήσουν πολιτική ενάντια στην Τουρκία, πηγαίνουν να λάβουν υποστήριξη από εκείνον (Χαφτάρ).
Γι’ αυτό συναντώνται», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, επικρίνοντας όσους ζητούν από την Τουρκία να μη μιλάει και να απέχει από την ανατ. Μεσόγειο.
«Κι εσείς μετά ζητάτε την ώρα που η Ελλάδα και όλοι οι άλλοι προσπαθούν να στραφούν εναντίον μας στη Μεσόγειο και στη Λιβύη, η Τουρκία να μείνει σιωπηλή και να παραιτηθεί των εθνικών της συμφερόντων», ανέφερε ενώ υπενθύμισε τη φράση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «με τη συμφωνία με τη Λιβύη σκίσαμε τη συνθήκη των Σεβρών στη Μεσόγειο».
Ο Ομέρ Τσελίκ υποστήριξε ότι «βάζοντας ένα σωρό όρια π.χ. την κυριαρχία των νησιών, την υφαλοκρηπίδα, τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας, όπως είπε και ο πρόεδρός μας, θέλουν να μας φέρουν σε μία κατάσταση ώστε να μην μπορεί η Τουρκία ούτε παραγάδι να ανοίξει πουθενά», ενώ έφερε πάλι ως παράδειγμα το Καστελόριζο για το οποίο η Ελλάδα διεκδικεί υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ 4 χιλιάδες φορές πάνω από την επιφάνεια του νησιού.
Σημαντικό το μνημόνιο με Λιβύη
Ο εκπρόσωπος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας χαρακτήρισε «σημαντικό» το μνημόνιο με τη Λιβύη που υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη, καθώς «γκρέμισε» – όπως είπε- τον τοίχο που είχαν υψώσει απέναντι στην Τουρκία το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Ελλάδα.
«Η Τουρκία αυτόν τον τοίχο, που ύψωσαν απέναντί της το μνημόνιο του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Ελλάδας και που μοιάζει με τη συνθήκη των Σεβρών, τον γκρέμισε με αυτή τη συμφωνία με τη Λιβύη», διατράνωσε ο Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι προσπαθεί να κάνει την Τουρκία να παραιτηθεί των συμφερόντων της.
Παράλληλα, υπεραμύνθηκε κι αυτός με τη σειρά του τη νομιμότητα του μνημονίου με τη Λιβύη, λέγοντας ότι συμβαλλόμενο μέρος στη συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία είναι το μέρος εκείνο που αναγνωρίζει νόμιμα ο ΟΗΕ. «Λέγοντας ότι η Τουρκία υπέγραψε τη συμφωνία με τη λάθος πλευρά σημαίνει πλήρης άγνοια. Η Τουρκία για άλλη μια φορά έχει δώσει την απάντησή της μέσω της διπλωματίας και του δικαίου», δήλωσε.