“Η Τουρκία ενδέχεται να χρειαστεί να συντάξει ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την ανάπτυξη στρατευμάτων στη Λιβύη από το νέο έτος και η Εθνοσυνέλευσή της εργάζεται επί του θέματος”, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.

«Ενδέχεται να υπάρξει ανάγκη μιας εξουσιοδότησης σύμφωνα με τις εξελίξεις εκεί. Το κοινοβούλιο εργάζεται επί του θέματος», σημείωσε ο Τούρκος αξιωματούχος σε δηλώσεις του από την Άγκυρα, έπειτα από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παράσχει την αναγκαία στήριξη στην κυβέρνηση του Φάγιεζ αλ Σάρατζ.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει τη νόμιμη, διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης και δεν θα εγκαταλείψει τον λιβυκό λαό», επισήμανε ο Καλίν προσθέτοντας ότι «αυτή η στήριξη μπορεί να γίνει υπό όρους στρατιωτικής εκπαίδευσης ή σε άλλους τομείς, όπως η πολιτική στήριξη».

Παράλληλα ο Τούρκος προεδρικός εκπρόσωπος σημείωσε πως οποιοσδήποτε σχέδιο για τον αποκλεισμό της Τουρκίας από την ανατολική Μεσόγειο είναι «απλά αδύνατο.»

Την ίδια ώρα όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ πιλότος της Αεροπορίας της Λιβύης και ο οποίος είναι αιχμάλωτος του καθεστώτος της Τρίπολης φέρεται να δήλωσε ότι αιγυπτιακά και μαχητικά αεροσκάφη από τα ΗΑΕ συμμετέχουν στους βομβαρδισμούς κατά στόχων του GNA, ενώ προμετωπίδα των επιθέσεων των δυνάμεων του Χ.Χαφτάρ στην Τρίπολη είναι οι εθελοντές της ρωσικής εταιρείας Wagner PMC.


https://twitter.com/MElmalehLNA/status/1209506191744937984


https://twitter.com/MElmalehLNA/status/1209410770343223296


Και οι χάρτες για το πώς βλέπει η Άγκυρα τις θαλάσσιες ζώνες

Την εργασία του αναπληρωτή διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ναυτιλίας-Αεροπορίας-Συνόρων, πρέσβη Τσαγατάι Ερτζίγιες, με τις ζώνες «θαλάσσιων δικαιοδοσιών» που έχει κηρύξει ή διεκδικεί η Άγκυρα δημοσίευσε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Η έκθεση με ημερομηνία 20.12.2019 και τίτλο: «Ανατολική Μεσόγειος Οριοθέτηση Ζωνών Θαλάσσιων Δικαιοδοσιών – Οι πολιτικές και νομικές θέσεις της Τουρκίας» παρουσιάζει και εξηγεί με χάρτες τις θαλάσσιες ζώνες που διεκδικούν όλες οι πλευρές στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και του ψευδοκράτους.

Η έκθεση αποκαλεί μάλιστα τις θαλάσσιες διεκδικήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου «μαξιμαλιστικές» και «παράνομες» από άποψη διεθνούς δικαίου (σελ 4) ενώ στη συνέχεια και στη σελίδα 5 παρουσιάζει σε ποια σημεία γύρω από την Κύπρο συγκρούονται τα όρια της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ της κάθε πλευράς, αλλά και πού διατηρεί αυτή τη στιγμή ερευνητικά πλοία και γεωτρύπανα η Τουρκία.

Στην επόμενη σελίδα παρουσιάζονται όλα τα τεμάχια όπως τα έχει χωρίσει η Άγκυρα καλύπτοντας όλη σχεδόν την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ της Κύπρου και του Καστελορίζου δεν αναγνωρίζονται στο χάρτη του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Στην 28σέλιδη έκθεση, όπως αναφέρει sigmalive.com, παρατίθενται επίσης αποφάσεις (με χάρτες) διεθνών δικαστηρίων σχετικά με την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών άλλων χωρών τις προηγούμενες δεκαετίες, ενώ στο τέλος παρουσιάζεται το ιστορικό της αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Τουρκίας για την ΑΟΖ στην ανατoλική Μεσόγειο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!