Η «αναγνωρισμένη» από τον ΟΗΕ φιλοτουρκική λιβυκή κυβέρνηση του GNA επισήμως ζήτησε από την Άγκυρα «αεροπορική, χερσαία και θαλάσσια στρατιωτική υποστήριξη για να σταματηθεί η επίθεση των ανατολικών δυνάμεων για να πάρουν την πρωτεύουσα Τρίπολη».
Το όλο ερώτημα πλέον είναι αν θα επιτρέψει η Ελλάδα και η Αίγυπτος να περάσουν τουρκικές αεροναυτικές δυνάμεις.
Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan είπε πως η χώρα του θα αποστείλει στρατεύματα στην Λιβύη αν το αιτηθεί η Τρίπολη μέσα στον επόμενο μήνα.
Νωρίτερα ο Λίβυος υπουργός Εσωτερικών Φάτι Μπασάγα είχε τονίσει ότι η Τρίπολη «θα ζητήσει επισήμως στρατιωτική υποστήριξη από την Τουρκία εάν κλιμακωθεί ο πόλεμος στην πρωτεύουσα Τρίπολη».
Οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, προσπαθούν να καταλάβουν την Τρίπολη από τον Απρίλιο.
Μιλώντας σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη θα παρουσιαστεί στην Εθνοσυνέλευση μόλις ξαναρχίσει τις εργασίες της, στις 7 Ιανουαρίου. «Ελπίζω ότι θα το επικυρώσουμε στο κοινοβούλιο στις 8 ή 9 Ιανουαρίου και έτσι θα ανταποκριθούμε στην πρόσκληση» της Λιβύης, είπε.
«Αν η κατάσταση κλιμακωθεί, τότε έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε την Τρίπολη και τους κατοίκους της», είπε ο Φάτι Μπασάγα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Τύνιδα.
Προφανώς ο Ρ.Τ.Ερντογάν γνώριζε εξαρχής ότι σήμερα θα λάμβανε επίσημο αίτημα από το καθεστώς της Τρίπολης.
Η Άγκυρα ήδη έχει ετοιμάσει αεροναυτική δύναμη που την προορίζει για την λιβυκή σύγκρουση ενώ έχει αποστείλει ομάδες των SAS-SAT οι οποίες θα ετοιμάσουν το έδαφος για τις τουρκικές δυνάμεις.
Όπως όλα δείχνουν η Τυνησία αρνήθηκε να παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στους Τούρκους και η τουρκική δύναμη θα κατευθυνθεί απευθείας στην Τρίπολη.
Οι ώρες είναι κρίσιμες και η Αθήνα θα πρέπει να αποφασίσει τι θα πράξει. Θα ενισχύσει τον στρατάρχη Χάφταρ; Με κάθε τρόπο και μέσον; Ή απλώς θα βλέπει;