ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου διηπειρωτικού βλήματος της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Τουρκία: «Συζητούσαμε και με τον Μόρσι τον καθορισμό της ΑΟΖ» – Το σχέδιο «κατάληψης» της Αν.Μεσογείου από την Άγκυρα

Τουρκία: «Συζητούσαμε και με τον Μόρσι τον καθορισμό της ΑΟΖ» – Το σχέδιο «κατάληψης» της Αν.Μεσογείου από την Άγκυρα

Τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας αποκαλύπτουν το μακροπρόθεσμο σχέδιο της Τουρκίας για την επιβολή νέου στάτους στην Ανατολική Μεσόγειο. Έτσι το “παιχνίδι” των μνημονίων με τον Σάρατζ είναι μόνο ακόμα ένα πιόνι στην σκακιέρα του Ερντογάν όταν λίγα χρόνια νωρίτερα είχε προσπαθήσει να κάνει το ίδιο με τον τότε πρόεδρο της Αιγύπτου Μόρσι που τον στήριζε η Μουσουλμανική Αδελφότητα να υπογράψει δηλαδή τον καθορισμό ζωνών ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας-Αιγύπτου.

Η ανατροπή του Μόρσι απέτρεψε την υλοποίηση του σχεδίου αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία έχει παραιτηθεί των διεκδικήσεών της από την περιοχή και αυτός είναι ο λόγος που θα τα παίξει “όλα για όλα” στην Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Οι εύθραυστες ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο απειλούνται από τον «πόλεμο» των γεωτρήσεων που έχει ξεσπάσει με μήλον της έριδος τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το τελευταίο επεισόδιο με την υπογραφή του μνημονίου οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών που υπέγραψε ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης θορύβησαν, εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο, όλες τις χώρες που διεκδικούν δικαιώματα εξόρυξης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ το 2010 εκτίμησε ότι η Ανατολική Μεσόγειος διαθέτει κοιτάσματα που φτάνουν το 1,7 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και τα 122 τρισ. έως 227 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Υπολογίζεται ότι μόνο τα κοιτάσματα φυσικού αερίου αξίζουν με σημερινές τιμές στην αγορά περίπου στα 700 δισ. δολάρια.

Γίνεται αντιληπτό, λοιπόν, ότι η εξόρυξη αυτών των κοιτασμάτων έχει την δυνατότητα να μεταμορφώσει τις οικονομίες των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και τον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, καθώς η περιοχή έχει την δυνατότητα να γίνει μία από τις μεγαλύτερες ενεργειακές αγορές στον πλανήτη τα επόμενα 50 χρόνια.

Οι συγκρούσεις, όμως, των γεωπολιτικών συμφερόντων ενός μεγάλου αριθμού πρωταγωνιστών περιπλέκουν το σκηνικό.

Το βασικό πρόβλημα για την εξόρυξη των συγκεκριμένων κοιτασμάτων είναι ότι δεν συμφωνούν όλες οι χώρες για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών τους και κυρίως αντιδρά η Τουρκία.

Η κατάσταση περιπλέκεται και από το γεγονός ότι η Τουρκία, το Ισραήλ και η Συρία δεν έχουν υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της Θάλασσας.

Η Τουρκία δρα με ένα σχέδιο περικύκλωσης της Ελλάδας και θέλει να μετατραπεί στον ηγέτη που θα κρατά τα “κλειδιά” της περιοχής.

Εκδοση αδειών στην ΤΡΑΟ

Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι οι κινήσεις της Τουρκίας δεν είναι τυχαίες και ευκαιριακές, αλλά γίνονται βάσει σοβαρού και σε βάθος σχεδιασμού, που έχει ως στόχο την εδραίωση της επεκτατικής πολιτικής της στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου, της Μέσης Ανατολής αλλά και της Αφρικής.

Η επιβεβαίωση αυτή τη φορά έρχεται από επίσημα τουρκικά χείλη, αυτά του αναπληρωτή γενικού διευθυντή Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τσαγατάι Ερτζιγές, ο οποίος δηλώνει ότι ο νέος στόχος της Αγκυρας είναι η έκδοση αδειών στην τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου, ΤΡΑΟ, προκειμένου να ξεκινήσουν γεωτρήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αυτήν τη φορά προς τα δυτικά και σε σημείο της θαλάσσιας ζώνης που συμφώνησε με τη Λιβύη.

Με την Αίγυπτο

Ο Τσαγατάι Ερτζιγές αποκαλύπτει, μάλιστα, ότι ανάλογες συζητήσεις, όπως αυτές με τον πρωθυπουργό της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, Φαγέζ αλ Σάρατζ, είχαν γίνει και με την Αίγυπτο όταν στην εξουσία βρισκόταν ο ανατραπείς πρόεδρος Μοχάμετ Μόρσι.

Σύμφωνα με τον Ερτζιγές, στόχος ήταν και τότε να καθοριστούν τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου.

Οπως φαίνεται, εν τέλει, αυτό που δεν κατάφερε η Τουρκία με την Αίγυπτο, εξαιτίας της ανατροπής του τότε προέδρου Μόρσι, και της αναρρίχησης στην εξουσία του σημερινού προέδρου της Αιγύπτου Φατάχ αλ Σίσι, με τον οποίο διατηρεί εχθρικές σχέσεις, το πέτυχε με την Τρίπολη και το μνημόνιο Ερντογάν – Σάρατζ για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών μεταξύ Λιβύης και Αγκυρας.

Στην κυπριακή ΑΟΖ

Στο μεταξύ, σε απόσταση αναπνοής από την κυπριακή ΑΟΖ βρίσκεται το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ».

Οπως αποκαλύπτει το sigmalive.com, το τουρκικό σκάφος έχει σταθεροποιηθεί σε κοντινή απόσταση από τον στόχο «Ερατοσθένη Νότιο», συνοδεία συνοδευτικών σκαφών, με τη γεώτρηση να είναι θέμα ωρών.

Σύμφωνα με το κυπριακό μέσο ενημέρωσης, οι τελευταίες ενδείξεις προδίδουν ότι έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες προεργασίες και ότι επίκειται, πλέον, η έναρξη της παράνομης γεώτρησης για την «αφαίμαξη» τυχόν κοιτάσματος φυσικού αέριου.

Οι συντεταγμένες

Το σημείο της επικείμενης γεώτρησης διαφαίνεται και από τις συντεταγμένες στην οδηγία ΝΑVTEX, που εξέδωσε πρόσφατα η Αγκυρα.

Συγκεκριμένα, δεσμεύει περιοχή με έκταση μικρότερη των 5 με 6 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Στην περιοχή αυτή, διεξήχθη το 2017 ολοκληρωμένη μελέτη από την ΕΝΙ, με δειγματοληψία από υποβρύχια ρομπότ.

Η Τουρκία, όπως αναφέρουν κυπριακά ΜΜΕ, απλά μετονόμασε τον ίδιο ακριβώς στόχο από «Ερατοσθένης Νότιος» σε «Λευκωσία 1».

ΗΑΕ και Αίγυπτος εξοπλίζουν τον Χαφτάρ

Ο ιστότοπος «Υποθέσεις των Εμιράτων» επιβεβαίωσαν ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έστειλαν μεγάλη αποστολή όπλων στον Χαλίφα Χαφτάρ μέσω της Αιγύπτου, σημειώνει λιβυκό δημοσίευμα προσκείμενο στην κυβέρνηση Αλ Σάρατζ που εδρεύει στην Τρίπολη.

Ο ιστότοπος αναφέρεται – συνεχίζει το δημοσίευμα- σε αιγυπτιακές πηγές που εμπλέκονται στο πρόβλημα της Λιβύης λέγοντας ότι μεγάλες αποστολές όπλων έφθασαν στα αιγυπτιακά σύνορα όπου βρίσκονται οι δυνάμεις του Χαφτάρ, του οποίου ο στρατός ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο για να καταστρέψει την Τρίπολη, όπως σημειώνεται.

Σύμφωνα με τις πηγές η αποστολή των όπλων που εστάλη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μέσω της Αιγύπτου είναι για να οπλίσουν μια μεγάλη παρτίδα εθελοντών από την περιοχή Ταρχούνα.

Ο ιστότοπος αναφέρει ότι η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιδιώκουν να ενισχύσουν την παρουσία των δυνάμεων του Χαφτάρ και των πιστών σε αυτόν, στους άξονες της μάχης γύρω από την πρωτεύουσα Τρίπολη σε περίπτωση που η Τουρκία ωθήσει τις στρατιωτικές δυνάμεις της να στηρίξουν την κυβέρνηση του Αλ Σάρατζ, σημειώνει το δημοσίευμα του “ar.libya observer.ly”

Κλείνει ο εναέριος χώρος της Λιβύης

Ο εκπρόσωπος των στρατιωτικών δυνάμεων του Χαφτάρ, στρατηγός Αχμέτ Αλ Μισμαρί, επιβεβαίωσε ότι η απόφαση της Γενικής Διοίκησης για την ενεργοποίηση της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την πρωτεύουσα Τρίπολη, οφείλεται στο ότι το τουρκικό καθεστώς χρησιμοποιεί το Διεθνές Αεροδρόμιο της Μίτιγκα για να μεταφέρει χιλιάδες Σύρους τρομοκράτες με πολιτικές πτήσεις.

Ο Αλ Μισμάρι ανέφερε ότι η Τουρκία συνεχίζει να μεταφέρει όπλα, στρατιωτικό εξοπλισμό, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, εμπειρογνώμονες και στρατιωτικούς μέσω του αερολιμένα της Μίτιγκα στην Τρίπολη, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Σαράτζ για την υποδοχή τρομοκρατών και όπλων από τον Ερντογάν.

Εξήγησε ότι οι ένοπλες πολιτοφυλακές που συνδέονται με την κυβέρνηση Al-Wefaq ωφελήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την κατάπαυση του πυρός στην Τρίπολη, σημειώνοντας ότι Ζώνη απαγόρευσης θα επεκταθεί και σε άλλες πόλεις, αν υπάρχουν λόγοι.

Ο εκπρόσωπος του λιβυκού εθνικού στρατού κάλεσε την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, με επικεφαλής τον Ghassan Salameh, να παρακολουθήσει τις μετακινήσεις κρατουμένων από την κυβέρνηση της Τριπόλεως σε χώρους μάχης απαγορευμένων από τη Σύμβαση της Γενεύης, τονίζοντας ότι η κράτηση φυλακισμένων στην αεροπορική βάση Μίτιγκα είναι παράνομη, επειδή η στρατιωτική βάση αποτελεί στρατιωτικό στόχο.

Ενώ λοιπόν, ο Χαφτάρ πολεμάει την “τουρκόφιλη” κυβέρνηση της Τριπόλεως, ο τουρκικός τύπος τον κατηγορεί ότι εξανάγκασε σε διωγμό πάνω από 100.000 Τούρκους Λίβυους, οι οποίοι έχουν αναγκαστεί να μεταναστεύσουν στα δυτικά μέρη της χώρας, ειδικά μετά την κατάληψη της Βεγγάζης από τον LNA.

“Οι Οθωμανοί-Τούρκοι στη Λιβύη, εκδιώκονται συστηματικά από τον εθνικό στρατό του Χαφτάρ, καθώς υποβάλλονται σε αναγκαστικούς εκτοπισμούς.

Μιλάμε για την παρουσία χιλιάδων Λίβυων κατοίκων Οθωμανικής καταγωγής, οι οποίοι έχουν γίνει στόχος του Χαλίφα Χάφταρ και των συμμάχων του στο Κόλπο, γράφει μεγάλη τουρκική εφημερίδα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ονομάζονται “Turk Kuloglu”, επίσης γνωστοί ως “Κουλουγλήδες”, ένας όρος που χρησιμοποιήθηκε κατά την οθωμανική περίοδο για να χαρακτηρίσει τους μικτούς απογόνους των Τούρκων, κυρίως αξιωματικών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, με γυναίκες της Βορείου Αφρικής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.