Ο Λίβυος αξιωματούχος, Δρ Aref Ali Nayed κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στην Αθήνα έδωσε συνέντευξη, με την οποία επιτέθηκε στον Τούρκο πρόεδρο, Ρ.Τ. Ερντογάν, προειδοποιώντας την Ελλάδα και τις άλλες χώρες για τα σχέδια του.
Kατά την συνέντευξη επιτέθηκε στον Ερντογάν και στα νεο-οθωμανικά όνειρά του, ενώ στηλίτευσε την στήριξη της Τουρκίας στην ισλαμική τρομοκρατία, η οποία χρησιμοποιείται ως «όπλο» εναντίον άλλων χωρών όπως η Λιβύη, ενώ ζήτησε η Ελλάδα να είναι παρούσα σε οποιαδήποτε νέα διάσκεψη για την Λιβύη.
Ο Δρ Aref Ali Nayed τόνισε ότι ο Ερντογάν, μετά τις μεγάλες υποσχέσεις που έκανε στο Βερολίνο, συνέχισε να στέλνει Σύριους μαχητές στη Λιβύη.
Ο ίδιος δήλωσε ότι σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 5.000 τρομοκράτες από τη Συρία στην Τρίπολη και ότι πολλοί από αυτούς είναι Τουρκμένοι, οι οποίοι συνδέονται με την Αλ Κάιντα και τον ISIS και τόνισε ότι όλοι αυτοί έχουν ήδη αναπτυχθεί στις περιοχές Gharyan και Zawiya.
Πολλοί από αυτούς τους τρομοκράτες πέτυχαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο και να φθάσουν στην Ιταλία σύμφωνα με τις εκθέσεις των ομάδων παρακολούθησης της Συρίας. Τόνισε επίσης ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα προστατεύει τους Σύριους τρομοκράτες μέσα στη Λιβύη.
Επίσης η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) και το Προεδρικό Συμβούλιο, πέρα από τον έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης και την είσπραξη των χρημάτων από την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου, χρησιμοποιούν τη χώρα ως ΑΤΜ για τα σχέδια του Ερντογάν.
Η συνέντευξη διεξήχθη από την Αλεξία Κουλούρη, δημοσιογράφο στην τηλεοπτική εκπομπή του Ελληνικού Κοινοβουλίου:
Κύριε Aref Nayed, είστε επικεφαλής του Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών της Λιβύης. Ποιος είναι ο σκοπός της επίσκεψής σας;
Σκοπός της επίσκεψής μου είναι να υπογράψω ένα μνημόνιο συμφωνίας με το Ινστιτούτο Ερευνών για τις Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές Σπουδές (RIEAS) εδώ, και να συνεχίσω την οικοδόμηση συζητήσεων σχετικά με τη διπλωματία και τις συζητήσεις σε επίπεδο think-tank.
Έχω την τιμή να πω ότι το Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών της Λιβύης (LIAS) βοήθησε μερικούς παλιούς φίλους όπως τον Πρέσβυ κ. Διονύσιο Ζώη, να δημιουργήσει τα πρώτα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ του νόμιμου κοινοβουλίου της Λιβύης και της ελληνικής κυβέρνησης.
Θα θέλαμε να συνεχίσουμε αυτό το έργο διαμεσολάβησης, την ερευνητική δουλειά και την εκ βάθους εργασία για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας, αλλά και και να αυξήσουμε την ικανότητα των νέων Λιβύης και των Ελλήνων μέσω της αμοιβαίας γνώσης.
Πρέπει να διδάξουμε και να εκπαιδεύσουμε τους νέους Λίβυους και τους νέους στην Ελλάδα, σχετικά με τις δύο χώρες μας στο πώς θα βελτιώσουμε τις σχέσεις μας.»
Τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα;
«Υπάρχουν αρκετές επισκέψεις μεταξύ πολιτικών από την Ελλάδα και τη Λιβύη. Πώς μπορεί αυτό να αναπτυχθεί στον διπλωματικό τομέα; Είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος. Φυσικά, και αυτή είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος και εργαζόμαστε πολύ σκληρά για όλες αυτές τις δυσκολίες.
Είχαμε ένα πολύ επιτυχημένο ταξίδι από τον επικεφαλής του κοινοβουλίου μας για να συναντήσουμε την Αυτού Εξοχότητα τον επικεφαλής του ελληνικού κοινοβουλίου. Και σε αυτή την επίσκεψη είχαμε μια πολύ σημαντική δήλωση που προέρχεται από το ελληνικό κοινοβούλιο:…ότι το κοινοβούλιο της Λιβύης είναι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του λαού της Λιβύης.
Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό και μπορούμε να το αξιοποιήσουμε. Μπορούμε να οικοδομήσουμε καλύτερες διπλωματικές σχέσεις και να τερματίσουμε την “πειρατεία” της λυβικής νομιμότητας από τη λεγόμενη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Τρίπολης.
Η Ελλάδα αναγνωρίζει τώρα το νόμιμο κοινοβούλιο της Λιβύης και το νόμιμο στρατό της Λιβύης, που παίρνει εντολές και από το κοινοβούλιο.
Ο υπουργός Εξωτερικών σας επισκέφθηκε τη Βεγγάζη, και αυτή ήταν μια εκπληκτική επίσκεψη στην οποία όχι μόνο συναντήθηκε με τον στρατηγό Χαφτάρ, αλλά και με την Αυτού Εξοχότητα τον πρωθυπουργό της Λιβύης και τον Υπουργό Εξωτερικών στη Βεγγάζη.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό και αισθανόμαστε ότι, σε συνδυασμό δε με την επίσκεψη την περασμένη εβδομάδα από τον στρατηγό Χαφτάρ στην Αθήνα, όλα αυτά κινούνται προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης μιας δυναμικής σχέσης που είναι ζωτικής σημασίας για τις δύο χώρες μας.
Ο Ερντογάν όμως ενοχλήθηκε από την επίσκεψη του Χάφταρ στην Αθήνα. Όπως λέτε εδώ στην Αθήνα: πολύ καλά – αυτό είναι πραγματικά μεγάλο, και αυτός ήταν ο στόχος.
Δεν ήταν μόνο ότι ενοχλήσατε τον Ερντογάν, αλλά το ότι τον αντιμετωπίσατε, κάτι που είναι πιο σημαντικό. Πρέπει να οικοδομήσουμε μια κοινοπραξία, μια κοινοπραξία ανθρώπων που ανησυχούν για τις διεθνικές φιλοδοξίες του Ερντογάν και τα νέα οθωμανικά όνειρά του.
Η τάση του Ερντογάν είναι όχι μόνο να υποστηρίξει την ισλαμική τρομοκρατία, αλλά και να την χρησιμοποιεί ως μέσο και ως όπλο εναντίον άλλων χωρών.
Είχε το θράσος να πει ο ίδιος, ότι ήταν πρόθυμος να συμφωνήσει με το έγγραφο του Βερολίνου, παρότι είχε μόλις είχε στείλει 5.000 τρομοκράτες στην χώρα μας από τη Συρία.
Αυτοί οι τρομοκράτες είναι Τουρκμένοι που ανήκουν στην Αλ-Κάιντα και τον ISIS . Τώρα εξαπλώθηκαν σε Gharyan και Zawiya. Κάποιοι από αυτούς μετακόμισαν στην Ιταλία, σύμφωνα με ορισμένες αξιόπιστες εκθέσεις συριακών ομάδων».
Η πιο σοβαρή προειδοποίηση που μας έδωσε ο Λίβυος αξιωματούχος για τον Ερντογάν, είναι ότι δεν υποστηρίζει μόνο την ισλαμική τρομοκρατία, αλλά την χρησιμοποιεί ως μέσο και ως «όπλο» εναντίον άλλων χωρών.