Φουντώνουν τα fake news στην Τουρκία μέσα από τα social media, καθώς συνεχίζεται η αποστολή μηνυμάτων σε αλλοδαπούς πως τα σύνορα με την Ελλάδα είναι ανοιχτά.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στις κλειστές ομάδες που έχουν δημιουργηθεί στην εφαρμογή Whatsapp διακινούνται «πληροφορίες» που παρακινούν όσους δεν το έχουν κάνει ακόμα, να μετακινηθούν προς τα σύνορα με την Ελλάδα.
«Η Τουρκία έχει γίνει διακινητής ανθρώπων και fake news», τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο Έβρο όπου καραβάνια μεταναστών επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα.
Στο μεταξύ, η είδηση ότι οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν σε εκεχειρία στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, καθώς και στη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στην περιοχή δεν φαίνεται να «πείθει» κάποιους από τους Σύριους που βρίσκονται στην απέναντι πλευρά και περιμένουν, όπως λένε, να ανοίξουν τα σύνορα για να περάσουν και να πάνε στη Γερμανία.
«Κουράστηκα να ακούω ότι θα σταματήσει ο πόλεμος»
Ο 22χρονος Αμπντέλ Χάντι από το Ιντλιμπ, τον οποίο το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνάντησε την περασμένη Κυριακή, λίγες εκατοντάδες μέτρα από τον συνοριακό σταθμό των Ιψάλων, λέει πως όλα αυτά τα χρόνια που σοβεί ο πόλεμος στη χώρα του, τη Συρία, είναι πολλές οι φορές εκείνες που άκουσαν υποσχέσεις πως θα τελειώσει ο πόλεμος, αλλά λίγο μετά έπεφταν στο κενό.
«Κουράστηκα να ακούω ότι θα σταματήσει ο πόλεμος και πως θα έχουμε και πάλι μια φυσιολογική ζωή. Θέλω να ζήσω όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας μου. Να συνεχίσω τις σπουδές μου και να βρω μια δουλειά. Να μην σκέφτομαι πως το πρωί που βγαίνω από το σπίτι ίσως είναι και η τελευταία φορά που θα δω τους δικούς μου. Τα αδέλφια μου τα κατάφεραν και κέρδισαν μια αξιοπρεπή ζωή στη Γερμανία», απαντά στην ερώτηση αν σκέφτεται να επιστρέψει στην πατρίδα του, αφού δεν μπορεί να συνεχίσει με νόμιμο τρόπο το ταξίδι του και στην Τουρκία, όπως λέει, είναι τελείως μόνος του.
«Τη συζητήσαμε αυτή την προοπτική με κάποιους συμπατριώτες μου που γνώρισα, εδώ, στα σύνορα, αλλά οι περισσότεροι είναι της ίδιας άποψης. Δεν υπάρχει ελπίδα πια στη Συρία για έναν νέο άνθρωπο», τονίζει.