Η κρατική τουρκική τράπεζα Halkbank δήλωσε αθώα στις κατηγορίες του αμερικανικού δικαστηρίου ότι βοήθησε το Ιράν με ξέπλυμα χρήματος να γλιτώσει από τις κυρώσεις δισεκατομμύρια δολάρια εσόδων από πωλήσεις πετρελαίου σπάζοντας το εμπάργκο.
Η δήλωση αθωότητας – την οποία κατέθεσε εξ ονόματος της Halkbank ο δικηγόρος της, Ρόμπερτ Κάρι, έρχεται να κλείσει μια μακρά περίoδο νομικών αντεγκλήσεων γύρω από την απάντηση της τράπεζας σε ισχυρισμούς περί απάτης, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και συνωμοσία.
Η παραπομπή διεξήχθη από τον Περιφερειακό Δικαστή των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Μπέρμαν στο Μανχάταν με τηλεδιάσκεψη καθώς οι ακροάσεις με παρουσία έχουν σταματήσει υπό το φόβο του κορvνοϊού.
Τον περασμένο Οκτώβριο η Halkbank είχε αρνηθεί να παραλάβει το κατηγορητήριο από μια ομοσπονδιακό σώμα ενόρκων στη Νέα Υόρκη. Η τράπεζα αμφισβήτησε την αρμοδιότητα των εισαγγελέων για το θέμα και επιδίωξε να απορρίψει τη διαδικασία πριν το σημείο δήλωσης αθωότητας ή ενοχής. Τα δευτεροβάθμια δικαστήρια ωστόσο απέρριψαν το νομικό της επιχείρημα και τα ασφαλιστικά μέτρα.
Η υπόθεση ξεδιπλώθηκε και προέκυψε από προηγούμενες διώξεις σχετικές με ξέπλυμα χρήματος. και τις κατηγορίες σε ανώτερο στέλεχος της Halkbank που φέρεται να βοήθησε να επιστραφούν στο Ιράν έως και 20 δολάρια δισεκατομμύρια ευρώ απο έσοδα πωλήσεων πετρελαίου – τα οποία ήταν δεσμευμένα λόγω κυρώσεων στη Halkbank.
Ο υπεύθυνος για το ξέπλυμα του χρήματος, Ρεζά Ζαράμπ, παραδέχτηκε την ενοχή του, συνεργάστηκε με τις αμερικανικές αρχές και κατέθεσε εναντίον της διοίκησης της Halkbank, με αποδεικτικά στοιχεία που εμπλέκουν αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης και ανώτερους διευθυντές τραπεζών – συμπεριλαμβανομένου και του πρώην διευθύνοντος συμβούλου.
Πριν από την υποβολή της υπόθεσης, η Τουρκία κατανάλωσε ένα χρόνο χρησιμοποιώντας όλα τα διπλωματικά μέσα προκειμένου να σταματήσουν οι ΗΠΑ την έρευνα. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρενέβη για τον ίδιο σκοπό επανειλλημένα με τηλεφωνήματα στον Πρόεδρο Ντόναλντ αλλά και σε άλλους ανώτερους Aμερικανούς αξιωματούχους.
Η κατηγορία παραβίασης εμπάργκο και για τέτοιο ποσό είναι πολύ σοβαρή για την αμερικανική νομοθεσία και μπορεί να επιφέρει πρόστιμα δισεκατομμυρίων. Η πιθανότητα καταβολής ενός υπέρογκου προστίμου σε αυτή τη φάση που η Τουρκία δεν έχει συναλλαγματικά διαθέσιμα και ο τραπεζικός της τομέας λυγίζει κάτω από το βάρος του κορωνοϊού θα μπορούσε να διαλύσει το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία της χώρας – και εξηγεί γιατί ο Ερντογάν παλεύει τόσο σκληρά για την εξουδετέρωση του κινδύνου.