Δεκάδες κρούσματα με κορωνοϊό έχουν παρουσιασθεί στο τουρκικό ΠΝ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κάποια πλοία της γειτονικής χώρας να βρίσκονται αγκυροβολημένα.

Κανείς δεν ξέρει τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων άλλωστε η Άγκυρα αρνούνταν εδώ και πολύ καιρό την διάδοση του κορωνοϊού στην Τουρκία.

Ταυτόχρονα, πολλές φτωχοσυνοικίες της Κωνσταντινούπολης στις οποίες υπάρχουν μη καταγεγραμμένες κατοικίες κυριολεκτικά μαστίζονται από την πανδημία τονίζει ο Ιμάμογλου, κάνοντας έκκληση στον Ερντογάν για αυστηρά μέτρα.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης δήλωσε ότι η ταχεία εξάπλωση λοιμώξεων σε αυτές τις περιοχές απέδειξε ότι απαιτείται μια ολοκληρωμένη απομόνωση στην πόλη των 16 εκατομμυρίων ανθρώπων.

“Τα μέτρα δεν αφορούν μόνο το 15% των κατοίκων της Κωνσταντινούπολης που ανέρχονται σε 2,5 εκατομμύρια άτομα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιμένουμε σε πλήρη απομόνωση της πόλης “, δήλωσε ο Ιμάμογλου, ο οποίος ζητά αυστηρότερα μέτρα στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας για πολλές εβδομάδες.

«Δεν το λέω απλώς, είναι η συμβουλή του επιστημονικού συμβουλίου», είπε, αναφερόμενος στο συμβούλιο που δημιουργήθηκε για να συμβουλεύσει το υπουργείο Υγείας για την πανδημία.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντέκρουσε τις εκκλήσεις για πλήρες απομόνωση, επιβάλλοντας παράλληλα κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μόνο για τους ηλικιωμένους πολίτες και άτομα ηλικίας κάτω των 20 ετών.

Ο πρόεδρος δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να προσπαθήσει να «κρατήσει την οικονομία σε κίνηση” ενώ αγωνίζεται ενάντια στην πανδημία.

Ο Ιμάμογλου δήλωσε όμως ότι η Κωνσταντινούπολη είχε ήδη πληρώσει ένα τεράστιο οικονομικό κόστος από τον κορονοϊό, με τα νέα κρούσματα που διαγνώστηκαν και τα οποία έχουν ανέλθει ταχύτατα σε περίπου 35.000 από τότε που καταγράφηκε η πρώτη μόλυνση στις 11 Μαρτίου.

“Στις 30 ημέρες από την έναρξη της επιδημίας, ο δήμος της Κωνσταντινούπολης έχασε 1 δισεκατομμύριο λίρες (140 εκατομμύρια δολάρια). Όλα τα έσοδά μας έχουν πέσει στο μηδέν. Δεν υπάρχουν λεωφορεία, δεν υπάρχει ενοίκιο. Διεξάγουμε συζητήσεις και με τα τέσσερα κόμματα του κοινοβουλίου” δήλωσε ο δήμαρχος.

Καθώς η πόλη αγωνίζεται με την οικονομική επιβάρυνση από την πανδημία, αγωνίζεται επίσης να εφαρμόσει μέτρα για να φιλοξενήσει τον δυνητικά τεράστιο αριθμό ασθενών που θα χρειαστούν νοσηλεία στις επόμενες εβδομάδες.

Ενώ ο Ιμάμογλου εξέφρασε αρχικά την ικανοποίησή του για την οικονομική δέσμη της κυβέρνησης για την άμβλυνση των επιπτώσεων του ιού, δήλωσε ότι τα σχέδια για την κατασκευή ενός νοσοκομείου κοντά στο κλειστό αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης είναι λάθος, καθώς η περιοχή ήταν γεμάτη σπίτια και έχει κακές συγκοινωνιακές συνδέσεις.

“Έχουμε παρουσιάσει το δικό μας φάκελο στο υπουργείο Υγείας”, δήλωσε ο δήμαρχος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

“Μπορούμε να έχουμε έτοιμο ένα νοσοκομειακό στο Γενίκαπα σε λίγες μέρες. Η υποδομή είναι εκεί, η ηλεκτρική ενέργεια είναι εκεί, οι γεννήτριες, οι μετασχηματιστές. Το ίδιο ισχύει και για το Maltepe και για το Beylikdüzü “, τόνισε ο ίδιος, αναφερόμενος σε εναλλακτικές τοποθεσίες για τα νοσοκομεία.