Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποσχέθηκε σήμερα Δευτέρα, την επιστροφή σε μία καινούρια κανονικότητα, ανακοινώνοντας μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τα πρώτα μέτρα «χαλάρωσης» από τον κορωνοϊό.
Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για μία σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, η οποία θα κρατήσει 3 μήνες, Μάϊο, Ιούνιο και Ιούλιο και καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της νέας διαδικασίας οι μάσκες θα συνεχίσουν να είναι υποχρεωτικές και η κοινωνική απόσταση επίσης θα πρέπει να τηρείται, όπως ισχύει και τώρα.
Άδεια εξόδου σε ηλικιωμένους και νέους 1 φορά την εβδομάδα
Η πρώτη χαλάρωση των μέτρων έχει ως αποδέκτες τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών και τους νέους κάτω των 20 ετών, οι οποίοι και υπέστησαν τη μεγαλύτερη απομόνωση.
Και οι δύο ηλικιακές ομάδες πληθυσμού θα έχουν πλέον το δικαίωμα εξόδου μία φορά την εβδομάδα για 4 ώρες. Το μέτρο ξεκινά αυτή την Κυριακή 10 Μαΐου με τους ηλικιωμένους, οι οποίοι επιτρέπεται να κυκλοφορήσουν από τις 11 το πρωί μέχρι τις 15.00 το μεσημέρι.
Αντίστοιχα τα παιδιά έως 14 ετών θα βγουν έξω για πρώτη φορά την επόμενη Τετάρτη 13 Μαΐου, τις ίδιες ώρες, δηλ. από τις 11 το πρωί μέχρι τις 15.00 το μεσημέρι, και οι νέοι από 15-20 ετών την επόμενη Παρασκευή 15 Μαΐου.
Ανοίγουν κομμωτήρια και εμπορικά κέντρα
Η δεύτερη χαλάρωση των μέτρων αφορά στα καταστήματα. Από τη Δευτέρα 11 Μαΐου ανοίγουν τα εμπορικά κέντρα, τα καταστήματα ενδύματος και υπόδησης, καθώς και τα κομμωτήρια, κουρεία και ινστιτούτα αισθητικής, αλλά μόνο με ραντεβού και με λίγους πελάτες ταυτόχρονα.
Άρση απομόνωσης 7 νομών
Ο δακτύλιος για τα ταξί σταματάει από αύριο 5 Μαΐου, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε από τα μεσάνυχτα απόψε την άρση της απαγόρευσης εισόδου και εξόδου και από 7 επαρχίες της χώρας (Αττάλεια, Αϊδίνιο, Ερζουρούμ, Αντιόχεια, Μαλάτια, Μερσίνα, Μούγλα). Στις υπόλοιπες 24 επαρχίες η απαγόρευση επεκτείνεται για άλλες 15 ημέρες.
Εισαγωγικές εξετάσεις τέλη Ιουνίου
Οι παν-τουρκικές εξετάσεις για την είσοδο στα πανεπιστήμια θα διεξαχθούν στις 27-28 Ιουνίου, ενώ οι αντίστοιχες εξετάσεις για την είσοδο στα λύκεια στις 20 Ιουνίου.
Η Λιβύη κλειδί σταθερότητας για τη Μεσόγειο
Ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε στο διάγγελμά του να αναφερθεί και στην εξωτερική πολιτική της χώρας του, όπου έστειλε το μήνυμα ότι δεν θα υπάρξει καμία «χαλάρωση».
Οι επιχειρήσεις πέραν των συνόρων όπως στη Συρία και το Ιράκ συνεχίζονται, ενώ αναφέρθηκε και στη Λιβύη, στηλιτεύοντας την αυτο-ανακήρυξη του Χαφτάρ σε ηγέτη της χώρας και απευθύνοντας εκ νέου έκκληση στήριξης της κυβέρνησης της Τρίπολης, αφού, όπως είπε, «η Λιβύη αποτελεί το κλειδί για την σταθερότητα στην ανατ. Μεσόγειο».