Για πρώτη φορά το είχα ακούσει από τον Νεοκλή Σαρρή. Ένας Ρωμιός ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη σπούδασε εκεί και μετά τη μετανάστευση του στην Ελλάδα έγινε καθηγητής κοινωνιολογίας στην Πάντειο. γνώριζε καλά την τουρκική ιστορία και τους Τούρκους και συχνά εμφανιζόταν σε εκπομπές στην τηλεόραση και ευχαριστιόταν να περιγράφει αυτά που ήξερε.

Είχε αναφέρει το εξής : ¨Σύμφωνα με τη δυτική λογική του Κράτους υπάρχει για να προσφέρει στους πολίτες. Σύμφωνα με τη λογική στην Τουρκία ο πολίτης υπάρχει για να προσφέρει στο κράτος¨.

Το δικό μου σχόλιο : Αυτή η νοοτροπία είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την εγκαθίδρυση και εξέλιξη της Δημοκρατίας στην Τουρκία

Το περιστατικό που θα σας περιγράψω είναι σαν ανέκδοτο αλλά δεν είναι ανέκδοτο.

Σε μάθημα ελληνικής φιλολογίας σε κρατικό πανεπιστήμιο στην Τουρκία το θέμα ήταν ο Καζαντζάκης.

Τα μυθιστορήματα του, τα άλλα του έργα, οι ιδέες του, οι απόψεις του σχετικά με τον χριστιανισμό, η σύγκρουση του με την εκκλησία και οι συγκρούσεις που οδήγησαν στον αφορισμό του… Και η συζήτηση έφτασε μέχρι τον χριστιανισμό.

Ο καθηγητής που κάνει το μάθημα απευθύνει την εξής ερώτηση στους φοιτητές: “Σύμφωνα με την πίστη των χριστιανών για ποιο λόγο κατέβηκε από τον ουρανό ο Χριστός; ”

Μετά από αυτή την απροσδόκητη ερώτηση υπάρχει σιωπή στην τάξη. Μετά από λίγο ένας μαθητής σηκώνει το χέρι του και απάντα ως εξής : “Για να σώσει το κράτος κύριε “.

Αυτήν την αφελή απάντηση που προκαλεί χαμόγελα σε όλους μας, κάποιοι μπορεί να τη χαρακτηρίσουν ως “Απάντηση ενός πατριώτη, που πηγάζει από τα πατριωτικά αισθήματα ενός νέου που έχει λάβει τουρκική εκπαίδευση”. Κι όμως πρόκειται για ένα από τα πρώτα δομικά στοιχεία του τείχους του φασισμού που έχει στηθεί εδώ και πολύ καιρό στην Τουρκία

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από tourkikanea.gr