Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τουρκικών ΜΜΕ, η Άγκυρα βρήκε χρηματοδότηση 20 δις δολάρια από Ιαπωνία και Μ.Βρετανία για να στηρίξει την λίρα.
Μικρή ανάκαμψη παρουσιάζει σήμερα η τουρκική λίρα στις αγορές συναλλάγματος μετά τις πληροφορίες ότι η Άγκυρα βρίσκεται κοντά στην υπογραφή συμφωνιών για ανταλλαγές νομισμάτων (swaps) 20 δις δολαρίων με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία.
Η λίρα αυξήθηκε κατά 1,4% σήμερα, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1 δολάριο/6.78 λίρες. Πρόκειται για την υψηλότερη διαπραγμάτευση εδώ κι ένα μήνα, παρόλο που οι απώλειες φέτος του τουρκικού νομίσματος ξεπερνούν το 12%.
Είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών στα 7.269/δολάριο στις 7 Μαΐου, όταν επενδυτές και εγχώριοι καταθέτες «ξεπούλησαν» τις λίρες που διέθεταν για να αγοράσουν όσα περισσότερα δολάρια μπορούσαν.
Σύμφωνα με τον ενημερωτικό ιστότοπο «ΧαμπέρΤουρκ», η κάθε συμφωνία θα φέρει στα κρατικά ταμεία της Τουρκίας από 10 δις. δολάρια. Μάλιστα ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, αναμένεται να ανακοινώσει ο ίδιος τη διάθεση ρευστού από τη χώρα του προς την Τουρκία κατά τη διάρκεια της επίσκεψής στην Τουρκία την Πέμπτη για τα εγκαίνια ενός μεγάλου νοσοκομείου στην Κωνσταντινούπολη.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει ξοδέψει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τα συναλλαγματικά της αποθέματα για να ενισχύσει τη λίρα. Γι’ αυτό και η τουρκική κυβέρνηση ζητά εδώ και εβδομάδες βοήθεια από άλλες χώρες προκειμένου να ενισχύσει τα αποθέματά της σε ξένο νόμισμα και να βοηθήσει την οικονομία να αντέξει τον αντίκτυπο της επιδημίας COVID-19.
Ωστόσο, ξένοι οικονομολόγοι όπως ο Τιμ Άς στρατηγικός αναλυτής του BlueBay Asset Management στο Λονδίνο, σημειώνουν ότι οι συμφωνίες αυτές δεν πρόκειται να αλλάζουν την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, και ότι «έχουν περισσότερο συναισθηματική αξία, δείχνοντας ότι η Τουρκία έχει ξένους φίλους που θέλουν να βάλουν χρήματα».
Η φιλο-κυβερνητική ιστοσελίδα «ΧαμπέρΤουρκ» παραδέχεται ότι μια παρόμοια συμφωνία με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν έχει καταστεί τελικά εφικτή, επειδή η Τουρκία δεν έχει αμερικανικά κρατικά ομόλογα στα αποθέματά της.
Οι ανησυχίες για την λίρα έχουν αυξηθεί έπειτα και από μια σειρά μειώσεων του επιτοκίου από την κεντρική τράπεζα στο 8,75% από 24% τον περασμένο Ιούλιο, ενώ επίκειται και νέα μείωση κατά 50 μονάδες βάσης την Πέμπτη, η ένατη συνεχόμενη μείωση.
Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν επίσης κατά 10.94% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Απρίλιο 2019, σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία, ενώ οι εξαγωγές έχουν επίσης μειωθεί, καθώς οι καταναλωτές στην Ευρώπη, η κύρια αγορά των τουρκικών αγαθών, μείωσαν τις δαπάνες απότομα και οι εταιρικοί πελάτες ακύρωσαν τις παραγγελίες.
Η μεταποίηση τον περασμένο μήνα έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008 και ο πληθωρισμός επιβραδύνεται, παρά την υποτίμηση – ρεκόρ της λίρας, δείχνοντας πόσο συρρικνώθηκε η εγχώρια ζήτηση.
Ωστόσο, όσο κι αν τα νούμερα του κορωνοϊού πέφτουν, άλλο τόσο κατακρημνίζεται και η τουρκική οικονομία, υποστηρίζει ο Εράι Γιουτζέλ, καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Μπιλκέντ στην Άγκυρα, ο οποίος εκτιμά ότι τα προβλήματα στην τουρκική οικονομία δεν άρχισαν τώρα, αλλά έχουν ξεκινήσει και συσσωρεύονται τα τελευταία 3-4 χρόνια.
Την ώρα που η κυβέρνηση διαφημίζει την επιτυχία της στον τομέα της δημόσιας υγείας, μια άλλη πυρκαγιά έχει ανάψει: Στην οικονομία. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν επιδιώκει την επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα, αν και το κόστος της επιδημίας αυξάνεται, έχοντας ήδη αναγκάσει περίπου 150.000 επιχειρήσεις να κλείσουν, υποστηρίζει ο Τούρκος οικονομολόγος, που εκτιμά ότι η Τουρκία πλήττεται περισσότερο από άλλες αναδυόμενες αγορές λόγω του εκμηδενισμού σχεδόν των ήδη χαμηλών συναλλαγματικών αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.