Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Λίβυος ομόλογός του Φαγιέζ αλ Σαράτζ, «συμφώνησαν» να προχωρήσουν σε έρευνες κι εξορύξεις σε όλο το μήκος της τουρκολιβυκής ΑΟΖ, η οποία ουσιαστικά πρόκειται για το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ, υποστήριξε θα συνεργαστεί με τη Λιβύη για να εκμεταλλευτεί τον πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου, ανακοινώνοντας μάλιστα και μία νέα θαλάσσια συμφωνία.
«Σκοπεύουμε να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με τη Λιβύη, περιλαμβανομένης της έρευνας και εξόρυξης, ώστε να εκμεταλλευτούμε τον ορυκτό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Για άλλη μια φορά, αποδεικνύουμε τις στενές επαφές που υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης. Δεν αφήνουμε μόνη της τη Λιβύη αυτές τις δύσκολες μέρες. Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τους Λίβυους αδερφούς μας στο έλεος των πραξικοπηματιών και των μισθοφόρων.
Η συνάντησή μου με τον Σάρατζ είχε σαν θέμα τη συνεισφορά μας στην ειρήνη στην περιοχή της Λιβύης, η οποία πρέπει να σταθεροποιηθεί το συντομότερο δυνατό και την ευημερία των πολιτών της. Από τη διαδικασία του Βερολίνου ως το ΝΑΤΟ θα ενεργήσουμε από κοινού με την κυβέρνηση Σαράτζ σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες» ανέφερε αρχικά ο Ερντογάν.
Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρόεδρος στράφηκε κατά του Χαφτάρ, λέγοντας: «Η λύση μπορεί να βρεθεί μονάχα μέσα από τους Λίβυους και υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Παρά τις επιθέσεις του πραξικοπηματία Χαφτάρ, ο Σάρατζ έχει επιδείξει συμπεριφορά υψηλού επιπέδου. Το λέω ξανά: ο Χαφτάρ είναι πραξικοπηματίας και υπάρχουν ηγέτες κρατών που υποστηρίζουν πως δεν γίνεται να τον βάλουν στην άκρη.
Τους υπενθυμίζουμε πως ένα πρόσωπο που δεν ενδιαφέρεται για τα προβλήματα του λαού του, δεν μπορεί να καθίσει το ίδιο τραπέζι με εμάς για να διαπραγματευθεί. Πρόσφατα απέρριψε την πολιτική συμφωνία για τη Λιβύη και έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο ανακοινώνοντας ότι ανέλαβε την ηγεσία της χώρας.
Η σταθερότητα στη Λιβύη θα ωφελήσει τους γείτονες και την Ευρώπη. Καλούμε όλους του διεθνείς και περιφερειακούς παίκτες να κάνουν αναγκαία βήματα. Δεν πρέπει να επιτρέψουν την παράνομη πώληση του πετρελαίου του λιβυκού λαού».