Ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γιώργος Τούμπος δήλωσε ότι το συγκεκριμένο προϊόν δεν το λένε μαστίχα Χίου αλλά έχουν μία ονομασία δική τους προέλευσης, «Çeşme damla sakızı».
Συγκεκριμένα η Τουρκία προσπαθεί από τη δεκαετία του ’90, να εξάγει τη δική της μαστίχα, την οποία παρουσιάζει εφάμιλλη με τη μαστίχα Χίου. Πλέον όμως θέλει να κατοχυρώσει την απομίμηση της ελληνικής μαστίχας ως προϊόν γεωγραφικής ένδειξης με την ονομασία «Çeşme damla sakızı».
Στη Χίο υπάρχουν 1,3 εκατομμύρια μαστιχόδεντρα, ενώ το 2019 η παραγωγή κατέγραψε ρεκόρ αγγίζωντας τους 183 τόνους.
Μάλιστα το 2020 η παραγωγή αναμένεται να φτάσει τους 200 τόνους.
Η φημισμένη ελληνική μαστίχα που έχει κατοχυρωθεί ως προϊόν ονομασίας προέλευσης, το 2019 ο τζίρος έφτασε τα 17,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το πρώτο πεντάμηνο του 2020 και παρά την πανδημία του κοωονοϊού, οι πωλήσεις βρίσκονται στα 10,2 εκατομμύρια ευρώ.
Το οξύμωρο είναι ότι η Τουρκία εισάγει κάθε χρόνο περίπου 9-10 τόνους μαστίχας Χίου.