Τούρκος αναλυτής είπε ότι σε περίπτωση πιθανής ναυτικής παρέμβασης,το κράτος που ανήκει το πλοίο ή το κράτος που φέρει την σημαία του το πλοίο, έχουν το δικαίωμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.
“Σε περίπτωση παράνομης επέμβασης, τα τουρκικά πολεμικά πλοία, έχουν το δικαίωμα να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των σκαφών που φέρουν τη σημαία της Τουρκίας”.
Ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Άγκυρας Yildirim Beyazit αναφερόμενος στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία εγκρίθηκε το 1982, τόνισε ότι η ανοικτή θάλασσα είναι περιοχή που όλες οι χώρες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ελεύθερα.
“Μιλάμε για το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης που έχουν όλες οι χώρες, όπως ελευθερία μεταφοράς στην ανοιχτή θάλασσα, ελευθερία τοποθέτησης υποβρυχίων καλωδίων και αγωγών, ελευθερία κατασκευής τεχνητών νησιών και άλλων εγκαταστάσεων, ελευθερία αλιείας και ελευθερία επιστημονικής έρευνας, τα οποία επιτρέπονται από το διεθνές δίκαιο», είπε ο ίδιος.
“Σε αυτό το πλαίσιο, η αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) είτε έχει δηλωθεί είτε όχι, δίνει το δικαίωμα στην Τουρκία να προστατεύει τα πλοία της στην ανοικτή θάλασσα”, ανέφερε ο ίδιος.
“Οι μόνες συνθήκες που δικαιολογούν ναυτική παρέμβαση στα διεθνή ύδατα, αφορούν μόνο την παράνομη διακίνηση ανθρώπων και ναρκωτικών, την πειρατεία.
Εάν το πλοίο δεν έχει εθνικότητα ή δεν φέρει ξένη σημαία ή αρνείται να επιδείξει τη σημαία του, τότε αυτή η περίπτωση σχετίζεται με μία τουλάχιστον από τις προαναφερθείσες καταστάσεις εγκληματικότητας και μπορεί να γίνει ναυτική παρέμβαση”, συνέχισε.