Σκούρα τα πράγματα για την Τουρκία, καθώς φαίνεται πως ξεμένει από πυρομαχικά για να αντιμετωπίσει την κατάρρευση της λίρας. Το τουρκικό νόμισμα υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου σε διάστημα άνω των δύο μηνών, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι τα capital controls είναι κοντά.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η Τουρκία «ξεμένει» από επιλογές για να περιορίσει τη μεταβλητότητα στο νόμισμά της, καθώς η λίρα υποχώρησε στο πιο χαμηλό σημείο έναντι του δολαρίου σε διάστημα δύο μηνών.

Το τουρκικό νόμισμα είχε επιδείξει σχετική σταθερότητα για μήνες λόγω της παρέμβασης της κεντρικής τράπεζας, αλλά αυτή την εβδομάδα η πτώση της ήταν ραγδαία. Από τη Δευτέρα, η λίρα έχει σημειώσει πτώση κατά περίπου 2% και διαπραγματεύεται κοντά στο επίπεδο 6,99 λίρες ανά δολάριο, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 12 Μαΐου. Επιπλέον βρίσκεται κοντά στο ιστορικό χαμηλό της παρά την εξασθένιση του ίδιου του δολαρίου.

Η λίρα έχει σημειώσει πτώση κατά 3% έναντι του ευρώ μέχρι στιγμής αυτήν την εβδομάδα, που είναι και η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση σε διάστημα πάνω από τρεις μήνες.

Η ραγδαία πτώση έχει προκαλέσει νέο συναγερμό. Η πολιτική πίεση για να παραμείνουν τα κόστη δανεισμού χαμηλά σημαίνει ότι οι αναλυτές δεν περιμένουν από την κεντρική τράπεζα της χώρας να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της. Αυτό ακυρώνει ένα σημαντικό εργαλείο που έχουν οι χώρες για να ενισχύσουν τα νομίσματα τους. Επιπλέον, η κεντρική τράπεζα έχει χρησιμοποιήσει ένα μεγάλο μέρος από τα αποθεματικά της σε ξένο νόμισμα για να ενισχύσει το εγχώριο νόμισμα.

Αυτό έχει αφήσει στην κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μικρά περιθώρια ελιγμών. Την ίδια στιγμή η πανδημία του κορωνοϊού έχει πλήξει τα έσοδα από τον τουρισμό και τις εξαγωγές, ενώ οι τιμές των εισαγόμενων αγαθών και το χρέος σε ξένο νόμισμα αυξάνονται λόγω της πτώσης της λίρας.

Αναλυτές και επενδυτές ανησυχούν ότι η Τουρκία μπορεί τώρα να επιβάλει κεφαλαιακούς ελέγχους (capital control) περιορισμένης κλίμακας -μέτρα για τον περιορισμό ή ακόμη και την απαγόρευση της «φυγής» χρημάτων έξω από τη χώρα- σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει την αγορά.

Ο Νικολάι Μάρκοφ, οικονομολόγος της Pictet Asset Management δήλωσε ότι «τώρα η χώρα είναι ακόμη πιο ευάλωτη από ό, τι στο παρελθόν και προφανώς η κατάσταση πανδημίας δεν βοηθάει».

Η κεντρική τράπεζα έχει δαπανήσει φέτος και έως τις 17 Ιουλίου περισσότερα από 60 δισ. δολάρια για να περιορίσει την πτώση της λίρας, σύμφωνα με εκτίμηση της Goldman Sachs.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η κεντρική τράπεζα συνειδητοποιεί ότι η πολιτική δεν λειτουργεί πλέον. Ότι δεν έχουν τη δύναμη να συνεχίσουν να παρεμβαίνουν με τον ίδιο τρόπο που είχαν», δήλωσε η Μάγια Σενούσι, ανώτερη οικονομολόγος της Oxford Economics.