Έκτακτη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της χώρας συγκαλεί εντός της εβδομάδας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ η τουρκική λίρα «καταρρέει» έναντι του δολαρίου.

Το τουρκικό νόμισμα έχει βρεθεί σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, ενώ από την αρχή του έτους έχει χάσει περί το 20% της αξίας του. Στη σύσκεψη, μία από τις πλέον ευρείες των τελευταίων ετών, θα λάβουν μέρος ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ και ανώτεροι αξιωματούχοι από την Τουρκική Κεντρική Τράπεζα, τις κρατικές τράπεζες της χώρας και την εποπτεύουσα αρχή για το τραπεζικό σύστημα.

Η πτώση της τουρκικής λίρας πηγάζει κυρίως από την ανησυχία μεταξύ των επενδυτών για την νομισματική και οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αν κι έκανε λόγο για μείωση των επιτοκίων, εν τέλει τα αύξησε την Τρίτη (18/08), σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει το νόμισμα της χώρας.

Η εμμονή του για χαμηλά επιτόκια είχε αυξήσει την πιθανότητα των capital controls, αλλά με την αύξησή τους επιχειρεί να αντισταθμίσει τις νέες απώλειες της τουρκικής λίρας. Το βασικό επιτόκιο κινείται αυτήν τη στιγμή στο 8,25%, κάτω από τα επίπεδα του πληθωρισμού, ο οποίος κινείται στο 11,8%.

«Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας δάνεισε ρευστότητα στις εμπορικές τράπεζες της χώρας με υψηλότερο επιτόκιο 11,3% σε δημοπρασία συμφωνιών επαναγοράς ή repo σήμερα. Οι τουρκικές τράπεζες δανείστηκαν 10 δισεκατομμύρια λίρες (1,14 δισεκατομμύρια ευρώ) με repo που λήγουν στις 8 Σεπτεμβρίου. Ήταν η πρώτη φορά που η τράπεζα δάνεισε το τραπεζικό σύστημα της χώρας με επιτόκιο υψηλότερο από το επιτόκιο που ορίστηκε για το λεγόμενο Late Liquidity Window, το οποίο ανέρχεται στο 11,25%», αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Dünya».

Όπως προσθέτει, η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα επιδιώκει να «σφίξει» τη νομισματική πολιτική χωρίς να αυξήσει το «επίσημο» επιτόκιο αναφοράς της (8,25%), το οποίο έχει μειωθεί από το 24% από τον Ιούλιο του περασμένου έτους, σε μια προσπάθεια να αυξηθεί ο δανεισμός και να μπορέσει η κυβέρνηση να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτίθεται στα υψηλότερα επιτόκια, αλλά στην πραγματικότητα τα επιτόκια στην Τουρκία είναι χαμηλότερα από τον ετήσιο πληθωρισμό. Αυτό σημαίνει ότι όποιος έχει τουρκικές λίρες αντιμετωπίζει αρνητικά επιτόκια, κάτι που έχει ωθήσει τους επενδυτές, όπως και Τούρκους πολίτες που έχουν καταθέσεις σε τουρκικές λίρες, να τις πουλήσουν για να αγοράσουν δολάρια και ευρώ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτό το κύμα εξόδου από την τουρκική λίρα ανάγκασε την κεντρική τράπεζα της χώρας να δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τα συναλλαγματικά αποθέματά της για να αγοράσει τις τουρκικές λίρες, που πωλούν επενδυτές και καταθέτες, στηρίζοντας έτσι την ισοτιμία της. Η ουσιαστική αύξηση των επιτοκίων από τον Τούρκο Πρόεδρο είναι μια προσπάθεια να ανακόψει αυτό το μαζικό κύμα εξόδου από την τουρκική λίρα, το οποίο εάν συνεχιστεί θα οδηγήσει νομοτελειακά σε capital controls