Επίθεση σε Ελλάδα, αλλά και σε Γαλλία, έκανε γι’ ακόμα μια φορά ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, κατά την παρουσίαση του σε στρατιωτική εκδήλωση.
Αρχικά, στο σχόλιό του για τις εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο Ακάρ είπε: «Ο στρατός μας εκπληρώνει τις ανάγκες μας και κάνει όσα χρειάζονται για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας σε Αιγαίο, Μεσόγειο και Κύπρο. Από την άλλη πλευρά, σεβόμαστε τις συμφωνίες και τις αποφάσεις των δικαστηριών και αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών που έχουμε κάνει. Αυτό, εμείς, το αποκαλούμε διάλογο. Δεν θέλουμε πόλεμο. Λέμε ναι στον διάλογο, όμως δεν θέλουμε αυτό να εκληφθεί σαν αδυναμία με κανέναν τρόπο».
Στη συνέχεια, τόνισε πως «χρειάζονται δυο, που θα σέβονται το διεθνές δίκαιο, για να υπάρξουν σχέσεις καλής γειτονιάς». «Αυτός είναι ο στόχος μας και αυτό θέλουμε σε όλη μας την ιστορία. Σήμερα βλέπουμε πως οι γείτονές μας, αδυνατούν να το καταλάβουν αυτό και μας θεωρούν αδύναμους. Ωστόσο, είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας και δεν θα υποχωρήσουμε ούτε στο ελάχιστο. Και αυτό δεν πρέπει να το λάβουν κάποιοι σαν απειλή. Εμείς, απλά, αποκαλύπτουμε γεγονότα και σε αυτό το πλαίσιο, θέλουμε συνάντηση και συνομιλίες».
Παράλληλα, αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στα «16 στρατιωτικοποιημένα ελληνικά νησιά», λέγοντας πως: «Παραβιάζεται η συνθήκη της Λωζάνης. Όταν υπάρχει ένα σχετικό θέμα στο τραπέζι με τους γείτονές μας, εκείνοι λένε ‘ας το αφήσουμε στην άκρη, ας μην μιλήσουμε γι’ αυτό’. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».
Ο Ακάρ δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τη στάση της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας: «Η Γαλλία δεν έχει καμία σχέση με την περιοχή, δεν έχει σύνορα, δεν έχει κανένα καθήκον να βρίσκεται εδώ βάσει συμφωνιών. Μας κατηγορούν χωρίς λόγο, δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτές τις κατηγορίες. Συμμετέχουν σε ασκήσεις, γνωρίζοντας πως αυξάνουν την ένταση και πως κάνουν λάθος. Αυτή η συμπεριφορά δεν συνεισφέρει στη σταθερότητα. Λένε πως το ΝΑΤΟ είναι νεκρό και αργότερα κρύβονται πίσω από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Δεν είναι υποκρισία αυτό το πράγμα; Εμείς, σαν Τουρκία, θέλουμε διάλογο, ειρήνη, δικαιοσύνη και συνεργασία, στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων και των σχέσεων καλής γειτονιάς».