O Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μπορεί να διαφημίζει διαρκώς τον τουρκικό στρατό και την ισχύ που έχει, όμως η κοινωνία της Τουρκίας φαίνεται πως είναι ένα «καζάνι που βράζει».
Τα πράγματα μάλιστα είναι κάτι παραπάνω από σοβαρά αφού κανένας σώφρων νέος στην χώρα δεν θέλει να πεθάνει πολεμώντας στο Ιράκ, την Λιβύη, την Συρία ή ακόμη στο Αζερμπαϊτζάν σε επιχειρήσεις κατά των Αρμενίων, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι φέρετρα με Τούρκους στρατιώτες εμφανίζονται κάθε εβδομάδα στην χώρα αφού οι απώλειες αυξάνονται συνεχώς στα πεδία των μαχών.
Οι περισσότεροι νέοι της χώρας έχουν ανθρώπινα όνειρα, όπως η ανεύρεσή δουλειάς, καλού μισθού για μια ικανοποιητική ζωή, ενώ δεν σκέφτονται σε καμία περίπτωση το σχέδιο καμίας Γαλάζιας ή Κόκκινης πατρίδας του Τούρκου προέδρου.
Σε δημοσκόπηση στις στις 3 Σεπτεμβρίου 2020 σύμφωνα με την εφημερίδα Hürriyet Daily News, οι νέοι στην Τουρκία είναι πολύ δυσαρεστημένοι, αφού οι οικογένειες τους χρωστούν πολλά, ενώ ανησυχούν έντονα για το μέλλον τους.
Η έρευνα που αποτελεί σαφώς “γροθιά στο στομάχι” στην εξουσία του ΑΚΡ, διενεργήθηκε υπό τύπου ερωτήσεων σε Τούρκους νεολαίους, και αφορούσε τις σχέσεις τους με τη θρησκεία, την πολιτική, την οικογένεια, την κοινωνία καθώς και τις συνήθειες τους στο Διαδίκτυο.
Τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Yeditepe της Κωνσταντινούπολης και το MAK Consultancy για νέους ηλικίας 18-29 ετών μεταξύ 13 Ιουλίου και 20 Αυγούστου είναι χαρακτηριστική του τι ακριβώς συμβαίνει στο εσωτερικό της Τουρκίας που όπως φαίνεται είναι έτοιμο να εκραγεί.
Τουλάχιστον οι μισοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένοι από την γενικότερη κατάσταση στην χώρα, (συμπεριλαμβανομένου και του ισλαμικού καθεστώτος).
Το ποσοστό εκείνων που δήλωσαν ότι είναι χαρούμενοι ή μερικώς χαρούμενοι ήταν μόνο 26 τοις εκατό.
Περίπου το 26 τοις εκατό των ερωτηθέντων ήταν της άποψης ότι για να είναι ευτυχισμένοι, πρώτα απ ‘όλα, είναι απαραίτητο να έχουν χρήματα, πράγμα που όπως δείχνει η έρευνα δεν έχουν στην Τουρκία μετά την παρατεταμένη πτώση της τουρκικής λίρας.
Το 86 τοις εκατό των νέων που συμμετείχαν στη μελέτη, δήλωσε ότι η οικογένεια τους, ή οι ίδιοι χρωστούν αρκετά χρήματα,καθώς το ποσοστό αυτών που χρωστάνε μεταξύ 5.000 (678 $) και 10.000 τουρκικών λιρών(1.356 $) ήταν πολύ μεγάλο παίρνοντας μάλιστα την πρώτη θέση με 27 τοις εκατό.
Περίπου 8 τοις εκατό των συμμετεχόντων δήλωσε ότι δεν πιστεύει σε καμία θρησκεία, ενώ το 11% από αυτούς δήλωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με την ισλαμική πίστη, καθώς 8 στους 10 νέους ανέφεραν ότι ακολουθούν την θρησκεία.
Η έρευνα έδειξε ότι το 74% των νέων παρακολουθεί την πολιτική.
Περίπου το 78 τοις εκατό απάντησε ότι κανένα υπάρχον πολιτικό κόμμα δεν παράγει καλές πολιτικές, κτυπώντας καμπάνες στο κυβερνών κόμμα του ΑΚΡ, το οποίο ανεβάζει την ίδια στιγμή (όλως τυχαίως) την εθνικιστική ρητορική κατά της Ελλάδος σε μια προσπάθεια να σωθεί πιθανόν και πολιτικά στην χώρα.
Σχεδόν οι μισοί από τους Τούρκους νεολαίους θεωρούν την ανεργία ως το πιο σημαντικό πρόβλημα που πρέπει να λυθεί.
Το κόστος ζωής και η δικαιοσύνη είναι τα άλλα δύο θέματα που απασχολούν τους ίδιους, μιας και ο έλεγχος της δικαιοσύνης από τους ισλαμιστές είναι σαρωτικός προκαλώντας μεγάλες αδικίες.
Περίπου το 77% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι γνωριμίες και οι αδιαφανείς τρόποι αποτελούν κανόνα στις προσλήψεις στην αγορά εργασίας,παρά το ταλέντο και την αξιοκρατία.
Περισσότερο από το 75% των Τούρκων νέων είναι έτοιμο να ζήσει σε διαφορετική χώρα, εάν του δοθεί μια προσωρινή ευκαιρία.
Εάν βρεθεί δε τρόπος και χορηγηθεί υπηκοότητα σε άλλη χώρα, το ποσοστό εκείνων που είναι έτοιμοι να αποχωρήσουν από την Τουρκία φτάνει περίπου το 64 τοις εκατό.
Σχεδόν το 43% των Τούρκων νέων θέλουν να ζήσουν σε ευρωπαϊκές χώρες, 40 τοις εκατό στις ΗΠΑ ή τον Καναδά και 15 τοις εκατό σε σκανδιναβικές χώρες.
Ο πιο σημαντικός λόγος των νέων της γειτονικής χώρας στην επιθυμία του να ζήσει σε άλλη χώρα ήταν η «αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος γενικώς».
Αυτό συμπεριλαμβάνει όλες τις πτυχές της κοινωνικής και πολιτικής ζωής στην ισλαμική Τουρκία του Ερντογάν.
Σχεδόν το 90% των Τούρκων νέων που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν της άποψης ότι οι ηλικιωμένοι δεν τους καταλαβαίνουν σε ..τίποτα.
Η μελέτη έδειξε ότι οι νέοι χρησιμοποιούν το Instagram περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη διαδικτυακή πλατφόρμα με 34 τοις εκατό.
Στην συνέχεια α αναφέρθηκε η χρήση του Twitter με 30 τοις εκατό και του Facebook με το 15 τοις εκατό, ενώ σχεδόν το 60 τοις εκατό των συμμετεχόντων παρακολουθεί τις ειδήσεις στα κοινωνικά μέσα και όχι στην πλήρως ελεγχόμενη τουρκική τηλεόραση.
Πρόκειται για ένα σημαντικό εύρημα που μας αποκαλύπτει για ποιο λόγο η Άγκυρα δείχνει τόσο σπουδή στα κοινωνικά μέσα, στα οποία προβάλει ανιστόρητες εθνικές επιδιώξεις απειλώντας ταυτόχρονα όλες τις γειτονικές χώρες.
Εκτιμήσεις ειδικών αναλυτών τονίζουν ότι η σημερινή τουρκική νεολαία που έχει γαλουχηθεί με τα δυτικά πρότυπα, αναζητώντας αξιοκρατία, δικαιοσύνη και φυσικά ένα καλύτερο μέλλον, θα είναι ο πραγματικός “στρατός” που θα εξεγερθεί κατά του Ερντογάν, που θέλει να γυρίσει την χώρα στον Μεσαίωνα της εποχής του Σουλειμάν του Μεγαλοπρεπή.