Να διατηρήσει την αμεροληψία της εν μέσω της διαμάχης Ελλάδας – Τουρκίας ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου αλλά επίσης προχώρησε και σειρά προκλητικών/απειλητικών δηλώσεων κατά πάντων κατηγορώντας την Ελλάδα, τη Γαλλία και την «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως χαρακτήρισε την κυπριακή Δημοκρατία, ένας κράτος- μέλος της ΕΕ, για «μονομερείς ενέργειες και την υιοθέτηση μαξιμαλιστικών θέσεων», μέσω των οποίων προσπαθούν να απομονώσουν την Τουρκία..
Ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υποστήριξε ότι η Ε.Ε. δεν έχει δικαιοδοσία στο ζήτημα των θαλάσσιων συνόρων, ενώ επεσήμανε ότι θα πρέπει να μείνει αμερόληπτη στη διαμάχη Αθήνας – Άγκυρας.
Σύμφωνα με τον κ. Τσαβούσογλου, η Ελλάδα και η Κύπρος «δηλητηριάζουν τις σχέσεις ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία», καθώς, σύμφωνα με τον ίδιον, οι συμφωνίες τόσο της Αθήνας όσο και της Λευκωσίας με γειτονικές χώρες, όπως με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ δείχνουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν επιθυμεί να συνεχιστεί ο διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές που είχε ξεκινήσει την εποχή της κυβέρνησης Τσίπρα.
Όπως υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, είχε υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία μέσω Γερμανίας για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή, αλλά η Ελλάδα, λίγο πριν μια κοινή γραπτή δήλωση που επρόκειτο να υπογραφεί την 7η Αυγούστου, προσχώρησε σε μια «παράνομη» συμφωνία με την Αίγυπτο, με αποτέλεσμα να δυσαρεστηθεί πολύ ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.
Πάντως, ο κ. Τσαβούσογλου επανέλαβε την ετοιμότητα της τουρκικής κυβέρνησης για έναν «άνευ προϋποθέσεων» διάλογο με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συζητήσουν επί των ελληνοτουρκικών ζητημάτων στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 24 – 25 Σεπτεμβρίου, με την ελληνική πλευρά να επιμένει στην επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Άγκυρας.
Η ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου έχει κλιμακωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, μετά τη διενέργεια σεισμογραφικών ερευνών σε θαλάσσιες περιοχές, οι οποίες βρίσκονται –σύμφωνα με την Αθήνα- εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Από την πρώτη στιγμή, στο πλευρό της Ελλάδας τάχθηκε μια σειρά χωρών της Ε.Ε., με κυριότερη αυτή της Γαλλίας, η οποία στηρίζει αναφανδόν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή της Μεσογείου. Παρόλο που ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δέχτηκε σκληρή κριτική από τους ελάχιστους Ευρωβουλευτές που είχαν την ευκαιρία να λάβουν τον λόγο, ο κ. Τσαβούσογλου σε έναν χειμαρρώδη μονόλογο, όχι απλώς δεν πτοήθηκε αλλά δήλωσε δημοσίως ότι θεωρεί λάθος το ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ, κάλεσε τη Γαλλία να ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία για την υποστήριξή της στους «τρομοκράτες του PKK» και ζήτησε από την ΕΕ να ακολουθήσει τις συμβουλές της Άνγκελα Μέρκελ για να υπάρξει μια «ειλικρινής» διαμεσολάβηση για την αποκλιμάκωση της κρίσης.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε μάλιστα λόγο για «τουρκική μειονότητα στην Θράκη», για νησιά που βρίσκονται στην «λάθος πλευρά» και δεν μπορούν να έχουν την ίδια επήρεια στην οικονομική ζώνη δικαιολογώντας ακόμα και το casus belli της Άγκυρας κατά της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι εάν η Αθήνα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, η Τουρκία θα αποκλειστεί από την ναυσιπλοΐα στο Αιγαίο.