Tο τουρκικό ερευνητικό σκάφος Οruc Reis και τα υποστηρικτικά σκάφη Αταμάν και Γενγκίζ, εξήλθαν της παράνομα δεσμευμένης περιοχής της κυπριακής ΑΟΖ στα δυτικά της Κύπρου, γύρω στις 11 το βράδυ και κατευθύνονται με βόρεια πορεία προς το λιμάνι της Αττάλειας στα τουρκικά παράλια. Οι κυπριακές υπηρεσίες παρακολουθούν, την ίδια στιγμή, με τεχνικά μέσα τη κατάσταση.
Νωρίτερα και λίγες ώρες πριν από τη λήξη της Navtex για τις σεισμικές έρευνες από το Oruc Reis και τα βοηθητικά του Αταμάν και Γενγκίζ, η περιπλάνηση του τουρκικού πλοίου είχε διαστάσεις θρίλερ.
Έπειτα από 35 ημέρες πλεύσης σε διεθνή ύδατα, αλλά σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, το Oruc Reis κινείτο για πάνω από τρεις ώρες με περίπου διπλάσια ταχύτητα απ’ αυτήν με την οποία έπλεε τον τελευταίο μήνα.
Το τουρκικό ερευνητικό από τις 10 Αυγούστου μέχρι σήμερα κινούνταν με ταχύτητα 4-5 κόμβων, ταχύτητα που του επέτρεπε να πλέει έχοντας ποντίσει καλώδια με τα οποία εκτιμάται ότι διενεργούσε σεισμικές έρευνες, αν και η κυβέρνηση επιμένει ότι λόγω… θορύβου δεν μπόρεσε να κάνει καμιά έρευνα.
Εδώ και λίγες ώρες το τουρκικό πλοίο κινείται νότια του Καστελορίζου, με κατεύθυνση βορειοανατολική και με ταχύτητα περίπου 9 κόμβων, οπότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι έχει μαζέψει τα καλώδια.
Η τουρκική Navtex της 31ης Αυγούστου λήγει σε πέντε ώρες, για την ακρίβεια η ισχύς της αγγελίας 1093-20 που εξέδωσε ο παράκτιος σταθμός της Αττάλειας, εκπνέει στη 1 μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής 13 Σεπτεμβρίου. Μέχρι αυτή την ώρα οι Τούρκοι δεν έχουν ανανεώσει τη Navtex ενώ τις τρεις προηγούμενες φορές που το είχαν πράξει από τις 10 Αυγούστου είχαν προχωρήσει σε έκδοση νέας προαναγγελίας περίπου μία ημέρα πριν την εκπνοή της διάρκειας της προηγούμενης.
Ωστόσο είναι άγνωστο τι θα συμβεί με τον τουρκικό στόλο αφού από τις 10 Αυγούστου το σύνολο των τουρκικών πολεμικών πλοίων βρίσκεται εν πλω στην Αν. Μεσόγειο και το Αιγαίο. Ακόμα πάντως και σε περίπτωση που η τουρκική navtex για έρευνες από το Oruc Reis δεν ανανεωθεί, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επανάληψης εργασιών από το πλοίο.