Στην ελληνική προμήθεια των Rafale η τουρκική πρώτη απάντηση ήταν η εμφάνιση των UAV Aksungur (οπλισμένο) που κατασκευάζει η ΤΑΙ το οποίο πέταξε όπως ανακοίνωσε η τουρκική βιομηχανία σε πτήση 28 ωρών στα 20.000 πόδια με οπλισμό αποτελούμενο από 12 πυραύλους MAM-L.
Την ίδια ημέρα και στον απόηχο των δηλώσεων Τσαβούσογλου για τα ελληνικά νησιά ανακοινώθηκε ότι ξεκίνησε δοκιμές και το δεύτερο αμφίβιο τεθωρακισμένο εγχώριας ανάπτυξης με σκοπό να βρεθεί σε υπηρεσία εντός του 2021. Δύο προμήθειες στις οποίες πρέπει να δοθεί προσοχή στους σχεδιασμούς των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.
28 ώρες στον αέρα με 750 κιλά οπλικό φορτίο
Το κατασκευής ΤΑΙ Aksungur συνεχίζει τις δοκιμές λίγο πριν την μαζική παραγωγή. Βασισμένο στο ΑΝΚΑ (ή ΑΝΚΑ-2) μετά την δοκιμή πτήσης των 49 ωρών εκτέλεσε αποστολή πετώντας απί 28 ώρες στα 20.000 πόδια με 750 κιλά φορτίο στις πτέρυγρες μεταφέροντας 12 πυραύλους MAM-L(καθοδήγησης λέιζερ) κατασκευής της ROKETSAN.
Οι πύραυλοι βρίσκονταν σε διπλούς εκτοξευτές επί των πτερύγων.
Το 2021 ξεκινούν οι παραδόσεις των ZAHΑ για το ANADOLU
Τις δοκιμές του δευτέρου πρωτοτύπου του τουρκικού αμφίβιου τεθωρακισμένου ZAHA ξεκίνησε η FNSS στην περιοχή Γκιόλμπακσι της Άγκυρας.
Με ικανότητα ταχύτητας 70χλμ στην ξηρά και 7 κόμβων στην θάλασσα και βάρος 30 τόνων το όχημα μπορεί να μεταφέρει 21 πεζοναύτες εκτός του τριμελούς πληρώματος.
Η μαζική παραγωγή θα ξεκινήσει το 2021 και θα ολοκληρωθεί το 2022 και θα εκτελούν αμφίβιες αποστολές από το ελικοπτεροφόρο ANADOLU.