Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην Τουρκία από την κοινή άσκηση που πραγματοποίησαν ελληνικά και αμερικανικά άρματα μάχης στην δυτική Θράκη 100 χλμ. από τα σύνορα, όπως αρέσκονται να λένε οι Τούρκοι.
Η επικεφαλής του Κέντρου Βαλκανίων και Κυπριακών Σπουδών του Ινστιτούτου «Η Τουρκία του 21ου αιώνα», Γκιοζντέ Κιλίτς Γιασίν σε συνέντευξή της στο Sputnik σχολίασε τους λόγους αλλά και τους στόχους των κοινών ασκήσεων ΗΠΑ και Ελλάδας που πραγματοποιήθηκαν από τις 14 έως τις 18 Σεπτεμβρίου στη Δυτική Θράκη.
Σύμφωνα με τη Γιασίν, αυτή η πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της Ελλάδας πλήττει τις προσπάθειες της Γερμανίας να φέρει Άγκυρα και Αθήνα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Οι κοινές ασκήσεις που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ και η Ελλάδα στη Δυτική Θράκη υπονομεύουν την πρωτοβουλία της Ε.Ε., και ειδικότερα της Γερμανίας, για την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, την ενεργοποίηση διπλωματικών διαύλων και την αποκλιμάκωση. Αυτό δεν ανταποκρίνεται στα συμφέροντα ούτε της Τουρκίας ούτε της Ελλάδας» επισημαίνει η Γιασίν.
Τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την Ελλάδα για τα δικά τους συμφέροντα, η Γιασίν σημειώνεται ότι η Ελλάδα «αποτελεί ένα εργαλείο αποδυνάμωσης της Ρωσίας στη Βόρεια Μακεδονία και γενικά στα Βαλκάνια και της αντιμετώπισης των επενδύσεων των Κινέζων στην περιοχή. Η Αθήνα, παρά τη σοβαρή οικονομική κρίση στην οποία η χώρα είναι βυθισμένη λόγω του ανταγωνισμού των εξοπλισμών, καταχρεώνεται επαναλαμβανόμενα με στρατιωτικές δαπάνες».
«Οι ασκήσεις των ΗΠΑ και της Ελλάδας στη Δυτική Θράκη, όπου ζουν πολλοί Τούρκοι, εν μέσω εντάσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα παιχνίδι νεύρων για την Τουρκία. Η παρούσα κατάσταση αντιτίθεται στους στόχους και τις μεθόδους του ΝΑΤΟ» τονίζει η Γιασίν.
Σχολιάζοντας αναφορές στα ελληνικά ΜΜΕ για πιθανά σενάρια μετακίνησης των πυρηνικών κεφαλών από τη βάση στο Ιντσιρλίκ στην Αλεξανδρούπολη, η Γιασίν αναφέρει:
«Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, ο προορισμός θα μπορούσε να είναι ένα νησί στο Αιγαίο Πέλαγος ή μια περιοχή στο ελληνικό τμήμα της Κύπρου. Είναι προφανές ότι ένα τέτοιο σενάριο, εάν εφαρμοστεί, δεν θα επηρεάσει μόνο την Τουρκία. Όλο αυτό αποδεικνύει την αυξανόμενη ένταση στην περιοχή. Εδώ αξίζει να αναφέρω τις ενέργειες της κυβέρνησης του Τραμπ που απειλούν την ασφάλεια του πληθυσμού στην περιοχή. Αντί να ενθαρρύνουν τις πλευρές για τη δημιουργία διαλόγου, περιορίζουν προς το μηδέν αυτή την ευκαιρία» καταλήγει η Γιασίν.