Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε θρησκευτικούς λειτουργούς της χώρας, προχώρησε σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις με αναφορές στην Αγία Σοφία, που όπως «ελευθερώθηκε από τα δεσμά της», αλλά και στους Ευρωπαίους ηγέτες λέγοντας χαρακτηριστικά πως «λειτουργούν όπως οι τρομοκράτες, ελπίζουμε να μην πάρουν λάθος δρόμο».
Συγκεκριμένα, στο παραλήρημά του ο Τούρκος πρόεδρος για άλλη μια φορά έκανε αναφορά στη λειτουργία της «Αγία Σοφίας» σαν τζαμί, λέγοντας μεταξύ άλλων πως την απελευθέρωσε από τα δεσμά της ενώ μίλησε και για την Μονή Σουμελά λέγοντας πως η επαναλειτουργία της θα αποδείξει ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα κόμπλεξ απέναντι στις θρησκευτικές ελευθερίες.
Την ίδια ώρα, βέβαια, στη μακροσκελή ομιλία του που δημοσιεύτηκε από την τουρκική προεδρία, ο Ερντογάν «επιτέθηκε» στους Ευρωπαίους ηγέτες, έκανε λόγο για Ισλαμοφοβία και κινήσεις που μοιάζουν με αυτές των τρομοκρατών. Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος έριξε ευθείες βολές και στον Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας πως περιμένει από αυτόν να λειτουργήσει σαν υπεύθυνος πολιτικός και όχι σαν αποικιακός κυβερνήτης.
Περιμένει… νέα από την Ανατολική Μεσόγειο
Σε μια ομιλία που ξεκίνησε με καθαρά θρησκευτικό και κοινωνικό περιεχόμενο, ο «Σουλτάνος» κατάφερε να «χωρέσει» και τις έρευνες που διεξάγει η Τουρκία για την ανεύρεση κοιτασμάτων. Μεταξύ άλλων ο Ερντογάν αναφέρθηκε στις ενέργειες της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα λέγοντας χαρακτηριστικά
«Αυτό το αποθεματικό συνολικού ύψους 320 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων έδωσε ελπίδα στο έθνος μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ελπίζουμε να λάβουμε καλά νέα από τη γεώτρηση που πραγματοποιούμε στην Ανατολική Μεσόγειο».
Σε αυτό το σημείο, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε την αναφορά του στην Αγιά Σοφιά λέγοντας «Ανοίξαμε την Αγιά Σοφιά για να μπορούμε να προσευχόμαστε ξανά. Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα όνειρα του έθνους μας να γίνει και πάλι τζαμί, σύμφωνα με τη βούληση του Σουλτάνου Φατίχ Μεχμέτ Χαν».
«Περιμέναμε 86 χρόνια να ακούσουμε προσευχή από τους μιναρέδες»
Ο Ερντογάν είπε ακόμα ότι: «Κάναμε έναν δίκαιο, δημοκρατικό αγώνα για 86 χρόνια και ζήσαμε την ευτυχία της επιστροφής της Αγιάς Σοφιάς στην αρχική της ταυτότητα», ενώ πρόσθεσε: «Ζούσαμε από τα πρώτα χρόνια της νιότης μας με την ελπίδα να ακούσουμε την πρόσκληση για προσευχή από τους μιναρέδες της Αγίας Σοφίας. Το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ήταν ο πιο γλυκός καρπός που γευτήκαμε».
Σχετικά με το πιθανό άνοιγμα της Μονής Σουμελα, ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε «Η Τουρκία ασκώντας την κυριαρχία της έγινε προάγγελος μιας νέας εποχής στην παγκόσμια πολιτική. Με την απόφαση της Αγίας Σοφίας αφαιρέθηκε η σκιά που κάλυπτε την ανεξαρτησία της και σώθηκε από τα δεσμά της. Ήταν χαρμόσυνα νέα για εμάς που το Μουσείο της Χώρας μετατράπηκε σε τζαμί αμέσως μετά. Από την άλλη, μετά την Αγία Σοφία, το άνοιγμα της Μονής Σουμελά, αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης, έδειξε σε όλους, φίλους και εχθρούς, ότι η χώρα μας δεν έχει κανένα κόμπλεξ όσον αφορά τη θρησκευτική ελευθερία».
«Στον δυτικό κόσμο κυριαρχεί Ισλαμοφοβία»
Ο Ερντογάν συνέχισε στον ίδιο τόνο και επεσήμανε πως το θρησκευτικό δικαίωμα που διατηρεί η Τουρκία, δεν γίνεται το ίδιο σεβαστό από τον δυτικό κόσμο και υποστήριξε πως στην ατμόσφαιρα κυριαρχούν ο ρατσισμός και η Ισλαμοφοβία.
«Οι χώροι εργασίας που ανήκουν σε μουσουλμάνους γίνονται στόχος φασιστικών ομάδων. Οι μουσουλμάνες υφίστανται λεκτική βία στους δρόμους και σε κάθε χώρο για τη μαντίλα τους. Μουσουλμάνοι κι άλλες ομάδες με διαφορετικές ταυτότητες επηρεάζονται από αυτές τις ενέργειες. Ένας ιδεολογικός φανατισμός, ίδιος με αυτόν του Ισλαμικού Κράτους, δηλητηριάζει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες μέρα με την ημέρα», υποστήριξε μεταξύ άλλων.
Ακολούθως έκανε αναφορές σε διαδηλώσεις εναντίον τζαμιών και τόπων λατρείας άλλων θρησκειών ενώ υπενθύμισε το κάψιμο του Κορανίου στη Σουηδία και τη Νορβηγία από ακραίες ομάδες, σχολιάζοντας με τον τρόπο του και τα γεγονότα στο γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo. Όπως τόνισε, «στο όνομα της ελευθερίας του Τύπου στη Γαλλία κάποιοι προσβάλλουν τον Προφήτη Μωάμεθ».
«Η Ευρώπη ενεργεί σαν τρομοκράτης»
Το παραλήρημα του «Σουλτάνου» συνεχίστηκε με επιθέσεις κατά της Ευρώπης.
«Ο δυτικός κόσμος δεν έχει το θάρρος να αντιμετωπίσει αυτή την απειλή. Πιστεύουν ότι το θέμα της ισλαμοφοβίας θα επιλυθεί αν η Τουρκία σιωπήσει. Προτιμούν να παραβλέπουν όλα αυτά τα γεγονότα», σχολίασε ο Τούρκος πρόεδρος και υπογράμμισε:
«Τα τελευταία χρόνια, ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες και οργανώσεις μέσων ενημέρωσης βοήθησαν την Τουρκία και αυτός είναι επίσης ένας από τους λόγους που παρουσιάζουν κάποιοι τόση εχθρότητα προς το Ισλάμ».
«Η επίθεση κατά των Μουσουλμάνων έχει γίνει ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία που χρησιμοποιούν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί για να καλύψουν την αποτυχία τους», επεσήμανε στη συνέχεια ο Ερντογάν και «καυτηρίασε» τη στάση πρωθυπουργών και προέδρων που στρέφονται σε αυτή τη «φθηνή», όπως τη χαρακτήρισε, πολιτική που χρησιμοποιήθηκε από φασιστικές ομάδες έτσι ώστε να καταφέρουν να εξασφαλίσουν μερικές παραπάνω ψήφους.
«Ο Μακρόν ξεχνάει γρήγορα, πρέπει να φερθεί υπεύθυνα»
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε ευθέως τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, πως χρησιμοποίησε μια τέτοια τακτική.
«Υπάρχει επώνυμο στη συμμετοχή μιας τέτοιας κίνησης. Ήταν ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Η δήλωσή του για την ισλαμική κρίση σε μια πόλη που κυριαρχείται από μουσουλμάνους, είναι κάτι περισσότερο από μια ασέβεια. Είναι πρόκληση», είπε χαρακτηριστικά πριν συνεχίσει με ακόμα περισσότερη ένταση.
«Πριν από μερικές ημέρες, είπαμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας και να βελτιώσουμε τις διαπραγματεύσεις μας. Πόσο γρήγορα ξεχνάει. Το γεγονός ότι κάνει αυτή τη δήλωση, δείχνει τον σεβασμό που δεν έχει. Σαν Γάλλος πρόεδρος, είναι ακατάλληλος να μιλά για τη δομή του Ισλάμ. Έχετε ακούσει εμένα να μιλάω για τη δομή του Χριστιανισμού ή του Ιουδαϊσμού; Περιμένουμε από αυτόν να ενεργεί σαν υπεύθυνος πολιτικός, αντί να ενεργεί σαν ο αποικιακός κυβερνήτης», σχολίασε.
«Να μην πάρει λάθος δρόμο η Ευρώπη»
Σχολιάζοντας ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα πρέπει να πάρουν «μαθήματα» από πολυπολιτισμικές πόλεις της Τουρκίας όπως η Κωνσταντινούπολη, το Χατάι και η Μαρντίν, ο Ερντογάν ανέφερε ότι οι σύμβουλοι των θρησκευτικών υπηρεσιών της χώρας που εργάζονται στο εξωτερικό είχαν σημαίνοντα ρόλο στο να μην αποκλίνουν οι πιστοί και επιτρέψουν έτσι την εισβολή του Ισλαμικού Κράτους στην τουρκική κοινότητα. Ακόμα, όμως, και σε αυτόν τον τομέα ο «Σουλτάνος» έριξε το βάρος προς την Ευρώπη, λέγοντας ότι θα πρέπει τα κράτη της ΕΕ να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια και να μην την «τορπιλίζουν».
«Το καθήκον των ευρωπαϊκών κρατών είναι να συμβάλουν στη διάδοση αυτών των κερδών και όχι να τα δυναμιτίσουν. Ελπίζουμε ότι οι δυτικοί ηγέτες δεν θα παρεκκλίνουν και δεν θα μπουν σε λάθος μονοπάτια, που θα τους κοστίσουν ακριβά, μόνο και μόνο λόγω λαϊκισμού. Ανεξάρτητα από το πόσο αυξάνεται η μισαλλοδοξία στην περιοχή μας και στον κόσμο, θα συνεχίσουμε να στέκουμε σε διαφορετική μέρη και να δοξάζουμε την ανοχή. Υπό αυτή την έννοια, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ειρήνη, την ηρεμία και την ευημερία όλης της ανθρωπότητας στο μέλλον», κατέληξε.