Το Oruc Reis λίγο πριν τις 10 το πρωί της Τρίτης έχει κλειστό τον πομπό του όμως το συνοδευτικό πλοίο Ataman το οποίο άλλες φορές προηγείται και άλλοτε ακολουθεί το Oruc Reis, φέρεται το πρωί της Τρίτης να βρίσκεται στην ζώνη των 12 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο.
Από τις κινήσεις του Ataman προκύπτει ότι το Oruc Reis βρίσκεται πολύ κοντά στο Καστελόριζο. Συγκεκριμένα βρίσκεται κάτω από τα 10 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά από το Καστελόριζο και την Στρογγύλη και κινείται με κατεύθυνση βορειοανατολικά.
Δίπλα του τα τουρκικά πολεμικά πλοία.
O Φατίχ Ντονμέζ αποκάλυψε σε συνέντευξή του ότι το σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis θα παραμείνει στην περιοχή για τουλάχιστον δύο μήνες προκειμένου να πραγματοποιήσει δισδιάστατες σεισμικές έρευνες και αν υπάρχουν αποτελέσματα για κοιτάσματα στην περιοχή η Τουρκία θα στείλει το γεωτρύπανο.
«Αυτή τη στιγμή το Oruc Reis κάνει δισδιάστατες σεισμικές έρευνες. Φαντάζομαι πως θα τις ολοκληρώσουμε σε δύο μήνες. Μετά, στην ίδια περιοχή θα κάνουμε τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες κι αν βρούμε μια περιοχή με μεγάλη προσδοκία, θα στείλουμε το πλωτό γεωτρύπανο μας για να κάνουμε την πρώτη ερευνητική γεώτρηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.
Αυτό σημαίνει πως η Άγκυρα θα συνεχίσει τις έρευνες στην περιοχή πέραν της 22ας Οκτωβρίου όταν και λήγει η τουρκική παράνομη NAVTEX.
«Η Ελλάδα έχει μια θέση πως τα νησιά της έχουν υφαλοκρηπίδα. Όμως σε πολλά σημεία του κόσμου, υπάρχουν παραδείγματα που στηρίζουν τις θέσεις μας. Υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις. Το έχουμε πει πολλές φορές. Εκείνοι έχουν διεκδικήσεις για μια περιοχή λόγω του Καστελόριζου, όμως το Καστελλόριζο απέχει 580 χιλιόμετρα από την Ελλάδα, ενώ από την Τουρκία μόλις 2 χιλιόμετρα. Η θέση αυτή αγνοεί και προσπαθεί να εμποδίσει την υπεροχή της ηπειρωτικής χώρας. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο», σημείωσε ο Φατίχ Ντονμέζ.