Το ελληνικό υποβρύχιο S122 Ματρώζος, Type 214 έπλευσε στο Καστελόριζο ενώ στην γύρω του τουρκικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας ATR 72-600 TMPA εξαπέλυαν τορπίλες κατά υποβρυχίων!
Yunan Deniz Kuvvetleri'ne ait HN Matrozos (S-122) Kızılhisar Adası'nda. pic.twitter.com/DRL9rmIKTO
— Barbarossa (@pagrup) December 6, 2020
Τα υποβρύχια του ΠΝ προβληματίζουν το τουρκικό Ναυτικό, το οποίο πλέον έχει ξεκινήσει ασκήσεις με βολές τορπιλών από ATR 72-600 TMPA.
Συνολικά έξι αεροσκάφη CN-235MPA και έξι ATR 72-600 TMPA (Ρ-72 στην τουρκική ορολογία), συνιστούν την μεγαλύτερη ανθυποβρυχιακή εναέρια δύναμη της Μεσογείου
Τα αεροσκάφη ATR 72-600 TMPA ξεκίνησαν να ασκούνται (φωτό) σε αποστολές προσβολής και βύθισης των ελληνικών Typr 214.
Στην φωτό ένα ATR 72-600 TMPA μεταφέρει δύο ελαφρές τορπίλες πιθανότατα Mk54. Οι συγκεκριμένες τορπίλες των 324 χλστ. έχουν εμβέλεια 9,1 χλμ. αναπτύσσουν μέγιστη ταχύτητα 40 κόμβων και φέρουν πολεμική κεφαλή 43,9 χλγρ.
Το εσωτερικό των νέων τουρκικών αν ανθυποβρυχιακών αεροσκαφών.
Βέβαια στο σημείο αυτό θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζαμε τι τορπίλες θα μεταφέρουν τα ελληνικά P-3HN όταν ολοκληρώσουν το πρόγραμμα αναβάθμισής τους.
Türk Deniz Kuvvetlerine ait P-72 deniz karakol uçağı 2 adet hafif torpido ile silahlanmış durumda.
Türk Deniz Kuvvetleri için üretilen 6 adet P-72 deniz karakol uçağının testleri devam ediyor.
Uçakların yakında Türk Deniz Kuvvetlerine teslim edilmesi bekleniyor.
📸 @oeroguz pic.twitter.com/hHxyAPMj9B— MaviVatan.net (@mavivatannet) December 6, 2020
Tην περασμένη Δευτέρα συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων και των επιτελών του και αξιολογήθηκε η τακτική κατάσταση. Συμμετείχαν οι: Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, διοικητές Μειζόνων Διοικήσεων, οι υπαρχηγοί και οι Επιτελάρχες των Γενικών Επιτελείων και οι Διευθυντές των Κλάδων του ΓΕΕΘΑ.
Το γενικό συμπέρασμα ήταν ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα για να έρθει η επιχειρησιακή ετοιμότητα στα επίπεδα που πρέπει, σε σχέση με την αυξανόμενη τουρκική απειλή και ειδικά την είσοδο νέων οπλικών συστημάτων από την γειτονική χώρα, σε υπηρεσία. Μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλούν οι διαθεσιμότητες των μέσων…