Την απορία του για τα αίτια της πρόσφατης απόφασης της Άγκυρας να διακόψει- επ αόριστον – την αναγνώριση των πτυχίων των Τούρκων που αποφοιτούν από ΑΕΙ της Βουλγαρίας εξέφρασε σήμερα, Δευτέρα, ο πρύτανης του Ιατρικού Πανεπιστημίου Σόφιας και πρόεδρος του Συμβουλίου των Πρυτάνεων της Βουλγαρίας Βάνιο Μίτεφ.
Σχολιάζοντας το επιχείρημα του αρμόδιου τουρκικού υπουργείου ότι πολλά από τα βουλγαρικά πτυχία αποδεικνύονται πλαστά, τόνισε πως αυτό δεν ευσταθεί καθώς μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να ελέγξει τη γνησιότητα του πτυχίου, απευθυνόμενος απλά στο εκάστοτε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια ραδιοφωνία ΒΝΡ της Βουλγαρίας, ο πρόεδρος του Συμβουλίου των Πρυτάνεων παραδέχθηκε ότι στη χώρα υπάρχουν (ιδιωτικά κατά κύριο λόγο) πανεπιστήμια «που δίνουν πτυχία πολύ εύκολα, αρκεί να πληρώνει κανείς τακτικά» όπως είπε.
«Ως πρόεδρος του Συμβουλίου, δεν μπορώ να κατονομάσω αυτά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ωστόσο, είναι ευρύτατα γνωστά στην κοινή γνώμη από τις πολυάριθμες σκανδαλώδεις περιπτώσεις, στο πρόσφατο παρελθόν, διαφόρων πολιτικών ανδρών, τραγουδιστριών κ.ά. που φέρονταν να έχουν αποφοιτήσει με επιτυχία από κάποιο πανεπιστήμιο, το οποίο δεν είχαν δει ποτέ. Σας διαβεβαιώνω, ωστόσο, ότι στο δικό μου το πανεπιστήμιο αποκλείεται, όχι μόνο Τούρκος, αλλά οποιοσδήποτε άλλος φοιτητής, να περάσει το εξάμηνο ή το ακαδημαϊκό έτος χωρίς να έχει παρακολουθήσει τα απαραίτητα μαθήματα και τις ώρες υποχρεωτικών ασκήσεων» πρόσθεσε ο καθηγητής Μίτεφ.
Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η ξαφνική μεταβολή της στάσης των τουρκικών αρχών στο θέμα, στις αρχές Ιουλίου, να έχει κάποια σχέση με το γεγονός ότι στην Τουρκία έχουν ανοίξει πρόσφατα 14 με 16 ιδιωτικά πανεπιστήμια.
«Σε τελική ανάλυση, πρόκειται ουσιαστικά για οικονομικά συμφέροντα, αφού καθένας από τους περίπου 10.000 Τούρκους φοιτητές στη Βουλγαρία πληρώνει τρείς με έξι χιλιάδες ευρώ για την εκπαίδευσή του ανά σχολικό έτος» υπογράμμισε ο κ. Μίτεφ, ο οποίος, όπως είπε, είχε μία «αρκετά δύσκολη» συζήτηση για το θέμα αυτό με τον πρέσβη της Τουρκίας στη Σόφια.
«Το επιχείρημα με τα πλαστά πτυχία απλώς δεν στέκει, επειδή τα πλαστά δεν τα δίνουμε εμείς. Υπάρχουν εταιρείες που προφέρουν κάθε λογής εξυπηρέτηση στους ενδιαφερόμενους φοιτητές, φυσικά με το αζημίωτο. Από την πλευρά μου, μπήκα στον κόπο να ελέγξω πόσα αιτήματα έχουμε λάβει από την Άγκυρα για τον έλεγχο της γνησιότητας κάποιου πτυχίου. Για το περασμένο έτος ήταν πέντε (από τα οποία μόνο το ένα αποδείχθηκε πως επρόκειτο για πλαστό πτυχίο), ενώ εμείς θα μπορούσαμε να απαντήσουμε χωρίς πρόβλημα και σε 55, όπως απαντάμε σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο από τη Βουλγαρία ή το εξωτερικό» συμπλήρωσε.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου των Πρυτάνεων της Βουλγαρίας είχε, μάλιστα, συζήτηση με τον υπουργό Παιδείας της χώρας για το συγκεκριμένο ζήτημα, επειδή, όπως τόνισε, «το πρόβλημα αυτό μπορεί να επιλυθεί μόνο σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο».