Νέες προκλητικές δηλώσεις έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ενώ παράλληλα “καρφιά” ουσιαστικά πέταξε κατά της ελληνικής διαχρονικής πολιτικής των 6ν.μ., καθώς ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζει πως τα δυτικά σύνορα της τουρκικής υφαλοκρηπίδας φθάνουν στα 6 ναυτικά μίλια από τα νησιά της Ελλάδας γιατί αυτό είναι το αποδεκτό όριο και από την Ελλάδα κατά τα όσα εννοεί.
«Στην ανατολική Μεσόγειο όταν καθορίσαμε τα δυτικά σύνορα μας λάβαμε προσέξαμε τα 6 μίλια των χωρικών υδάτων των ελληνικών νησιών. Λάβαμε υπόψη τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Με την Αίγυπτο λάβαμε υπὀψη την αρχή της μέσης γραμμής» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σε ομιλία του σε συνέδριο με θέμα τις διεθνείς σχέσεις. Ο Τσαβούσογλου με τη δήλωση αυτή κάνει και συγκεκριμένη πρόταση στο Κάιρο για τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας.
Όταν η Ελλάδα επικύρωσε το 1995 τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS 1982), η Τουρκία απάντησε με ψήφισμα της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης το οποίο ουσιαστικά θεωρούσε casus belli τυχόν απόφαση της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 νμ στο Αιγαίο.
Έκτοτε, η πάγια θέση των ελληνικών κυβερνήσεων ήταν ότι παραμένει αναφαίρετο ελληνικό δικαίωμα η επέκταση των χωρικών υδάτων, χωρίς ωστόσο να λαμβάνονται πρωτοβουλίες ώστε αυτό να ανακηρυχθεί (και μιλάμε για τις γειτνιάζουσες περιοχές με την Τουρκία), ενώ ειδικά οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ σίγουρα λαμβάνουν υπόψη και τις αντίστοιχες ελληνικές όπως το ότι οι «κόκκινες γραμμές» για την Ελλάδα «έχουν να κάνουν με τον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας» όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφερόμενος στις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό και ερωτηθείς σχετικά με το ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές», ο κ. Γεραπετρίτης είχε σημειώσει ότι «έχουμε αποδείξει την επιχειρησιακή μας ετοιμότητα. Η κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία, και όταν λέμε εθνική κυριαρχία εννοούμε αυτονοήτως τα εθνικά χωρικά ύδατα τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα έξι ναυτικά μίλια».
«Οι εύκολοι λεονταρισμοί για την επέκταση μονομερώς στα 12 μίλια που αποτελεί ένα δικαίωμα της ελληνικής Πολιτείας και το οποίο θα ασκήσει σε χρόνο τον οποίο η ίδια θα επιλέξει, δεν είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να τεθεί εν θερμώ. Είναι υποχρέωσή μας να αναδείξουμε την υποκρισία της Τουρκίας και να την απομονώσουμε διπλωματικά» συμπλήρωσε ο υπουργός Επικρατείας.
Ο Τσαβούσογλου τόνισε πως η χώρα του είναι έτοιμη για διάλογο με την Ελλάδα όμως δίχως προϋποθέσεις και προκάλεσε εντύπωση το «άνοιγμα» που έκανε ο ίδιος προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
«Aν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμπεριφερθούν με λογικό τρόπο κι εμείς μπορούμε να κάνουμε κινήσεις. Σε όσους μας συμπεριφερθούν σωστά κι εμείς θα κάνουμε το ίδιο. Με την Ελλάδα είμαστε έτοιμοι για διάλογο και τονίζουμε όμως πως είμαστε έτοιμοι για διάλογο δίχως προϋποθέσεις» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.