Μια τεράστια λιμενική εγκατάσταση δημιουργεί η Τουρκία το λιμάνι της Λιβύης Khoms, νότια της Κρήτης, όπως φαίνεται από δορυφορικές φωτογραφίες που έχουν ληφθεί το τελευταίο διάστημα.
Η απειλή για την Ελλάδα από την τουρκική παρουσία στην Λιβύη γίνεται ακόμα μεγαλύτερη καθώς η Τουρκία κατασκευάζει έτσι και δεύτερη ναυτική βάση στο δυτικό τμήμα της χώρας το οποίο διοικείται από την τουρκόφιλη κυβέρνηση Σάρατζ (ο οποίος εθνικά είναι Τούρκος).
H Toυρκία δεν έχει αποκτήσει μόνο το δικαίωμα κατασκευής ναυστάθμου στην Μισράτα και το δικαίωμα χρήσης της πολύ μεγάλης αεροπορικής βάσης της Αλ Ουατίγια αλλά ήθελε και μια δεύτερη ναυτική βάση αποκλειστικά τουρκική (η Μισράτα είναι διεθνές λιμάνι και συγκεντρώνει τα φώτα πολλών ενώ στην Khoms κανε΄ςι δεν θα ξέρει τι θα σταθμεύει και τι θ φορτώνεται/εκ-φορτώνεται) και αυτό είναι κάτι που το πετυχαίνει.
Έτσι από ότι φαίνεται η Τουρκία προχωρά κανονικά στον σχεδιασμό από όπου θα ελλιμενίζονται μόνιμα τουρκικά πολεμικά σκάφη και θα μπορούν να επιχειρούν στην κεντρική Μεσόγειο με προφανή στόχο την Ελλάδα και τους υδρογονάνθρακες.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εκτός από την εκ νέου δημιουργία λιμενικών εγκαταστάσεων για τον ελλιμενισμό πολεμικών πλοίων (συμπεριλαμβανομένων φρεγατών), θα εγκατασταθούν στην Αλ Κούμς ειδικές δυνάμεις καθώς και μονάδες υποβρύχιων καταστροφών του τουρκικού Ναυτικού, που θα παρέχουν προστασία της βάσης από την ξηρά και τον αέρα.
Η εναέρια κάλυψη θα γίνεται από συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου (πιθανώς θα χρησιμοποιηθούν τα συστήματα KORAL και Redet-2), οι τελευταίες εκδόσεις του συστήματος αεροπορικής άμυνας Hawk/Hisar και τα αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά όπλα του Korkut, τα οποία θα πρέπει να προσφέρουν προστασία από πιθανές ενέργειες της Αεροπορίας του Εθνικού Στρατού της Λιβύης- LNA.
Έτσι ξεκίνησε να υλοποιείται η συμφωνία που είχε υπογραφεί στις 19 Αυγούστου για την κατασκευή τουρκικής βάσης, στη διάρκεια επίσκεψης των υπουργών Αμυνας της Τουρκίας και του Κατάρ, Χουλουσί Ακάρ και Χαλίντ Μπιν Μοχάμεντ Αλ Ατίγια αντίστοιχα.
Το ρεπορτάζ του Al Arabiya, προσέθετε ότι οι αντιπρόσωποι της Τρίπολης, της Αγκυρας και της Ντόχας συμφώνησαν επίσης να δημιουργηθεί κοινό κέντρο για τον στρατιωτικό συντονισμό των τριών πλευρών στη Μισράτα.
Όπως είχε αναφέρει ο Ρώσος αναλυτής Μπόρις Ροζίν στο Riafan.ru σε γενικές γραμμές, η Άγκυρα συνεχίζει να αποδεικνύει ότι έχει έρθει στη Λιβύη για να μείνει και σκοπεύει να εδραιώσει τους καρπούς των επιτυχημένων επιχειρήσεων της άνοιξης του 2020 κοντά στην Τρίπολη σε όλα τα πιθανά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του πλαισίου μιας μακροχρόνιας στρατιωτικής παρουσίας, δημιουργώντας πλήρεις εναέριες και ναυτικές βάσεις.