Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, συναντήθηκε με τον Λίβυο ομόλογο του, Σαλαχίντ Αλ-Ναμούρου στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Ακάρ επανέλαβε ότι η Τουρκία υποστηρίζει την κυβέρνηση της Λιβύης για επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στη χώρα που είναι κουρασμένη από τον πόλεμο και τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για πολιτική λύση για την κρίση της Λιβύης.
Στις 23 Οκτωβρίου, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε μόνιμη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των αντιμαχόμενων αντιπάλων της Λιβύης κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της Μικτής Στρατιωτικής Επιτροπής της Λιβύης στη Γενεύη.
Minister of National Defence Hulusi Akar met with the Defence Minister of the Libyan Government of National Accord Selahaddin Namroush in Istanbul. The visit was conducted within the framework of our Ministry's efforts to develop and strengthen bilateral cooperation. https://t.co/J8CLqWF0Lu
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) January 10, 2021
Η Κοινή Στρατιωτική Επιτροπή περιλαμβάνει πέντε μέλη από την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη και πέντε από το στρατόπεδο του Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.
Η Λιβύη μαστίζεται από χάος από την εκδίωξη του πρώην ηγεμόνα Μουαμάρ Καντάφι το 2011.
Με έδρα την Τρίπολη και επί του παρόντος υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Φαγέζ αλ Σάρατζ, η κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας ιδρύθηκε το 2015 βάσει μιας συμφωνίας υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών, αλλά οι προσπάθειες για μια μακροπρόθεσμη πολιτική διευθέτηση απέτυχαν λόγω στρατιωτικής επίθεσης του Χαφτάρ.
Η κυβέρνηση του Σάρατζ καταπολεμά τις πολιτοφυλακές του Haftar από τον Απρίλιο του 2019 σε μια σύγκρουση που έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους.
Εκτίμηση είναι ότι η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στη Λιβύη, αλλά για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της. Πρόσφατα η τουρκική εταιρεία ΕNKA μία από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές και ενεργειακές εταιρείες, ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με την Siemens για την κατασκευή δύο εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Λιβύη.
Αυτό αφορά την οικονομική διείσδυση που θα επιχειρήσει η Τουρκία στη Λιβύη, ενώ θεωρώ ότι προσβλέπει στην προμήθεια οπλικών συστημάτων της Λιβύης από την τουρκική πολεμική βιομηχανία, προσπορισμό των πλούσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας και κύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου από την όποια νέα κυβέρνηση της Λιβύης εάν και όταν αυτή αναλάβει τα ηνία της χώρας.