Ο υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι εφόσον η Ελλάδα δεν θέλει να συζητήσει εφ΄όλης της ύλης των τουρκικών απαιτήσεων, δεν έχει νόημα η έναρξη διερευνητικών επαφών, αδειάζοντας την κυβέρνηση η οποία εξακολουθεί ακόμη και τώρα να ισχυρίζεται ότι οι “διερευνητικές” θα αφορούν μόνο τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.
Μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους κατά την διάρκεια της αεροπορικής επιστροφής του από επίσημη επίσκεψη στο Πακιστάν, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε για άλλη μία φορά ότι η Άγκυρα έχει σκοπό να βάλει στο τραπέζι των διερευνητικών «όλα τα ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες», δηλαδή κατά την Τουρκία αποστρατιωτικοποίηση νήσων, καθεστώς κυριαρχίας (γκρίζες ζώνες), εύρος εναέριου χώρου, “τουρκική”, όπως την αποκαλούν μειονότητα στη δυτική Θράκη και πολλά άλλα.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «θα συζητήσουμε τα θέματα που μας απασχόλησαν στους προηγούμενους 60 γύρους των διερευνητικών».
Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να συζητήσει μία ελληνική ιδέα για ξεχωριστές συζητήσεις σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες – θα τους απαντούσαμε με ένα «ναι» ή ένα όχι», ανέφερε – και υποστήριξε ότι στις διερευνητικές εντάσσονται όλα τα θέματα των διαφωνιών μεταξύ των δύο χωρών.
Είναι προφανές ότι η τουρκική πλευρά επιχειρεί να διαμορφώσει ένα «διαλλακτικό προφίλ» απέναντι στους Ευρωπαίους – που ενδιαφέρονται να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας – και ένα «σκληρό προφίλ» απέναντι στην Ελλάδα εν όψει των διερευνητικών.
Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη, τόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις συναντήσεις τους με τους πρέσβεις της Ε.Ε. στην Άγκυρα, αφού ανακοίνωσαν με ικανοποίηση την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα στις 25 Ιανουαρίου, κατηγόρησαν την Αθήνα για προκλητικές ενέργειες.
Την ίδια στιγμή, απείλησαν με νέες αποστολές του «Ορούτς Ρέις» στην Ανατολική Μεσόγειο, σε περίπτωση που η Ε.Ε. τηρήσει σκληρή στάση απέναντι στην Άγκυρα. Παράλληλα, «διέρρευσαν« στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας «Anadolou» τα γνωστά θέματα που θέλει να «παζαρέψει» η Άγκυρα με την Ελλάδα – από την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μέχρι και τις περιοχές έρευνας και διάσωσης , που οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά αρνούνται να συζητήσουν.