Σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) εξακολουθεί να βασίζεται σε «κόμβους εφοδιασμού» εντός της Τουρκίας για τα οικονομικά του.
Όπως αναφέρει στο Ahvalnews ο δημοσιογράφος Ilhan Tanir, η έκθεση επισημαίνει πως το ISIS «συχνά συγκέντρωνε και έστελνε χρήματα σε μεσάζοντες στην Τουρκία, οι οποίοι διακινούν λαθραία τα μετρητά στη Συρία ή μέσω στρατοπέδων μεταναστών και προσφύγων».
Οι σχέσεις της Άγκυρας με το ISIS υπήρξαν εδώ και πολύ καιρό ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα και ενώ οι Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι η Τουρκία ήταν η μόνη χώρα που πολέμησε ενάντια στην τζιχαντιστική οργάνωση όσο καμία άλλη, οι παρατηρητές διαφωνούν.
Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπέλυσαν μια επιδρομή στη βορειοδυτική επαρχία της Συρίας, Ιντλίμπ και σκότωσαν τον αρχηγό του ISIS Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι τον Οκτώβριο του 2019, ο νεοδιορισμένος συντονιστής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Μπρετ Μακ Γκούρκ, έγραψε ένα άρθρο γνώμης για την Washington Post, επισημαίνοντας ότι το κρησφύγετο του αλ-Μπαγκντάντι ήταν κοντά σε μια μεγάλη τουρκική στρατιωτική θέση, και ότι η Άγκυρα έπρεπε «να δώσει κάποιες εξηγήσεις».
Ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ευχαρίστησε τους Κούρδους της Συρίας (σσ ορκισμένους εχθρούς της Τουρκίας) «για συγκεκριμένη υποστήριξη που μπόρεσαν να δώσουν» για την επιχείρηση αυτή.
Οι κυριαρχούμενες από τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) έχουν επαινεθεί για τον σκληρό αγώνα τους ενάντια στο ISIS για χρόνια, ενώ αντιθέτως οι τουρκικές δυνάμεις αγωνίζονται ενάντια στο SDF από το 2016 στη βόρεια Συρία.
Το ISIS «έχει πιθανώς έως και 100 εκατομμύρια δολάρια διαθέσιμα σε μετρητά διασκορπισμένα σε ολόκληρη την περιοχή», έγραψε ο Διευθυντής Ελέγχου Γκρέγκορι Σάλιβαν σε έκθεση Υπουργείου Οικονομικών που γράφτηκε στις 4 Ιανουαρίου. Ωστόσο, πρόσθεσε, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν γνώριζε το χρηματικό ποσό που διένειμε το ISIS κατά τη διάρκεια αυτού του τριμήνου.
Όπως αναφέρει ο Ilhan Tanir στην Ahvalnews, ο πρέσβης Μακ Γκούρκ, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης τον Ιανουάριο του 2019, δήλωσε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι περνούσαν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στην Άγκυρα, επειδή «το μεγαλύτερο μέρος του υλικού που τροφοδοτούσε τον μηχανισμό του ISIS, προερχόταν από τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία … Ήταν πολύ απογοητευτικό, επειδή η Τουρκία δεν αναλάμβανε δράση στα σύνορα».
Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι οι υποστηρικτές του ISIS χρησιμοποιούσαν όλο και περισσότερο κρυπτονομίσματα, ενώ εξακολουθούν να βασίζονται σε «παραδοσιακές μεθόδους μεταφοράς χρημάτων στο Ιράκ και τη Συρία. Τα μέλη του ISIS από το Ιράκ μετέφεραν χρήματα σε μέλη του ISIS στη βορειοανατολική Συρία, συμπεριλαμβανομένων των καταυλισμών προσφύγων, όπως το al-Hawl».
Η έκθεση του Αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών υποβλήθηκε ως απάντηση σε ερωτήσεις που υπέβαλε ο Γενικός Επιθεωρητής του Αμερικανικού υπουργείου Άμυνας. Η έκθεση ανέφερε ότι το ISIS συνέχισε να συγκεντρώνει κεφάλαια μέσω εκβιασμού δικτύων λαθρεμπορίου πετρελαίου στην ανατολική Συρία, απαγωγές για λύτρα, στόχευση επιχειρήσεων και πληθυσμών, λεηλασίες και ενδεχομένως από εταιρείες-βιτρίνες. Το ISIS συνέχισε επίσης να χρησιμοποιεί δίκτυα ταχυμεταφορών για να διακινεί χρήματα μεταξύ Ιράκ και Συρίας.
Το έγγραφο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά από τον Thomas Joscelyn, στο Ίδρυμα για την Άμυνα των Δημοκρατιών τον Ιανουάριο και ανέφερε επιπλέον ότι η κυβέρνηση Τραμπ πλάσαρε την συμφωνία της 29ης Φεβρουαρίου με τους Ταλιμπάν ως νίκη για τις αντιτρομοκρατικές προσπάθειες της Αμερικής. Παρά τις υποτιθέμενες διαβεβαιώσεις ότι οι Ταλιμπάν θα διέκοπταν τις σχέσεις τους με την Αλ Κάιντα, ωστόσο, οι αναλυτές του Υπουργείου Οικονομικών διαπίστωσαν ότι οι δύο πλευρές παρέμειναν στενοί σύμμαχοι.