Οι κυρώσεις των ΗΠΑ αποτελούν απειλή στο να χαλάσει το ντιλ μεταξύ Τουρκίας-Πακιστάν για για την πώληση τουρκικών επιθετικών ελικοπτέρων Τ129. Η Τουρκία, μπροστά στον κίνδυνο να καταρρεύσει η συμφωνία, έδωσε εντολή σε εγχώρια βιομηχανία να αναπτύξει νέο κινητήρα για τα ελικόπτερα.
Συγκεκριμένα, στις 12 Μαρτίου, ο επικεφαλής της Προεδρίας των Τουρκικών Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) Ισμαήλ Ντεμίρ δήλωσε ότι η σύμβαση με το Πακιστάν για την αγορά τουρκικών ελικοπτέρων T129 Atak πήρε επέκταση έξι μηνών, επιβεβαιώνοντας ότι το πρόγραμμα που δεν προχωρά από το 2018 δεν πρόκειται να υλοποιηθεί εντός χρονοδιαγράμματος.
Πακιστάν και Τουρκία υπέγραψαν το 2018 σύμβαση ύψους 1,5 δισ. δολαρίων για την πώληση 30 ελικοπτέρων T129, προκειμένου το Καράτσι να αντικαταστήσει τα πεπαλαιωμένα AH−1F Cobra που είχε αποκτήσει τη δεκαετία του 1980. Ωστόσο, το Τ129 στηρίζεται πάνω στο αμερικανικό A129 Mangusta και για να πουληθεί στο Πακιστάν θα πρέπει να πάρει σχετική άδεια από τις ΗΠΑ.
«Μπλόκο» από την Ουάσινγκτον
Για την ώρα η Ουάσινγκτον δεν δίνει την άδεια, κυρίως λόγω των κινητήρων του ελικοπτέρου, ωστόσο, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, τα προβλήματα δεν τελειώνουν εκεί. «Υπάρχουν και άλλα εξαρτήματα για τα οποία οι ΗΠΑ μπορούν να αρνηθούν να δώσουν άδεια εξαγωγής. Έχουμε την εντύπωση ότι το ντιλ για τα Τ129 δεν θα υλοποιηθεί χωρίς το πολιτικό «πράσινο φως» της Ουάσινγκτον» είπε στο Defense News.
Η Τουρκία, μπροστά στον κίνδυνο να καταρρεύσει η συμφωνία, έδωσε εντολή σε εγχώρια βιομηχανία να αναπτύξει νέο κινητήρα για τα ελικόπτερα, ωστόσο, στην ουσία το ντιλ βρίσκεται «στον αέρα» καθώς η Ουάσινγκτον έχει παγώσει όλες τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία, ομού μετά των αδειών εξαγωγής τεχνολογίας και εξαρτημάτων για διάφορα οπλικά συστήματα, στο πλαίσιο των κυρώσεων για την αγορά των S-400.
Σημειώνεται ότι όταν η κατασκευάστρια εταιρεία των κινητήρων του ελικοπτέρου έκανε αίτηση άδειας εξαγωγής τον περασμένο Αύγουστο, το Κογκρέσο την απέρριψε, στέλνοντας το μήνυμα στην Άγκυρα ότι οι κυρώσεις σε βάρος της θα συνεχίσουν να «δαγκώνουν», μέχρις ότου η Τουρκία υπαναχωρήσει στο θέμα των S-400. Μάλιστα, αν στα παραπάνω προστεθεί και η εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας των ΗΠΑ με την Ινδία, θεωρείται πολύ πιθανό η συμφωνία να καταρρεύσει και το Πακιστάν να στραφεί σε κινεζικά ελικόπτερα, ως εναλλακτική.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.