Πολλές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η τοποθέτηση του προέδρου της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ, ο οποίος κατά τη διάρκεια αποκλειστικής συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk, υποστήριξε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν μπορεί, αν θέλει, να αποσύρει την Τουρκία από τη συνθήκη του Μοντρέ με ένα απλό προεδρικό διάταγμα, κατά τον ίδιο τρόπο που έκανε και με τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης πριν από λίγες ημέρες.
«Ο Πρόεδρος μπορεί να αποχωρήσει με διάταγμα, από το Montreux και από άλλες διεθνείς συμφωνίες όπως έκανε με την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης » ανέφερε ο Τούρκος πολιτικός.
Η συνθήκη του Μοντρέ (1937) καθιέρωσε την κυριαρχία της Τουρκίας στα στενά υπό ορισμένους όρους (να επιτρέπει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα των εμπορικών πλοίων για ειρηνικούς σκοπούς, αλλά όχι των πολεμικών, εκτός αν ανήκουν σε χώρες της Μαύρης Θάλασσας). Προηγουμένως, η διέλευση των στενών ελεγχόταν από τις χώρες της Κοινωνίας των Εθνών.
Μεταξύ εκείνων που αντέδρασαν ήταν και ο εμπνευστής του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», ο απόστρατος αντι-ναύαρχος, Τζεμ Γκιουρντενίζ, ο οποίος σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει ότι
«η τοποθέτηση του Σεντόπ, αν δεν πρόκειται για παραδρομή του λόγου, πρόκειται για ισχυρισμό που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της Τουρκίας και της Γαλάζιας Πατρίδας.
Η συνθήκη της Λωζάνης είναι η ραχοκοκαλιά της Τουρκικής Δημοκρατίας και η συνθήκη του Μοντρέ αποτελεί συμπληρωματικό στοιχείο της συνθήκης της Λωζάνης.
Με τη συνθήκη του Μοντρέ, η Τουρκία όχι μόνον δεν παρέδωσε την κυριαρχία των στενών, αλλά την ίδια στιγμή καθιέρωσε ένα καθεστώς ασφαλείας στη Μαύρη Θάλασσα. Κατά μια έννοια είναι το βόρειο κάστρο της Τουρκίας. Η τουρκική κοινωνία πρέπει να γνωρίζει τον μεγάλο κίνδυνο για την ύπαρξή της που αντικατοπτρίζει ένας τέτοιος ισχυρισμός».